Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
214257_4EC6C_shpargalka_istoriya_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

59. Розвиток співробітництва між україною та росією. Проблеми діяльності снд.

Один з найголовніших напрямів зовнішньополіт. курсу займає зміцнення стратегічного партнерства з Росією.

Під час візитів Єльцина і Черномирдіна в 1997 травні були підписані Договір про дружбу, партнерство і співпрацю, угода про статус Чорноморського флоту на території України і ін. угоди.

Об`єм торгівлі між двома державами в 2001р. достиг 11,7млрд. доларів 2002 рік був оголошеним Роком України в Росії, а 2003 –роком Росії в Україні.

Однак в відносинах між двома державами іноді виникали і проблеми. Екзаменом на зрілість укр.. держави і її вміння відстоювати свою позицію став розвиток подій навколо будування російською стороною дамби на Керченській затоці.

С вій перший зарубіжний візит Ющенко здійснив 24 січня 2005р. в Російську федерацію. Після зустрічі з Путіним Ющенко сказав: «Росія—вічний стратегічний партнер України.»

В основу моделі зовнішньої "політики 1991-1994 рр. було покладено принцип "балансу інтересів", що зумовлено геополітичним становищем України, її залежністю від партнерів по СНД, суперечливими внутрішніми політичними процесами, уповільненим темпом економічних реформ тощо. Після президентських виборів 1994 р. весь розвиток зовнішньої політики України пішов по лінії модифікації, розстановки нових акцентів у пріоритетах. Базовими принципами модифікації було проголошено виваженість, прагматизм, раціональність, професіоналізм. Зміна базових принципів серйозно вплинула на трансформацію моделі зовнішньої політики України в цілому. Наша держава має свої інтереси і на Заході, і на Сході, її географічне положення та структура економіки визначили для неї не роль "санітарного кордону" проти будь-кого, а роль мосту для взаємного проникнення і збагачення східної і західної культур. Щоб мати змогу впливати на цей процес, Україна повинна бути представлена як у європейських структурах, так і в СНД.

60.Україна в оон (1945-2006рр.)

Під час переговорів пор утворення міжнародної організації ООН радянська сторона запропонувала включити до складу ООН всі радянські республіки. Ця пропозиція була не прийнята, але для України та Білорусі зробили вийняток.

26.06.45 на конференції ООН в Сан-Франциско делегація УССР разом з іншими країнами підписа Устав нової міжнародної організації. УССРбрала участь у діяльності департаментів ООН, службових структур. В 1948-1949рр. і 1985-1986 рр. УСССР була обрана непостійним членом Ради Безпеки. Однак в умовах існування в СРСР тоталітарного режиму самостійність УССР в ООН була умовною.

Протягом свого існування У. спрямовує зусилля на реалізацію цілей, які витікають з основних положень Конституції та програмних зовнішньополітичних документів. Досягненням України стало: обрання в 1997 р. Удовенко Головою 52-й Сесії Генеральної Асамблеї ООН, обрання У. непостійним членом Ради Безпеки на 2000-2001рр., що сприяло рішенню проблем в Косово, Боснії та Герцеговині. В У. діє ПРООН, діяльність якої направлена на розвиток та підтримку системи управління, розвиток добробут і захист прав людини, соціальну інтеграцію і реабілітацію депортованих народів Криму, поліпшення навколишнього середовища. У. приймає активну участь у роботі ЮНЕСКО, інших спец. Організацій ООН.

48