Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Категорії номерів

Президентський апартамент - номер «квартирного» типу, що складається: з 5 і більше житлових кімнат (спальня, додаткова спальня, вітальня, кабінет, приміщення для проведення нарад), міні-кухні з їдальнею, одного повного санвузла та одного або більше гостьових санвузлів; розрахований на проживання 1—2 осіб.

У номері категорії «Президент­ський апартамент» складовими повного санвузла є: умиваль­ник, ванна, душ, джакузі, унітаз, біде.

Апартамент - номер «квартирного» типу, що складається з трьох житлових кім­нат (спальня, вітальня, кастет;, міні-кухні, одного повного та одного неповного санвузлів; розрахований на проживання 1-2 осіб.

Дуплекс — двоповерховий номер категорії «апартамент» з внутрішніми стаціонарними сходами; розрахований на проживання 1-2 осіб .

Люкс - номер, що складається з двох житлових кімнат (спальня, вітальня/ка­бінет) з повним санвузлом; розрахований на проживання 1-2 осіб. У номері категорій «Апартамент» і «Люкс» скла­довими повного санвузла є: умивальник, ванна, душ, уні­таз, біде.

^ Напівлюкс (студіо) — номер, що складається з однієї житлової кімнати із плануванням, яке дозволяє використовувати частину при­міщення як вітальню (їдальню) кабінет, та повного санвузла;

розрахований на проживання 1-2 осіб. У номерах категорії «Напівлюкс» («Студіо») та «Стандарт» складовими повного санвузла є: умиваль­ник, ванна/душ, унітаз.

Стандарт - номер, що складається з однієї житлової кімнати та повного санвузла; розрахований на проживання 1-2 осіб.

Економ - номер, що складається з однієї житлової кімнати та не­повного санвузла; розра­хований на проживання 1-2 осіб.

Економ першої категорії - номер, що скла­дається з однієї житлової кімнати та неповного сан­вузла; розрахований на проживання трьох і більше осіб. У номері категорій «Економ» і «Економ пер­шої категорії» складовими

неповного санвузла є: умивальник та унітаз.

Економ другої категорії — номер, що складається з однієї житлової кімнати з умивальником; розрахований на проживання трьох і більше осіб.

Економ третьої категорії - номер, що складається з однієї жит­лової кімнати без санітарно-гігієнічних зручностей (санвузол -у коридорі); розрахований на проживання трьох і більше осіб.

Суміжні номери (комплекс) - два і більше номерів, які спо­лучені між собою суміжними дверима, можуть мати спільний перед­покій, спільний/самостійні санвузли.

Для оцінки відповідності номерів категоріям розроблена мето­дика, що грунтується на балових оцінках відповідності номерів. За результатами балової оцінки складають протоколи, в яких зазначають сумарну кількість балів і здійснюють остаточну оцінку відповід­ності визначеним вимогам.

За місткістю номери підприємств готельного господарства поді­ляють на:

  • одномісний номер: призначений для розміщення однієї особи, оснащений одним односпальним ліжком;

  • двомісний номер: призначений для розміщення двох осіб, оснащений одним двоспальним або двома односпальними ліжками, що прилягають/ стоять окремо одне до одного;

  • багатомісний номер: призначений для розміщення трьох і більше осіб, оснащений односпальними ліжками відповідно до кількості проживаючих;

  • сімейний номер: призначений для трьох і більше осіб - членів однієї сім'ї, в якому забезпечується окреме розміщення двох дорослих.

Порядок розміщення меблів для всіх номерів залежить від роз­мірів і конфігурації номера, його житлової площі, розміщення вікон­них і дверних отворів. Найбільш складним для розміщення меблів вважається однокімнатний номер, оскільки потребує сумісництва зон для сну, роботи, відпочинку і збереження речей.

Залежно від форми житлової кімнати розміщують меблі різними способами: однобічне розміщення - в житловій кімнаті у формі подовженого прямокутника або з частковим винесенням меблів на торець, дво- або трибічне - для приміщень квадратної форми. Розмі­щуючи меблі, слід враховувати норми розривів і проходів між ними: мінімальний прохід для однієї людини - 60 см, для двох - 110 см, мінімальна відстань від стіни до пристінних меблів - 5 см, максимальна- 55 см.

Основними завданнями щодо організації номерного фонду повинні бути такі:

  • забезпечення можливості максимальної завантаженості підприємства готельного господарства в сезонний період;

  • забезпечення відповідності житлового фонду вимогам європейського рівня;

  • перспективне поліпшення комфортних умов перебування споживачів готельних послуг завдяки трансформації номерів без реконструкції житлового фонду готелю.

У країнах Європи розроблені підходи до визначення типу номера залежно від виду з вікна, комфортності, площі та проектного рішення номера.