Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20 Пред’явлення для впізнання осіб і предметів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

2

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Л Е К Ц І Я

з курсу “Криміналістика”

Тема № 20 „Пред’явлення для впізнання осіб і предметів”

Кількість годин – 1 година

Лекцію підготував:

старший викладач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики

Коломієць Василь Іванович

Лекція розглянута та обговорена на засіданні кафедри кримінального права, процесу та криміналістики

Протокол №_ від "__"____2004 р. Зав. кафедрою______П.В. Цимбал

Ірпінь 2004

План

  1. Поняття, види пред’явлення для впізнання. Пред’явлення для впізнання предметів.

  2. Підготовка до впізнання.

  3. Пред’явлення для впізнання людей.

Самостійна робота.

    1. Пред’явлення для впізнання трупів. Пред’явлення для впізнання по фотознімках.

    2. Впізнання людини по мовленню.

    3. Суб’єкти пред’явлення для впізнання.

    4. Процесуальне оформлення наслідків пред’явлення для впізнання.

1. Поняття, види та пред’явлення для впізнання предметів.

Одним із найбільш ефективних слідчих дій, результати якого мають велике доказове значення, є пред’явлення для впізнання.

Пред’явлення для впізнання - це процесуальна дія, яка проводиться у випадках, коли в ході слідства необхідно встановити, чи є особа або предмет тим самим, що спостерігався раніше в зв’язку з фактами, які відносяться до розслідуваної події і про які дані свідчення в ході допиту.

Наприклад - потерпілий, даючи свідчення про особу, що вчинила злочин, повідомляє, що він запам’ятав злочинця, вказує ознаки його зовнішності і заявляє, що може його пізнати.

Процесуальний порядок і основні тактичні правила пред’явлення для впізнання, а також фіксація його ходу і результатів регламентовані ст.ст. 174-176 КПК України.

У відповідності із законом при пред’явленні для впізнання необхідно дотримуватися ряду загальних правил. Так, у якості особи що пізнає може виступати потерпілий, свідок, підозрюваний або обвинувачуваний. Особа, що пізнає попередньо опитується про обставини, при яких вона спостерігала той або інший об’єкт, про прикмети, по яких вона може пізнати його. Особа, яку пізнають пред’являється особі, що пізнає разом з іншими особами, по можливості подібними з ним по зовнішніх ознаках і по одежі. Загальна кількість осіб, пред’явлених для впізнання не повинна, бути менше трьох.

Якщо подається на впізнання предмет, то разом з однорідними предметами, яких повинно бути не менше трьох. З метою підвищення достовірності результатів впізнання, закон передбачає, щоб особі, що пізнається було запропоновано зайняти будь-яке місце по його вибору серед пред’явлених осіб і це відзначається в протоколі.

Якщо особа, що пізнає є свідок або потерпілий то він попереджується про кримінальну відповідальність за ухилення або відмову від дачі свідчень і за дачу завідомо неправдивих свідчень.

  • Особі, що пізнає пропонують вказати на особу (предмет), про яку він давав раніше свідчення.

  • Під час впізнання забороняється задавати навідні запитання і проводити інші які-небудь дії, що можуть бути використані як «підказка» особі, що пізнає.

  • Якщо особа, що пізнає заявила про впізнання одного з пред’явлених осіб або предметів, йому пропонується пояснити, по яких прикметах або особливостях він пізнав даний об’єкт. Бажано свідчення особи, що впізнає записати у протокол.

  • Пред’явлення для впізнання проводиться при понятих. До участі в ньому може залучатися і спеціаліст.

При впізнанні можна застосовувати фото-кінозйомку, звукозапис, що повинно бути відображено у протоколі.

Пред’явлення для впізнання поділяють на такі види:

  1. Пред’явлення на впізнання людей;

  2. Предметів, документів;

  3. Трупів і їх частин; ділянок місцевості, помешкань, будівель.

Будь-який із цих видів пред’явлення для впізнання може здійснюватися в двох формах - у формі пред’явлення об’єкта в натурі, або у формі пред’явлення фотозображення даного об’єкта.

Частіше усього впізнання проводиться візуально по зовнішньому вигляду. Проте впізнання може базуватись на слухових, а також на дотикових відчуттях.

У практиці відомий випадок, коли двоє сліпих навпомацки впізнали викрадену і продану їм тканину, а по голосах пізнали підозрюваних.

На впізнання подаються і трупи, з метою встановлення особи мертвого, первісний вигляд якого змінився у результаті гниття або труп спотворений при убивстві. (Наприклад, спотворений до невпізнанності труп, був пізнаний дружиною по родимій плямі, що знаходилася в 10 см. від статевого органа чоловіка в бік пупа).

Впізнання трупа - це дуже серйозна і відповідальна слідча дія, тому що без встановлення особистості розслідування справи неможливо.

  1. Впізнання розчленованого трупа може проводитися по окремих його частинах;

  2. Предметами, пред’явленими для впізнання, можуть бути викрадені речі, такі як знаряддя злочину; виявлені на місці події предмети, що належали раніше злочинцю або потерпілому.