Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
214257_4EC6C_shpargalka_istoriya_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

56.Дайте характеристику соціально-економічного розвитку україни на сучасному етапі.

Геополітична спрямованість сучасного цивілізаційного процесу визначається його глобалізацією, прогресуючим зростанням сутності гуманітарної сфери, високих інформаційних технологій постіндустріальних принципів суспільного розвитку, підвищення ролі інтелектуального капіталу та менеджменту, соціальних і гуманітарних чинників економічного прогресу.

При визначенні стратегії держави слід враховувати і нову геополітичну ситуацію, яка почала формуватися після безпрецедентної терористичної атаки на США 11 вересня 2001р.Нині економіка України на противагу системній замкнутості характерній для попереднього періоду є у своїй основі відкритою. Маємо стабільно конвертовану національну валюту, а також законодавство, що регулює зовнішньоекономічну діяльність, яка останнім часом дедалі більше наближається до стандартів і вимог Світової організації торгівлі.

За темпами зростання економічних показників у 2000-2001 рр Україна ввійшла до групи країн, які сьогодні лідирують у світі.

У 1998-2000 роках Указами Президента України затверджено Стратегію і Програму інтеграції України в ЄС. На новому етапі розвитку визначальним завданням держави є створення сприятливих інституційних передумов реалізації завдань європейської інтеграції та утвердження в Україні соціально-орієнтованої структурно-інноваційної моделі розвитку.

До принципово важливих функцій держави належать забезпечення екологічної безпеки як однієї з невід’ємних складових національної безпеки загалом. Головною метою екологічної політики держави має стати вироблення і реалізація стратегії раціонального природокористування і захисту навколишнього середовища для забезпечення сталого економічного та соціального розвитку.

У 2002-2004 роках мають бути реалізовані основні принципи судової реформи. Важливий напрям нового етапу адміністративної реформи – делегування управлінських функцій згори до низу і всебічний розвиток місцевого самоврядування. Це має органічно узгоджуватися та поєднуватися з проведенням у 2005-2010 роках адміністративно-територіальної реформи.

Потребує дальшого вдосконалення валютна політика. Починаючи з 2003 року має бути запроваджена політика «Плаваючого» валютного курсу. До 2010 року треба забезпечити економію традиційних паливно-енергетичних ресурсів в обсязі 12-15% від загального їх споживання. До цих же інструментів належить Національна програма «Нафта і газ України до 2010 року», спрямована на збільшення обсягу розвіданих запасів нафти і газового кодинсату.

Україна належить до держав з високим науковим потенціалом. Це передусім визнані у світі наукові школи, вагомі, а рідко й унікальні досягнення в багатьох сферах – розробці нових матеріалів, біотехнологій, ядерній фізиці, інформації, телекомунікаціях та зв’язку .

Наступне десятиріччя має стати періодом запровадження повномасштабної пенсійної реформи, поступового наближення мінімального розміру пенсії до прожиткового мінімуму та поетапного скасування обмежень їх максимальних розмірів.

Сутність концептуальних засад стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки полягає у визначені чітко окреслених завдань прискореного виведення економіки на траєкторії сталого зростання через посилення дієздатності держави та дальше поглиблення ринкових реформ, утвердження соціально орієнтованої структурно-інноваційної моделі розвитку. Реалізація цих завдань має створити реальні передумови набуття Україною спочатку асоційованого, а потім повного членства в Європейському союзі.

На основі цих концептуальних засад буде опрацьоване Стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки, яка відображатиме не лише загальну перспективу української економіки, а й завдання розвитку відповідних галузей та регіонів нашої держави.