Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
abd_1-10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать
  1. Аналіз руху вк

Аналіз руху ВК проводиться за допомогою балансового методу та відображається у звіті про ВК.ВК на кінець року розраховується за формулою:ВКо+П+РП+Д+Вн-Виб,де Вко-на поч. року,П-результат переоцінки необоротних активів,інвестицій асоційовані та дочірні компанії ЦП у портфелі банку на продаж,РП-розподіл прибутку до загал резервів резервних та ін фондів банку,Д-капіталізвані девіденти,Вн-внески до стат фонду та емісійні різниці,Виб-вилучення коштів у стат фонду.Відносними характеристиками руху ВК є:1.коеф надх ВК=збіл ВК/залишок ВК на кін року;2. коеф вибуття ВК= змен ВК/залишок ВК на поч року;3.коеф приросту ВК=приріст ВК/ залишок ВК на кін року.Якщо значення коефіцієнтів надходження перевищують значення коефіцієнтів вибуття це означає що у банку триває процес накопичення к-лу і навпаки.

  1. Оцінка основного та додаткового капіталу

Складовими основного капіталу є: сплачений і зареєстрований статутний капітал; розкриті резерви (створені або збільшені за рахунок нерозподіленого прибутку); надбавки до курсу акцій і додаткові внески акціонерів у капітал; загальний фонд покриття ризиків, створюваний під невизначений ризик під час проведення банківських операцій, за винятком збитків за поточний рік і нематеріальних активів. Додатковий капітал складається з нерозкритих резервів, резервів переоцінювання активів, гібридних капітальних інструментів і субординованого боргу. НБУ має право визначити інші статті балансу банку для включення до додаткового капіталу, а також умови і порядок такого включення.

Аналіз статутного капіталу проводиться за такими напрямами:1.формування стат.к-лу при ств.банку;2.збільшення розміру стат.к-лу,яке може здій.шляхом випуску нових акцій,збіл.номінальну вартість акції,переведення субординованого боргу до розряду стат.к-лу,якщо це дозволено чинним законодавством;3.зменшення стат к-лу шляхом зменш.номінальної вартості акцій або зменш їх к-сті шляхом випуску їх частини у власників з метою анулювання.

Ефективність використання стат.к-лу визначається за допомогою таких показників:1.розміру кред.вкладень на 1 грн стат.к-лу;2.розміру прибутку на 1 грн стат.к-лу;3. розміру прибутку на 1 акцію;4. розміру прибутку на 1 акцінера;5.терміну окупності акціонерного капіталу.Значення стат.к-лу у діял банку оцінюється за допомогою таких показників:-питомої ваги стат.к-лу в загал сумі к-лу;- питомої ваги стат.к-лу в валюті балансу.Рівень пкриття активів за рахунок ВК оцінюється за допом мультиплікатора к-лу:МК=А/ВК.Чим вище значення даного показника тим істотніше є потенційний ризик втрати банку

  1. Зміст та етапи аналізу зобовязань банку

Метою аналізу зобов’язань банку є оцінка та визнач шляхів оптимізації їх структури за двома критеріями:-зниження середньої вартості ресурсів банку;-підвищення стабільності ресурсної бази та надійності банку загалом.

Звітна фін інформація на підставі якої здійснення аналіз зобов’язань банку вкл:баланс та звіт про фін результати;примітки до фін звітів.Етапами аналізу зобов’язань є:1.визначення загал обсягу зобовязань,їх частки в пасивах і динаміки їх зміни за допомогою стандартних показників (абсолют. приріст,темп зростання,темп приросту);2.аналіз частки окремих складових ресурсної бази у динаміці;3.аналіз окремих показників що характеризують стабільність строкових депозитів,депозитів до запитання та міжбанк.к-тів;4.визначення ступеня викор залучених та запозичених ресурсів;5.контроль за дотриманням банком нормативів обов’язкового резервування коштів на коресп. рахунку в НБУ;6.визначення раціональності формування ресурсної бази з позиції витратності і стабільності та окреслення окремих напрямів її оптимізації.

Ефективність формування ресурсної бази банку залежить від раціонального поєднання трьох основних факторів:стабільності,вартості,строковості. Аналізуючи зобов’язань банку необхідно дати їм кількісну та якісну оцінку,оскільки більшість зобовязань є платними в результаті чого збільшення в-ти банку.До дешевих ресурсів належить:залишки на рахунках клієнтів,депозити до запитання,кредиторська заборгованість. До дорогих ресурсів належить:строкові депозити,міжбанк к-ти,депозити.Збільшення обсягів зобов’язань банку оцінюється позитивно,скільки свідчить про зростання суми кредиторських ресурсів.Чим більша питома вага строкових депозитів,тим стабільнішою є ресурсна база банку.Депозитна база вважається хорошою за умови,що частка строкових депозитів становить не менше 30%,щ позит позначається на ліквідності банку та зменш залежність від міжбанк.к-тів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]