Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до ДЕК 2005.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

2.2. Методичні рекомендації для підготовки до екзамену

1. Економічний розвиток та економічна думка цивілізацій Стародавнього Сходу (Межиріччя, Єгипет, Індія, Китай). Описати моделі суспільно-економічних систем та особливості економічного розвитку цивілізацій Стародавнього Сходу. Назвати і охарактеризувати джерела економічної думки стародавніх цивілізацій Близького Сходу. Розкрити економічні аспекти світоглядних систем Стародавньої Індії (індуїзм і буддизм) та Стародавнього Китаю (конфуціанство, легізм, даосизм). “Артхашастра” і трактат “Гуань-цзи” як джерело економічної інформації.

2. Економічна думка античного світу. Зародження економічної теорії. Описати моделі суспільно-економічних систем та економічний розвиток античних цивілізацій. Розкрити суть економічного світогляду та економічних поглядів давньогрецьких мислителів. Показати процес зародження економічної теорії у працях Арістотеля. Економіка та хрематистика Арістотеля. З’ясувати особливості економічної думки Старо­давнього Риму. Новий Заповіт та Біблія про економічні аспекти раннього християнства. Становлення нового економічного світогляду.

3. Роль християнського світогляду і християнських мислителів у становленні і розвитку економічної думки середньовічної Європи. Економічні погляди Т.Аквінського. Описати моделі економічних систем і особливості розвитку середньовічних цивілізацій Європи. Розглянути економічні аспекти середньовічного християнського світогляду. Розкрити сутність економічних поглядів каноністів та економічні аспекти вчення Т.Аквінського. Розкрити зміст інституційних чинників функціонування економічної системи Київської Русі. “Правда Руська” та її економічні аспекти.

4. Історичні умови зародження економічної науки як самостійної галузі знань. Меркантилізм. Становлення класичної політичної економії.

Визначити причини та економічні наслідки великих географічних відкритів та їх вплив на економічний світогляд західноєвропейців. Охарактеризувати економічний світогляд меркантилістів: основні засади, ранній і зрілий меркантилізм. Теорії „грошового балансу” (У.Стаффорд, Г.Скаруффі) та „торговельного балансу” (Т.Мен, А.Монкретьєн, А.Серра). З’ясувати сутність критики меркантилізму. Описати процес зародження і становлення класичної політичної економії.

5. Економічний розвиток і економічна думка України литовсько-польської доби та доби Гетьманщини. Проаналізувати особливості економічного розвитку України у складі Литви і Польщі. Розглянути взаємозв”язок давньоруських традицій та ренесансно-реформаційних впливів у розвитку економічної думки України. Порівняти економічні погляди І.Вишенського і С.Оріховського-Роксолана. Дати характеристику суспільно-економічного ладу, економічного світогляду і економічної політики Української козацької держави, економічних поглядів Ф.Прокоповича, Я.Козельського, Г.Сковороди.

6. Особливості становлення класичної економічної теорії у Франції. Економічне вчення фізіократів. Проаналізувати соціально-економічні передумови критики меркантилізму і становлення класичної економічної теорії у Франції. Розкрити зміст поглядів П.Буагільбера. Пояснити його "систему". Дати характеристику суті вчення Ф.Кене і фізіократизму як французького варіанту класичної політичної економії. "Економічна таблиця" Ф.Кене та основні положення про класи, капітал, гроші. Розкглянути теоретичну доктрину та економічну політику А.Тюрго.

7. Вчення А.Сміта та його вплив на розвиток економічної науки і економічний світогляд суспільства. Розкрити методологічні засади економічного вчення А.Сміта та зміст складових компонентів його теоретичної системи: природа суспільного багатства, сутність “економічної людини”, “невидима рука”, поділ праці і ринкова конкуренція, вартість і гроші, продуктивна і непродуктивна праця, капітал. Дати сучасну оцінку історичної ролі вчення А.Сміта та його впливу на розвиток економічної науки, економічний світогляд і економічний розвиток людства.

8. Класична політична економія епохи становлення індустріального капіталізму (Ж.-Б.Сей, Т.Мальтус, Д.Рікардо). Показати особливості епохи становлення індустріального капіталізму в розвитку західноєвропейських суспільств. Проаналізувати економічні погляди Ж.-Б.Сея як популяризатора і інтерпретатора вчення А.Сміта.Розглянути основні положення Ж.-Б.Сея, зокрема теорію капіталу, теорію цінності, теорію трьох факторів виробництва. З”ясувати вклад Т.Мальтуса у розвиток класичної економічної теорії (теорія народонаселення, закон спадної родючості грунту). Описати теоретичну сустему Д.Рікардо: методологічні основи вчення, теорія вартості, теорія грошей, теорія капіталу і відтворення, теорія розподіду доходів, принцип порівняльної переваги.

9. Еволюція класичної політичної економії у першій половині Х1Х ст. (Дж.Ст.Мілль, С.Сісмонді, Ж.Прудон). Дати загальну характеристику напрямів розвитку класичної школи по­літичної економії. Охарактеризувати погляди С.Сісмонді та Ж.Прудона як критиків капіталізму. Проаналізувати еволюцію рікардіанської школи. Розкрити зміст вчення Дж.Ст.Мілля як завершувача традицій класичної школи і засновника соціально-економічного реформізму. Пояснити теорію капіталу, теорію цінності.

10. Становлення і розвиток в Україні класичного напряму економічної думки (В.Каразін, М.Балудянський, І.Вернадський, київська школа). Дати загальну характеристику особливостей економічного розвитку Російської імперії та України в її складі у першій половині Х1Х ст., соціальних умов у ній для розвитку суспільно-економічної думки. Розкрити зміст поглядів С.Десницького як першого послідовника вчення А.Сміта в Російській імперії. Дати характеристику “Економічної системи” М.Балудянського. Проаналізувати “Домоводство” В.Каразіна як українську паралель фізіократизму. З”ясувати суть теорії потреб І.Вернадського.

11. Зародження системи національної політичної економії в Німеччині. Економічні погляди Ф.Ліста. Концепції історичної школи. З’ясувати особливості становлення і розвитку індустріального капіта­лізму та передумови зародження ідеології економічного націоналізму в Німеч­чині. Розкрити суть основних ідей праці Ф.Ліста “Національна система полі­тичної економії”, зокрема концепцію стадійності економічного розвитку; концепцію продуктивних сил; теорію про можливості ліквідації наслідків, які призводять до відсталості країн та описати процес формування історичної школи еконо­мічної теорії. Охарактеризувати погляди представників старої історичної школи. Пояс­нити генезу німецької школи політичної економії, історичні умови формування та суть поглядів представників нової історичної школи та соціального напряму в економічній теорії.

12. Соціалістичні економічні теорії. Проаналізувати генезу соціалістичних економічних поглядів та суспільно-економічні чинники становлення соціалістичної ідеології на рубежі ХУШ-Х1Х ст. З”ясувати роль Сен-Сімона як родоначальника соціалістичної школи економічної теорії доби індустріального капіталізму та суть його поглядів на суспільно-економічний лад та шляхи його вдосконалення. Розкрити суть соціально-економічних проектів Ш.Фур”є та економічних експериментів Р.Оуена, їх вплив на становлення і розвиток кооперативного руху. Розглянути ідеї англійських соціалістів-рікардіанців (У.Томпсон, Дж.Рей. Дж.Брей), критичного соціалізму П.Прудона і К.Родбертуса та з”ясувати їх вплив на становлення економічної ідеології радикального соціалізму.

13. Марксистське економічне вчення. Розкрити історичні умови становлення та наукові джерела марксис­тського світогляду, методологію марксистської політичної економії та зміст складових компонентів теоретичної системи “Капіталу” К.Маркса: товар, вартість, гроші і капітал, заробітна плата, додаткова вартість, доходи та їх розподіл, класи і класова боротьба, капіталістичне нагромадження, відтворення та економічний цикл. Дати сучасну оцінку історичної ролі марксистського економічного вчення та його впливу на розвиток економічної науки, еконо­мічний світогляд і економічний розвиток людства.

14. Економічні концепції соціал-демократів. Показати історичні умови формування еволюційного напряму в розвитку соціалістичного економічного вчення. Розкрити суть реформізму, його еволюцію, зміст економічних концепцій Е.Бернштейна, К.Каутського, Р.Гільфердінга. Описати процес еволюції соціалістичного реформізму. Розкрити зміст економічних концепцій Соцінтерну та моделей змішаного економічного ладу західноєвропейської соціал-демократичної думки (німецька, французька, скандинавська, англійська (лейбористська).

15. Громадівський і народницький рухи в Україні та їхні економічні ідеї. Економічний розвиток України після реформи 1861 р. в Російській імперії. Поширення націоналістичної і соціалістичної ідеології в Україні. Громадівський рух. Економічні погляди М.Драгоманова. особливості українського народницького руху. Економічні погляди П.Чубинського, М.Левитського, Т.Осадчого.

16. Суспільно-економічні та наукові передумови маржинальної революції в економічний науці. Суб”єктивна школа економічної теорії. Розкрити зміст новаторських економічних ідей наукових попередників маржиналізму (Й.-Г.Тюнен, А.Курно, Г.Госсен). Проаналізувати суспільно-економічні передумови революції в економічний науці в останній третині Х1Х ст. Сформулювати загальні принципи маржиналізму. Дати загальну характеристику австрійської школи маржиналізму та розкрити особливості економічних поглядів К.Менгера, Е.Бем-Беверка, Ф.Візера.

17. Становлення неокласичного напряму в розвитку економічної теорії. А.Маршалл і кембріджська школа економіксу. Показати історичні умови формування неокласичного напряму в розвитку економічної теорії. Оцінити роль А.Маршалла як фундатора неокласичної економічної теорії та кембріджської школи економіксу. Проаналізувати зміст праці А.Маршалла “Принципи економічної науки”.

18. Лозаннська школа неокласичної економічної теорії. Концепції економічної рівноваги Л.Вальраса і В.Парето. Дати загальну характеристику лозаннської школи маржиналізму. Проаналізувати роль Л.Вальраса як одного з фундаторів маржиналізму, основоположника математичної школи в економічний теорії, засновника теорії сучасного макроекономічного моделювання. Розкрити зміст його праці “Концепція економічної рівноваги”. В.Парето – продовжувач традицій лозаннської школи маржиналізму. Теорія економічної взаємозалежності. “Оптимум Парето”.

19. Д.Б.Кларк і американська школа економіксу. Проаналізувати методологію досліджень Д.Б.Кларка. Розкрити зміст його вчення про економічну статику і динаміку. Сформулювати закон граничної продуктивності та пояснити його теорію рівноваги економічної системи. Показати вплив Д.Б.Кларка на формування американської школи економіксу.

20. Наукові ідеї і школи української економічної думки на рубежі Х1Х-ХХ ст. (С.Подолинський, М.Туган-Барановський, Є.Слуцький). Дати загальну характеристику київської школи політичної економії. Розкрити суть наукових поглядів М.Бунге, Д.Піхна, А.Антоновича, Р.Орженцького, О.Білімовича. Розглянути економіко-екологічні аспекти наукових поглядів С.Подолинського, суть наукових новаторств М.Туган-Барановського. Визначити вклад Є.Слуцького у розвиток економіко-математичного напряму наукових досліджень.

21. Економічна система М.Туган-Барановського. Дати загальну характеристику життєвого шляху і наукової спадщини М.Туган-Барановського як економіста-теоретика світового масштабу. З”ясувати суть його основних наукових новацій: синтез теорії граничної корисності з трудовою теорією вартості, теорія економічної кон”юнктури, соціальна теорія розподілу, теорія кооперації, кон”юнктурна теорія грошей. Оцінити вклад М.Туган-Барановського у встановлення національної економіки України, її економічної науки та освіти.

22. Розвиток економічної думки в Галичині на рубежі Х1Х-ХХ ст. (В.Навроцький, О.Терлецький, І.Франко, Ю.Бачинський, Р.Роздольський). Проаналізувати особливості економічного розвитку, суспільно-економічні рухи та особливості економічної думки Західної України на рубежі Х1Х-ХХ ст. Розкрити економічний світогляд І.Франка та його роль у популяризації радикальних економічних ідей, суть його критики марксистської економічної доктрини. З”ясувати економічні погляди О.Терлецького, В.Барвінського, Ю.Бачинського. Розглянути соціальну доктрину греко-католицької церкви та погляди А.Шептицького на розв”язання соціально-економічних проблем українців.