Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
214257_4EC6C_shpargalka_istoriya_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

54. Як відбувалось проголошення незалежності україни та розбудови української державності?

Спроба консервативного табору перейти до активних дій, силою взяти реванш знайшла своє втілення у здійсненні 19 – 21 серпня 1991 р. державного перевороту. Момент був переломним, і це чудово розуміли протидіючі сили. Демократичним силам вдалося не тільки встояти, а і за підтримки народних мас перемогти путчистів, проте події серпня 1991 р. зумовили сер’йозні зміни у державному і суспільному житті країни. За цих умов прийняття республіканським парламентом 24 серпня 1991 р. Акта про незалежність було цілком закономірною подією. Зважаючи на обставини, президія Верховної Ради за короткий термін приймає принципово важливі постанови: про департизацію державних органів, установ та організацій; про власність Компартії України та КПРС на території України; про припинення діяльності КПУ.

Отже, неупереджений аналіз суспільно – політичної трансформації України у квітні 1985 р. – серпні 1991 р. дає змогу дійти висновку про те, що перебудовчі процеси у нашій республіці тривалий час розгорталися на основі розроблених у союзному центрі моделей та шаблонів. Це зумовлено дією багатьох факторів:

  1. Через тотальне одержавлення економіки Україна перебувала в економічній залежності від союзного центру.

  2. Серед укр. номенклатури панував “синдром виконавця”, що блокувало ініціативу та активність не тільки формальної еліти, а і широких народних мас.

  3. Опозиційні сили були погано організованими та розпорошеними.

  4. На міжнародній арені Україна завжди перебувала у тіні Росії і сприймалася світовим співтовариством лише як складова, невід’ємна частина СРСР. У своїй сукупності ці та інші фактори не дали змоги створити якісно відмінну власну укр. модель пере будови. Водночас, хоча перебудовчі процеси в Україні в цілому збігалися із загальносоюзними тенденціями суспільних перетворень, вони все ж мали і свої особливості. Це – уповільнений темп політичних процесів; низький рівень активності населення; відсутність відкритого насилля як засоби вирішення внутрішніх проблем; перетворення Чорнобильської трагедії з екологічного фактора суспільного життя на потужний політичний. Ці особливості зумовлені структурою економіки республіки; стабільністю україхнського товарного ринку; певним консрватизмом, уповільненістю, зваженістю, що притаманні ментальності українців.

55. Розкрийте основні тенденції розвитку конституційного процесу в україні та історичне значення конституції україни 1996 р.

В 1996р. була прийнята Конституція України. Конституція – це Головний Закон держави. З проголошенням незалежності в Україні розгортається конституційний процес – розробка та обговорення різних варіантів нової Конституції, її розділів та статей. Конституційний процес умовно поділяють на два періоди: 1 період -1992-1994рр; 2 період – з 1994р до прийняття Конституції 1996р. В 1 період була сформована Конституційна комісія на чолі з Президентом Л.Кравчуком та Головою Верховної Ради І.Плющом; до складу комісії також увійшли вчені-правоведи, судді, працівники правоохоронних органів, народні депутати. Наслідком роботи комісії стало створення двох варіантів проекту Конституції, які були винесені на всенародне обговорення. Однак ні один з них прийнятий не був.

2 період почався після позачергових виборів Президента України та формування нового складу Верховної Ради. Конституційну комісію очолив Президент України Л.Кучма та Голова Верховної Ради А.Мороз Нові проекти створювались представниками різних політичних партій. Найбільш гострими проблемами були механізми прийняття Конституції, форма правління в Україні, питання власності, виборчої системи, державної символіки.

Внаслідок протиріччя між Президентом та Верховною Радою Л.Кучма видав указ про проведення в вересні 1995р. Всеукраїнського референдуму по прийняттю Конституції України. В пошуках компроміса була створена Погоджувальна комісія на чолі з М.Сиротою. Були вирішені спірні питання. В ніч на 28 липня 1996р. більшістю голосів депутатів Верховної Ради Конституція України була прийнята і текст підписали Президент України та Голова Верховної Ради. Був виданий Указ Президента про введення в дію Конституції України.

Конституція включає 161 статтю та 14 розділів (розділ 15 містить «Перехідні положення»)

Конституція України є демократичною та має вищу юридичну силу. Вона визначає форму правління, державний апарат, політичний режим України як незалежної, суверенної, правової держави. Найвищою соціальною цінністю за Конституцією є людина. Конституція визначає права, свободи та обов’язки громадян України.

Таким чином, Конституція України є Головним Законом, який закріплює українську державність та направлений на майбутній розвиток України. Сполучення прав та свобод громадян з обов’язками є запорукою демократичного розвитку суспільства. День 28 липня був оголошений національним святом України – Днем Конституції.