Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_2_INF.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

Аналіз видатків

По видатках на 2003 рік районний бюджет виконано на 97,89% (призначено 1200875344 тис. грн. , а виконано1175572683 тис. грн.) до уточненого призначення.

В розрізі бюджетів виконання видаткової частини складає :

Видатки по КФК 010000 "Державне управління" складають 47977480 тис. грн., що становить 4,08% від запланованої суми, бюджет виконаний 98,71 % від плану.

На освіту сума видатків збільшується з 319034728 тис. грн. -2003 році до

588597533 тис грн – 2005 році виконання бюджету з кожним роком збільшується і в 2005 р становить 99,49 %

Аналізуючи КФК 90000 «Соціальний захист і соціальне забезпечення»(Рис.5.1)

Рис.5.1 Видатки на «Соціальний захист і соціальне забезпечення»

ми бачимо що фінансування зменшується з 20,07% від загальної частки видатків до 15,81% .А також виконання бюджету знижується з 98% – 2003 р до 85,92%- 2005 році

А також аналізуючи «Цільові фонди»( Рис.5.2) ми спостерігаємо тенденцію до зростання з 029% - 2003 році до 0,67% -2005 році проте виконання бюджету здійснюється лише на 88,21%

Рис.5.2 Видатки на «Цільові фонди» протягом 2003 – 2005 років

Найбільшу питому вагу у видатках займають такі коди Код функціональної класифікації : 70000 «Освіта» - 32,09% ;80000 «Охорона здоров’я» 22,30% ; 90000 «Соціальний захист і соціальне забезпечення» 15,81% ;10000 «Державне управління» 4,09%.

6. Особливості виконання бюджетів міст районного значення, сіл і селищ

Законодавчі положення щодо процесу виконання місцевих бюджетів визначаються статтею 78 Кодексу – «Виконання місцевих бюджетів».

Цією статтею встановлено, що Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад або міські, селищні чи сільські голови (в разі, якщо відповідні виконавчі органи не створені) забезпечують виконання відповідних місцевих бюджетів.

Місцеві фінансові органи здійснюють загальну організацію та управління виконанням відповідного місцевого бюджету, координують діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання місцевих бюджетів.

Зазначені положення покладають на місцеві органи виконавчої влади відповідальність за реалізацію прийнятих представницькими органами відповідних адміністративно-територіальних одиниць рішень про бюджет на планований період, а також організацію процесу виконання місцевих бюджетів та управління коштами відповідного бюджету згідно з вимогами Кодексу, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про обласні, районні державні адміністрації», нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, міністерств та відомств у частині витрачання коштів місцевих бюджетів, рішень та розпоряджень місцевих органів виконавчої влади, а також принципами побудови бюджетної системи України.

Основне завдання організації та управління виконанням відповідного місцевого бюджету за видатками полягає в забезпеченні відповідності діяльності розпорядників бюджетних коштів визначеній меті та завданням. Важливим чинником організації виконання бюджету є система

стимулювання кращих результатів. Основою має стати правило, що кошти, зекономлені за рахунок підвищення ефективності використання відповідною

установою сум затверджених асигнувань, залишаються у розпорядника коштів і спрямовуються на поліпшення виконання завдань.

Практика свідчить, що більшість проблем, які виникають на стадії виконання, – це питання, яким було приділено недостатньо уваги на стадії формування. Тому своєчасне виявлення передумов, що призводять до проблем, дозволить скоординувати зусилля на виправленні помилок та недопущенні негативних наслідків. Дотримання принципів економності, ефективності та дієвості є основним завданням організації та управління виконанням бюджету.

Принцип цільового спрямування полягає у тому, що кошти виділяються розпорядникам коштів та використовуються на чітко визначені цілі та заходи.

Принцип ефективного управління коштами передбачає результативність діяльності, тобто виконання завдань з найменшими витратами фінансових ресурсів. Бюджетні кошти надаються на умовах забезпечення найбільшої результативності їх використання. Цей ефект повинен виявлятися, з одного боку, у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальної одиниці, а з другого – у зворотному збільшенні надходжень за рахунок приросту доходів розпорядників коштів.

Принцип постійного контролю дає змогу виявити недоліки та помилки, своєчасно їх усунути, а також оцінити правильність визначення обсягів.

Зупинимось на статтях Кодексу, що регулюють процес виконання державного бюджету та поширюються на процес виконання місцевих бюджетів.

Згідно зі статтею 50 Бюджетного кодексу, органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до бюджету податків, зборів та інших доходів відповідно до законодавства.

Органи стягнення – податкові, митні та інші державні органи, яким відповідно до закону надано право стягнення до бюджету податків, зборів (обов’язкових платежів) та інших надходжень.

Виконавчі органи відповідних рад у процесі виконання відповідного бюджету взаємодіють з іншими органами виконавчої влади, з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, а також місцевими фінорганами, податковими інспекціями, контрольно – ревізійною службою, та відділеннями державного казначейства.

Головна роль у системі податкового контролю належить Державній податковій службі України.

Завданнями органів Державної податкової служби України в процесі виконання місцевих бюджетів є:

  • здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджету, державних цільових фондів податків та зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, встановлених законодавством України;

  • контроль за наявністю ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності, що видаються виконавчими органами місцевих рад;

  • недопущення ухилення від оподаткування;

  • облік платників;

  • ведення обліку надходжень податків та інших платежів.

Виконавчі органи рад спільно з органами Державної податкової служби України прогнозують, аналізують надходження податків та інших (обов’язкових платежів), джерела податкових надходжень, вивчають вплив макроекономічних показників і податкового законодавства на надходження податків, інших платежів, розробляють пропозиції щодо їх збільшення та зменшення втрат бюджету.

Стаття 51 встановлює процедури виконання місцевих бюджетів за видатками.

Зазначені питання більш детально викладені в наступних розділах.

Розпорядники бюджетних коштів несуть відповідальність за управлінням бюджетними коштами. Бюджетний кодекс забороняє брати зобов’язання та

проводити видатки, більші за бюджетні асигнування. Будь-яке розміщення замовлення, придбання товару, послуг без передбачених на це асигнувань або з перевищенням повноважень, встановлених Бюджетним кодексом та рішенням відповідної ради про місцевий бюджет, не вважається бюджетним зобов’язанням.

Розпорядник бюджетних коштів отримує товари, роботи та послуги відповідно до умов взятого (зареєстрованого) бюджетного зобов’язання і тільки після цього приймає рішення про їх оплату та подає платіжне доручення на здійснення платежу.

Таким чином, процес виконання місцевих бюджетів стає найважливішим етапом бюджетного процесу.(Додаток 2).