Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
abd_kinets (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

51.Методи оцінки рейтингу банків у зарубіжній практиці

Міжнародна практика розрізняє декілька типів оцінок діяльності комерцій­них банків залежно від цілей, які перед ними ставляться.

Найбільш поширеними є два типи:-Оцінка кількісних показників;-Оцінка якісних показників, що характеризують надійність ко­мерційних банків.Обидва різновиди оцінок правомірні, оскільки виконують прита­манні їм функції, в основі яких лежать різні критерії і показники.Оцінка кількісних показників має на меті визначити масштаби розвитку діяльності окремих банків, а також ступінь роз­витку всієї банківської системи.Названий критерій оцінки продиктований перш за все потребою суспільства знати рівень розвитку банківської системи країни як відоб­раження рівня розвитку економіки. Необхідність кількісних показників діяльності банку зумовлена також потребами клієнтів. Їм необхідно визначити, з яким банком краще мати ділові відносини. Відомо, що значний клієнт заці­кавлений у великому банку, відповідно середній клієнт — у середньо­му за масштабами банку, дрібний клієнт — у невеликому банку.Роз­глянемо склад кількісних показників, що використовуються при ви­значенні рейтингу банку

Обсяг активів відіграє головну роль при визначенні рангу банку. Інформація про ранжування банків за обсяговими показниками пуб­лікується у відкритій пресі й застосовується різними користувачами з аналітичною метою.За такою інформацією можна не тільки порівняти окремі банки, а й визначити певні відносні показники, які характеризують внутрішні сторони їх діяльності.

Найбільш цікавим у цьому відношенні є визначення:-частки депозитів у загальній сумі пасивів;-частки кредитів у загальній сумі активів;-співвідношення кредитів і депозитів;-частки власного капіталу в пасивах;-частки прибутку в пасивах і частки в капіталі.Другим типом оцінки діяльності комерційних банків є оцінка їх надійності.Надійність комерційного банку — це певний його стан, який скла­дається під впливом багатьох протилежних факторів. Цю характерис­тику можна встановити лише на підставі аналізу тенденцій і факторів, які справили вплив на формування таких показників діяльності банку:-ліквідність;-прибутковість;-достатність капіталу;-ступінь ризику активів;-рівень управління.Стан кожного з названих показників, у свою чергу, зумовлюється комплексом різних факторів.За кордоном оцінка надійності комерційного банку зведена до рангу державного нагляду. Законодавством встановлено вимоги до комерційних банків щодо забезпечення їх надійності; передбачено орган банківського нагляду, наділений правами контролю за банківською системою. У різних країнах функцію державного нагляду за надійністю банківської системи виконують такі відомства: Міністерство фінансів — у Японії і Німеччині, Федеральна резервна система — контролер грошового обігу при Міністерстві фінансів і Федеральна корпорація страхування депозитів — у США.

В Японії та Німеччині рейтинг надійності комерційних банків не виводиться. У процесі аналізу звітності та інспекційних перевірок головну увагу приділяють дотриманню відповідних законодавчих та інших нормативних активів, що визначають вимоги до результатів діяльності банків і їх менеджерів. У США використовують рейтингову систему оцінки діяльності банків. При цьому результати перевірок органами нагляду комерційних банків та визначений темп рейтингу надійності цих банків є конфіденційною інформацією. На відміну від інформації про ранжування банків за кількісними показниками, рейтингова оцінка комерційних банків не публікується в пресі.Для рейтингової оцінки діяльності комерційних банків викори­стовують систему "CAMELS".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]