Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
abd_1-10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

1.Місце та роль аналізу в управлінні фінансами банку

АБД-це комплексне вивчення діяльності окремих банків,їх обєднань чи банків.сис-ми загалом,яке полягає у пошуку необхідної інформації,її обробці та економ.інтерпретації отриманих даних з метою прийняття обгрунтованих управлінських рішень.

Осн.метою АБД є забез. оптимальної структури активних і пасивних операцій з метою отримання максимального прибутку та пошук резервів підвищення ефективності банк.операцій

Об’єктом аналізу є усі аспекти діяльності банку, а також процеси пов’язані з цієї діяльністю.

Предметом аналізу є виявлення причинно-наслідкових зв’язків екон.явищ, процесів,які прямо або опосередковано впливають на діял.банку.

Субєктами аналізу є як самі комерц.банки так і інші суб’єкти екон.відносин:НБУ,банки кореспонденти, реальні та потенційні клієнти,аудиторські фірми,подат.органи,централ.та місцеві органи влади.

2. Види аналізу бд

1.за періодичністю проведення:щоденний,щотижневий,щомісячний,квартальний,річний;2.за суб’єктами проведення:внутрішній,зовнішній;3. попередній-проводиться до здійснення якоїсь операції для обгрунтування управлінських рішень і планових завдань,прогнозування й оцінки очікуваного виконання плану,попередження небажаних результатів, а також для оцінки стану рахунків з метю виявлення можливості здійсненя комерц.банком нових фін.операцій,оперативний-проводиться відразу після певної операції або у випадку зміни ситуаційї за короткий проміжок часу,здійснюється у процесі потчної рботи банку для оцінки дотримання нормативів ліквідності,норми обов’язкового резервування й інших показників,підсумковий(заключний)-діяльність банку вивчається комплексно і всебічно за звітними даними відповідного періоду,перспективний-застосовується для прогнозування оснвних фін.показників (капіталу,валюти балансу,обсягу кредитно-інвестеційного портфеля тощо) і результатів фін.діяльності;4. залежно від кола питань,які вивчаються:повний,тематичний;5.залежно від об’єкта дослідження:функціональний,структурний,операційно-вартісний;6. залежно від охоплення об’єктів,що досліджуються:суцільний,вибірковий.

  1. Методичний інструментарій аналізу абд

Методом АБД є комплексне органічно пов’язане дослідження діяльності комерц банку з використанням статистичних,екон-матем облікових та ін.способів обробки інформації. Особливостями даного методу є:використання системи показників,які характеризують діял.банку;вивчення факторів та причин їх зміни;виявлення і вимірювання взаємозв’язку.Для проведення комплексного АБД використовують такі методи:-метод порівняння,який передбачає зіставлення невідомого або досліджуваного явища із відомими вивченими раніше,з метою визначення їх спільних рис або відмінностей;-метод приведення показників до порівняного виду;-метод використання абсолютних,відносних показників;-метод групування дає змогу через балансу розібратися в сутності аналізованих явищ і процесів, при цьому застосовуються різні групування рахунків балансу:власних і залучених коштів,довго і короткострокових кредитів,видів доходів і витрат,а також статті можуть бути згрупувані за ступенем ліквідності рівнем прибутковості та вартості;-балансовий метод є порівнянням активної і пасивної частин балансу шляхом співставлення протилежних величин,які характеризують одне і те ж явище;-графічний метод, тобто відображення виявлених у процесі аналізу банк.діяльності,тенденцій у вигляді графіків,діаграм,рисунків та сприяє більшій наочності триманих результатів;-метод табличного відображення даних презентація виявленої у процесі аналізу інформації у вигляді таблиці та є найбільш раціональною і зручною для сприйняття формою подачі аналітичної інформації.

Крім методів аналізу розрізняють прийми елімінування – це логічний прийом за допомогою якого вивчається для зміни даних за одним факторним показником на зміну даних за головним (результативним) показником.Включає спосіб ланцюгових підстановок абсолютних різниць, відносних різниць. При застосуванні даного прийому необхідно пам’ятати,що спочатку здійснюють заміну будь-якого кількісного показника на фактичний, а потім будь-якого якісного на фактичний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]