Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
214257_4EC6C_shpargalka_istoriya_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

19. Проаналізуйте визвольну боротьбу укр. Народу правобережної україни у XVII ст.

Якими непримиренними були суперечності між верхами і низами укр сус-ва, показали соц рухи в 1пол. 18ст. на Правобережній У. під назвою Гайдамаччини. Народні маси, для яких прикладом волі залишились козаки, із зброєю в руках боролися проти поневолення. Учасниками гайдамацьких вступів були переважно незаможні селяни, що втікали від своїх панів, і робітники з гуралень, млинів та панських фільварків. До повстанців приставали також міщани, дрібна шляхта, поповичи, а гайдамаки симпатизували в широких масах населення. Перше велике повстання гайдамаків почалося у 1734, коли рос армія разом із гетьмнськими полками ввійшла на Правобережжя для підтримки кандидатури Августа 3. Гайдамацький рух зародився на Київщині і розповсюдився на Поділля.

Більш широкою за розмахом і силою подій, за кіл-тю учасників і тер-єю розповсюдження була Коліївщина. Почалося повстання в 1768р. У повстанні соц мотиви тісно переплітались з релігійними. Польська влада досить послідовно і жорстко намагалась знищити на Правобережжі православ я разом із його носіями. Останній король Речі Посполитої Станіслав Август Понятовський, не маючи достатніх сил для боротьби з бунтівливою шляхтою, звернувся за допомогою до Росії. На Правобережну У. вступив корпус генерала М. Кречетнікова. Гайдамаки розраховували на підтримку рос військ. На перще місце серед ватажків повстанців вийшов Максим Залізняк. Гайдамаки виступили з широкими планами остаточного звільнення У. від поляків. Залізняка було проголошено гетьманом, а Івана Гонту – уманським полковником. Та їм не вдалося організувати повстанців в одну армію, до того ж не виправдалась надія на Росію. В основі всіх соц конфліктів лжать підлість і зрада.

Рух народних мас У. під керівництвом Залізняка і його соратників – це добре організоване велике антифеод , нац-визв повстання, яке має свої певні політт цілі.

20. Що представляла собою слобідська україна?

Слобідська Україна – величезна територія, розташована на схід від Полтави навколо сучасного Харкова, формально перебувала у межах Росії. Оскільки вона була малонаселеною й беззахисною перед наскоками татар, у середині ХVIIст. Царський уряд дозволяв кільком хвилям українських втікачів (що рятувалися від беспреривних воїн на Батьківщині) осісти тут і встановити незалежне всаморядування на козацький лад. Під кінець століття населення регіону складало близько 8 тис. українців чоловічої статі, з них 22 тис. підлягали військовій службі у козацьких полках. Аналогічно на сусідньому лівобережжю Слобідська Україна поділялася на поліси названі за п`ятьма основними поселеннями: Харківський, Сумський, Охтирський, Острозький та Ізюмський. На відміну від Лівобережжя полковники на Слобожанщині обиралися на довічний термін. Проте Москва пильно стежила, щоб казаки на її кордонах не обрали собі спільного вожака або гетьмана створивши таким чином сильний політичний організм, як у Речі Посполитій. Натомість цар призначав воєводу із резиденцією в Білгороді, який наглядав за діями козаків і з яким кожен із п`яти полковників спілкувався окремо. Т. ч. зосереджуючи значне українське населення, що дедалі зростало, Слобожанщіна була неспроможною відігравати самостійну політичну роль.