Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
abd_kinets (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

52.Порівняльний аналіз діяльності банку

Порівняльний аналіз діяльності банку має на меті за допомогою порівняння великого переліку показників банку за певний проміжок часу або кількох банків скласти об'єктивну оцінку фінансового стану банку. Дані порівняльного аналізу допомагають відстежувати діяль­ність банку в динаміці, а також робити прогнози щодо його фінансово­го стану в майбутньому.

При порівняльному аналізі застосовують три види вихідних даних, що використовуються при проведенні аналізу фінансового стану банків, а саме:індивідуальні показники діяльності банку;середні показники за групою банків, до якої входить банк, що аналізується (або відхилення від середньої по групі);місце банку серед банків цієї групи за кожним показником.

Порівняльний аналіз дає можливість:1.прогнозувати фінансовий стан банку залежно від тих чи інших економічних обставин;2.бачити своє місце серед банків своєї групи;3.порівнювати свої показники із середніми показниками своєї гру­пи банків;4.робити висновки щодо своєї діяльності в певній галузі на ринку банківських послуг.

Порівняльний аналіз діяльності банку здійснюють за даними зве­деного звіту комерційного банку.

Відповідно до поставлених завдань порівняльний аналіз повинен проводитись за такими часовими вимірами:

  • за 5 робочих днів — тижневий аналіз;

  • за 4 тижні — місячний аналіз;

  • за 3 міс. — квартальний аналіз;

  • за 6 міс. — піврічний аналіз;

  • за 12 міс. — річний аналіз;

  • за кілька років — аналіз розвитку банку.

Залежно від часового виміру така система дає змогу робити про­гнозні розрахунки щодо діяльності банку в майбутньому.

53.Аналіз ефективності управління

Результативним показником діяльності банку є величина одер­жаного прибутку. Рівень окупності прибутком статутного і загального капіталу, активів (у тому числі дохідних), а також витрат банку характеризує їх рентабельність.Оскільки в сучасних умовах витрати часто зростають незалежно від рівня господарської фінансової діяльності банку, а під впли­вом погіршення загальної економічної ситуації в державі, то прибуток, який часто за масою невисокий, не може характеризувати рівень окупності. Тому рівень ефективності управління банком необхідно визначати поряд з віддачею прибутком ще і доходом.

ДОПИШУ ПОТІМ І СКИНУ ОКРЕМО

54.Значення,завдання та інформаційне забезпечення аналізу банківських ризиків

Ризики притаманні всім сферам банківської діяльності. Більшість ризиків пов'язана з активними операціями банку, насамперед кредитною та інвестиційною діяльністю. Діяльність щодо залучення коштів на вклади (депозити), на розрахункові та поточні рахунки також пов'язана з багатьма ризиками. Той факт, що банк здійснює одночасно й активні, й пасивні операції, вказує на додаткові чинники ризику та зумовлює розробку особливого підходу до обмеження їх впливу, що отримав назву «управління активами і пасивами». Діяльність операційних підрозділів, застосування інформаційних технологій і реалізація концепції маркетингу пов'язані з низкою функціональних ризиків, які теж можуть негативно позначитися на прибутку та капіталі банку. Нарешті, на банк у цілому впливають зовнішні ризики; деякі з них (наприклад, ризик невідповідності умовам державного регулювання) мають першорядне значення для його діяльності. Тому управлін­ня ризиком входить до числа ключових завдань стратегічного управління банком.

Банківські ризики можна поділити на дві категорії:ризики, що піддаються кількісній оцінці;ризики, що не піддаються кількісній оцінці.

До банківських ризиків, що піддаються кількісній оцінці, належать фінансові ризики, пов'язані з несприятливими зміна­ми в обсягах, дохідності, вартості і структурі активів та паси­вів банку.

До банківських ризиків, що не піддаються кількісній оцінці, належать функціональні ризики, які стосуються процесу ство­рення будь-якого банківського продукту чи послуги, та зовнішні ризики.

Функціональні ризики виникають унаслідок неможливості своєчасно і в повному обсязі контролювати фінансово-господарську діяльність, збирати й аналізувати відповідну ін­формацію. До зовнішніх ризиків належать ті нефінансові ризи­ки, які, на відміну від функціональних, є зовнішніми щодо банку. Функціональні та зовнішні ризики не менш небезпечні, ніж фінансові, але їх важче ідентифікувати й визначати кількі­сно. Зрештою вони призводять до фінансових втрат. Усі бан­ківські ризики несуть у собі наявний або потенційний ризик для надходжень і капіталу банку.

Джерелом нормативно-правової інформації аналізу банківських ризиків є:Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні: Постанова Правління Національного банку України від 28.08.2001 № 368 (додаток);

Звітна фінансова інформація включає:баланс та звіт про фінансові результати;примітки до фінансових звітів:

1.17 «Операції пов'язаних сторін» примітки 1 «Облікова полі­тика»;

35 «Операції пов'язаних сторін»;

30 «Потенційні зобов'язання банку на кінець року»;

  1. «Валютний ризик»;

  2. «Ризик ліквідності»;

  3. «Процентний ризик».

Звітна статистична інформація включає наступні форми:№ ІД «Баланс» (щоденна),№ 10 (місячна) «Оборотно-сальдовий баланс»,№ 611 «Звіт про дотримання економічних нормативів»,№ 612 «Звіт про дотримання економічних нормативів на ос­нові консолідованої фінансової звітності».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]