Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_2_INF.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

Складання проектів місцевих бюджетів

Порядок складання проектів місцевих бюджетів визначається статтею 75 Бюджетного кодексу і розвивається паралельно загальному бюджетному процесу держави на планований рік.

Визначення загального рівня доходів та видатків державного бюджету здійснюється на підставі основних макропоказників економічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний період та аналізу виконання бюджету в поточному бюджетному періоді (стаття 32 Бюджетного кодексу). Цей процес розпочинається в січні місяці року, який передує плановому.

У червні місяці, після парламентських слухань з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період, Міністерство фінансів України доводить Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний рік.

З урахуванням особливостей складання проектів місцевих бюджетів місцеві фінансові органи розробляють і доводять до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів та граничні обсяги видатків для кожного головного розпорядника бюджетних коштів на наступний рік. Ці граничні обсяги видатків розробляються, виходячи з прогнозів економічного розвитку та відповідних показників доходів місцевих бюджетів. Інструкції місцевих фінансових органів щодо підготовки бюджетних запитів можуть запроваджувати фінансові та інші обмеження, яких зобов’язані дотримуватися всі розпорядники бюджетних коштів у процесі підготовки бюджетних запитів. Прогнозовані доходи мають визначальне значення при формуванні обсягів видатків (стаття 34).

Обсяги міжбюджетних трансфертів на рівні взаємовідносин сільських, селищних, міських районного значення та районних бюджетів мають

формуватися за пропозиціями районних фінансових управлінь, виходячи з прогнозних обсягів доходів цих бюджетів, нормативів відрахувань від загальнодержавних податків і зборів, визначених у Бюджетному кодексі, та закріплених повноважень здійснювати виплати з сільських селищних, міських районного значення та районних бюджетів, закріплених ст. 88 БК.

Бюджетним кодексом розширені повноваження місцевих фінансових органів та їх керівників (частина п’ята статті 75). Так, місцевим фінансовим органам надано право на будь-якому етапі складання і розгляду проектів місцевих бюджетів проводити аналіз бюджетного запиту, поданого головним розпорядником бюджетних коштів. За результатами аналізу бюджетного запиту керівник фінансового органу приймає рішення про включення бюджетного запиту до пропозицій проекту місцевого бюджету.

Проект відповідного бюджету має розглядатися Верховною Радою Автономної Республіки Крим та місцевими радами за доповіддю Уряду АРК, місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів рад, з висновками і співдоповідями їх постійних комісій.

Не пізніше 20 листопада року, що передує плановому, відповідно до частини третьої статті 43 Бюджетного кодексу, Кабінет Міністрів України доводить Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад основні засади формування та показники міжбюджетних відносин, які були проголосовані Верховною Радою України при прийнятті проекту закону про Державний бюджет України в другому читанні. Зазначені матеріали повинні містити всі необхідні пояснення до основних положень проекту рішення та розрахунки, у тому числі розрахунки фінансових нормативів бюджетної забезпеченості та розрахунки обсягів нерозподілених видатків, які об’єднують види видатків на ті повноваження, встановлення нормативів по яких є недоцільним. Створення обсягу нерозподілених видатків передбачається частиною четвертою статті 94 Бюджетного кодексу. При цьому розрахунки міжбюджетних трансфертів,

визначених відповідно до вимог частини першої статті 98 та частини першої статті 100 Бюджетного кодексу, між державним бюджетом та бюджетами Автономної Республіки Крим, обласних і районних бюджетів, міських (міст Києва і Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення), отримують усі органи влади, які відповідають за складання відповідного бюджету.

Поряд зі складанням проекту бюджету на наступний рік відбувається відстеження процесу виконання бюджету в поточному році. Аналіз та оцінка виконання бюджету є ще одним важливим фактором для формування показників проекту бюджету на наступний рік, оскільки, аналізуючи надходження до доходної частини бюджету, а також здійснення видатків на затверджені програми, можна відстежувати основні тенденції виконання запланованих показників щодо обсягу доходів та видатків у бюджеті поточного року .