Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20 Пред’явлення для впізнання осіб і предметів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

2. Підготовка для впізнання.

Одним з обов’язкових елементів підготовки до пред’явлення для впізнання є допит особи, якій необхідно пред’явити ті або інші об’єкти.

Проведення для цього спеціального додаткового допиту звичайно не викликається необхідністю, тому що допитуваний викладає всі необхідні свідчення в ході початкового допиту. Зокрема він повинен повідомити час, коли і при яких обставинах, яким чином спостерігав об’єкт, які ознаки цього об’єкта, як могли вплинути на сприйняття об’єкта обставини, при яких відбувалося спостереження і суб’єктивний стан допитуваного, чи зможе він пізнати об’єкт. При необхідності відразу з’ясовується, чи не має допитуваний дефектів органів почуттів і психіки, що могли б утруднити сприйняття і відтворення в пам’яті допитуваного даного об’єкта

1. Важливим елементом підготовки є правильний підбір об’єктів.

Підбираючи об’єкти, потрібно домогтися збігу їх родових і видових ознак, щоб вони відрізнялися лише індивідуальними ознаками, причому жодний з об’єктів не повинен мати ніяких помітних рис, які б виділяли його з числа інших.

Так, при пред’явленні для впізнання людей усі особи, що пред’являються повинні бути на вигляд приблизно одного віку, одного зросту, однакової статури, мати однаковий колір волосся (відтінки можуть відрізнятися), приблизно таку ж зачіску, подібний одяг і взуття і т.п.

Якщо, наприклад, у особи, що пред’являється на обличчі є шрам, або він носить вуса чи бороду, він повинен пред’являтися для впізнання в числі осіб, що мають такі ж помітні ознаки.

Зрозуміло, що жодна з осіб, серед яких знаходиться особа, що пізнається, не повинна бути знайома особі, що пізнає.

Що стосується ступеня подібності предмета, що пізнається з іншими запропонованими для впізнання речами, то тут необхідно забезпечити однорідність таких характеристик, як найменування, вид (наприклад, «годинник жіночий наручний»), марка, модель, розмір, колір, стан.

2. Наступний елемент підготовки - вибір обстановки, у якій буде проводитися пред’явлення для впізнання. Воно повинно проходити в окремому кабінеті, при достатньому освітленні і при відсутності яких-небудь зовнішніх перешкод, іншими словами повинні бути створені сприятливі умови для сприйняття у даний момент об’єкта особою, що пізнає.

3. Вибір часу проведення впізнання і перевірка готовності і комплектності техніко-криміналістичних засобів.

Як правило, впізнання повинно проводитися вдень, при природному освітленні. До числа застосовуваних техніко-криміналістичних засобів можуть відноситися фотоапарат, магнітофон, при необхідності - апаратура для відеозапису.

Пред’явлення для впізнання - одне із самих складних і відповідальних слідчих дій. Від особи, що проводить впізнання вимагається велика тактична майстерність, рішучість, витримка, такт. В процесі впізнання дуже гостро ставиться питання дотримання законності. Навіть будь-яка незначна організаційна непогодженість, непродумане зауваження, часом один необережний жест, можуть бути розцінені як «підказка» особі, яка пізнає, що зведе до нуля доказове значення цієї слідчої дії (призвести приклад із судової практики).