Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Неприєднана система бронювання

Неприєднана система бронювання дозволяє об'єднувати неза­лежні готельні підприємства, що не включені в мережу, та вико­ристовувати цими підприємствами переваги приєднаних систем бронювання.

Готельні підприємства укладають контракти з різними Центрами систем бронювання, які працюють 24 години на добу. Центри систем бронювання обмінюються інформацією про завантаження готельних підприємств.

Системи центрального бронювання поділяються на:

- глобальні комп'ютерні системи бронювання, які належать авіакомпаніям (AMADEUS, SABRE, GALILEO, WORLDSPAN та ін.);

- комп'ютерні системи бронювання, що належать незалежним консорціумам (UTELL, SRS (Steinfierberger Reservation Service), FIDELIO).

Слід зазначити, що комп'ютерні системи бронювання, що нале­жать незалежним консорціумам, є складовою частиною глобальних комп'ютерних систем бронювання, таких як: AMADEUS, SABRE, GALILEO, WORLDSPAN, тобто вони автоматично завантажуються в ці системи.

Системи бронювання (CRS-computer reservation systems) від­різняються одна від одної як набором пропонованих послуг, так і технологією робіт.

Системи AMADEUS, SABRE, GALILEO, WORLDSPAN працюють в основному через спеціальні термінали, що повинні бути встановлені в офісі підприємства. Технологія роботи побудована на складних командах, а довідка, закладена в систему, являє собою простий текст. У цих системах немає карт, фотографій та іншої графічної інформації. Через них в основному реалізуються авіа- і залізничні квитки. Розробники цих систем є авіакомпанії, і відповідно їхнє основне зав­дання - це реалізація авіаквитків.

Найбільш популярними є системи: «Micros-Fidelio», «LodgingTouch LIBICA», «Cenium» . «Nimeta», «Едельвейс», «Готель-3», «КЕІ-Hotel», «UCS-Shelter».

Типова система автоматизації діяльності засобів розміщення у своїй структурі поєднує відділи готельного підприємства, що знахо­дяться в оперативній взаємодії один з одним. Уся інформація знахо­диться на центральному сервері підприємства і являє собою базу даних, об'єднуючу стандартний набір базових таблиць: номери, клієнти, бронь, рахунки, звіти.

Комп'ютерна система FIDELIO є однією із найбільш популяр­них систем для підприємств готельного господарства. Система FIDELIO FO здійснює:

- бронювання споживачів готельних послуг;

- нарахування за проживання й інші послуги, які надає під­приємство готельного господарства;

- акумулювання інформації про неоплачені рахунки клієнтів, що надходять з різних місць продажів;

- надання проміжних і остаточних рахунків для розрахунків зі споживачами;

- облік інформації про безготівкові розрахунки;

- одержання фінансових і статистичних звітів.

До основних груп функцій у частині ведення інформації про клієнтів і клієнтські рахунки належать:

- ведення інформації про клієнтів;

- бронювання;

- заселення;

- ведення рахунків;

- виписка;

- безготівкові розрахунки з клієнтами.

У частині ведення інформації про номерний фонд програмний модуль призначений для оперативного контролю за станом номерного фонду та роботою служби покоївок (система відслідковує, прибраний номер чи ні та видає попередження, якщо здійснюється заселення в неприбраний номер; також є можливість одержувати різні звіти про стан номерного фонду), збором статистичної і фінансової інформації про завантаження номерного фонду.

У програмі використовують такі поняття:

- картка гостя;

^ бронювання;

-/ номер і рахунок клієнта;

- код послуги.

Картка гостя містить таку інформацію про споживача: прізви­ще, ім'я гостя, мова, якою він розмовляє, код, адреса, країна прожи­вання, телефон, факс, дата народження, бажана категорія готельного номера тощо.

Якщо споживач готельних послуг до цього вже зупинявся в готельному підприємстві, то після введення в базу даних прізвища й імені система видає повну інформацію про кількість прожитих діб, характеристику номерів, у яких зупинявся споживач, його паспортні дані, способи платежу тощо. У процесі кількаразових візитів картка споживача може доповнюватися або змінюватися. Ведення картки дозволяє підготуватися та задовольнити бажання споживача під час наступних приїздів.

Бронювання оформлюється на період часу, впродовж якого буде використовуватися номер. Потім воно може бути скасованим або зміненим.

Під час бронювання фіксують таку інформацію:

^ Термін проживання. Вимірюється кількістю ночівель.

  • Тип номера. Визначення типу та категорії номера, в якому буде проживати споживач готельних послуг, залежить від його переваг, а також від наявності номерів певної категорії. Номери розрізняють за категоріями, а отже і за ціною. У кожного номера є певна кількість ознак, які можуть бути як привабливими, так і непривабливими для гостей При бронюванні бажано керуватися побажаннями споживача, який вибирає номер, що заброньований для нього.

  • Ціновий код. Зазвичай ціновий код позначається декількома літерами або цифрами, що легко запам'ятовуються і часто мають певне навантаження: перші літери або комбінація з перших літер слів, які містяться в назві підприємства, ціни для груп клієнтів тощо. Для туристичних підприємств, які регулярно надсилають заявки про бронювання і забезпечують достатнє завантаження, готельні підприємства встановлюють спеціальні знижки, що фіксується спеціальним ціновим кодом. Завданням служби бронювання є відстеження правильності визначення ціни для туристичних підприємств.

У випадку, якщо при бронюванні в наявності немає номерів необхідного типу, певне бронювання можна зазначити в списку очікування. Якщо номер даного типу буде звільнено, система сама попередить, що в списку очікування існує бронь, в якій зазначено даний тип номера.

Функціонування системи Nimeta засновано на технології ASP (Application service provider), яка надає готельним підприємствам можливість оренди та використання системи управління за допомогою Інтернет-технологій. Функціонально Nimeta PMS виконує завдання служб бронювання, прийому та розмі­щення. Nimeta складається з таких модулів:

Модуль бронювання

Надає можливість здійснювати:

  • операції з експорту бронювань з мережі Інтернет;

  • введення нових бронювань і внесення змін в існуючі бронювання;

  • анулювання та реактивацію бронювань;

  • операції з профайлами гостей, компаній, турагентств.

Модуль портьє

Дозволяє здійснювати операції зі споживачами готельних послуг та мати повну інформацію про стан заселення в будь-який момент часу. Модуль портьє - це:

  • заселення гостей як за попереднім бронюванням, так і без нього;

  • завчасний розподіл номерів приїжджаючим гостям;

  • оперативний пошук гостей;

  • операції переселення;

  • перегляд балансу та планування послуг.

Модуль менеджера

Здійснюються такі функції:

  • ведення інформації про споживачів готельного підприємства;

  • тарифна сітка та керування тарифами;

  • авторизація «переповнення» номерного фонду;

  • перелік послуг, що модифікується, і прейскурантів;

  • аналіз укладених договорів.

Модуль касира

Модуль касира в системі Nimeta дозволяє планувати й управ­ляти доходами та нарахуваннями послуг на рахунки споживачів.

  • модуль Фоліо відображає та формує весь перелік послуг, які використані споживачами. Послуги можуть мати різний ступінь реалізації (заплановані, у процесі, реалізовані);

  • модуль рахунка містить інформацію про всі відкриті рахунки гостей в готельному підприємстві;

. швидкий доступ до інформації про нарахування і баланс;

• перенесення нарахувань з рахунку на рахунок;

різні варіанти оплати;

• спрощена процедура виписки.

Управління номерним фондом

Здійснюються такі операції:

  • планування ремонту й обслуговування номерів;

  • блокування номерів;

  • автоматичний розподіл завдань покоївкам на прибирання.

Комп'ютерні системи дозволяють не тільки здійснювати процес бронювання, але і максимально автоматизувати господарську діяль­ність підприємства готельного господарства.

Використання Інтернет-технологій дозволяє оперативно працю­вати всім учасникам ринку готельних послуг. Крім системи центрального бронювання GDS (Global Distribution Systems), широко роз­повсюджені такі системи:

- управління готелями PMS (Property Management System);

- автоматизації ресторанних місць продажів POS (Point Of Sale);

- тарифікації послуг;

- розрахунку заробітної плати.