Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
214257_4EC6C_shpargalka_istoriya_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

57.Визначте головні тенденції суспільно-політичного розвитку україни

Політична партія - це організація, що об’єднує на добровільній основі найактивніших представників тих чи інших класів, соціальних верств та груп.

Основним призначенням партії є політична освіта має та надання цілеспрямованого й організованого характеру діям цих мас для захисту власних інтересів. Як свідчить історична практика, політичні партії в усіх країнах створювалися як інструмент боротьби за владу та перенесення інтересів різних ідейно-політичних течій у реальну політику держави. Звідси випливає й головна мета їхньої діяльності – захист соціально-політичних інтересів певних груп населення. Саме заради реалізації цих інтересів і ведеться боротьба за завоювання й утримання влади. В сучасній Укр. ідеї політичного плюралізму і багатопартійна політична система дістала своє закріплення на конституційному рівні, який виражається в признанні права громадян на об’єднання в політичні партії і громадські організації, організації суспільного життя на принципах політ., економічного і ідеологічного бага. Політ.і партії в Укр. намагаються сприяти формуванню і вираженню політичної свободи громадян, приймають участь у виборах. Нині в політичному житті Укр. умовно можна виділити п’ять головних напрямків диференціації діяльності політичних об’єднань, виходячи з їх ставлення до: ідеї державної незалежності; історичного періоду перебування Укр. в складі Росії та СРСР; самої нинішньої Росії та СНД; форми державного устрою, організації влади і політ. режиму; цілей, форм і методів проведення ринкових реформ. Класифікуючи таким чином сучасні політ. партії Укр., можна назвати чотири основні напрямки: націонал-радикальний, націонал-демократичний, ліберально-центристський та соціал-комуністичний. Характеризуючи програмні настанови та практичну політику націонал-радикалів та націонал-демократів, треба наголосити, що головним спрямуванням їхньої діяльності є ідея розбудови незалежної укр. держави і все, що з цим пов’язане. Як свідчить навіть невеликий досвід практичної політ. діяльності цих партій, саме державотворчій ідеї вони схильні підпорядковувати інші сфери суспільного життя. А відокремити націонал-радикалів від націонал-центристів можна за методами, якими вони користуються у своїй діяльності. Головним для націонал-радикалів є розбудова незалежної Укр. держави. Державотворчий ідеї вони підпорядковують усю свою діяльність, а методи досягнення цієї мети вибираються, звичайно, найрадикальніші. Як в інших політичних напрямках, у націонал-радикальному є партії і політичні організації, налаштовані більш помірковано. Ці політичні сили виступають за створення та розбудову на етнічних укр. землях сильної незалежної унітарної держави з громадянським суспільством та розвинутою багатопартійністю, де права людини гарантувалися б державою. Вони прихильники розвинутих ринкових відносин, проведення політики мінімуму одержавлення й максимуму приватизації за справедливих стартових умов.

58. Україна—єс. Дайте характеристику стратегічного курсу на європейську інтеграцію.

Нове українське керівництво на чолі з Ющенком розглядає вступ в ЄС як одну з головних стратегічних цілей. До позитивних результатів в діалозі з ЄС слід віднести фіксацію Україною і ЄС взаємного зобов'язання проводити лінію на подальше політ. і економ. зближення і поступову інтеграцію політ. і економ. структур, що дозволить продовжувати переговори про поступове підвищення рівня відносин від співпраці і партнерства до асоціації і інтеграції.

Станом на 1 січня 2005 р. Україна була членом 37 міжнародних міжурядових організацій, брала участь у роботі понад 100 постійних або тимчасових органів, утворених у рамках цих організацій. Важливими віхами у процесі входження України до ЄС стали: підписання першої з країн СНД угоди про партнерство і співробітництво з ЄС (березень 1994), входження до Ради Європи(листопад 1995), отримання кредитів від Міжнародного Валютного Фонду та Європейського банку реконструкції та розвитку (активне кредитування розпочалося в 1995), набуття статусу повноправного члена центральноєвропейської ініціативи.

Задачі у відносинах європейської інтеграції:

-прийняти оновлену Національну стратегію інтеграції У.

-створити фундаментальну базу для придбання Україною повноправного членства у ЄС та сформувати у суспільстві стійку про європейську більшість

-активізувати роботу з виконання положень Угоди о партнерстві і співпраці з ЄС

-реалізувати заходи у рамках Плана дій «У.—ЄС»

-адаптувати у взаємодії з ВР законодавства України до законодавства ЄС

-розробити разом з ЄС нову стратегію відносин «У.—ЄС», яка б передбачала перспективу членства У. в ЄС;розповсюдити на У. окремі моменти предвхідної стратегії ЄС

-добитися визнання ЄС за Україною статусу країни з риночною економікою в антидемпінгових розслідуваннях;активізувати діалог високого рівня з питань енергетики

-почати з ЄС роботу з метою створення зони вільної торгівлі.

У 25 січня 2005 р. під час перебування в Страсбурзі Ющенко підкреслив, що вважає за доцільне, щоб по завершенню дії терміну трирічного плану співпраці України з ЄС Україна бачила готовність Європи почати переговори про надання нашої державі статусу асоційованого члена ЄС. Трирічний план був підписаний в лютому в 2005 р.