Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-1_fakhovy.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
69.49 Кб
Скачать

Заходи процесуального примусу

Поняття та значення процесуального примусу при провадженні кримінальної справи. Специфічні ознаки, які відрізняють процесуальний примус при провадженні кримінальної справи від інших заходів державного примусу. Відмежування процесуального примусу від сфери вільного волевиявлення.

Види заходів процесуального примусу. Заходи правового захисту. Основні форми примусового виконання обов'язку. Примусове здійснення суб'єктивного права. Анулювання незаконних і необґрунтованих процесуальних актів. Види відповідальності за порушення кримінально-процесуальних приписів. Превентивні заходи, що входять до системи кримінально-процесуального примусу.

Затримання підозрюваного. Підстави затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину. Протокол затримання особи. Наслідки закінчення строку затримання особи в порядку статей 106, 115 КПК України. Затримання обвинуваченого (підозрюваного) за постановою судді (в порядку ч. 4 ст. 165 КПК України).

Поняття і значення запобіжних заходів. Класифікація запобіжних заходів. Підстави та порядок обрання, зміни і скасування запобіжних заходів. Обставини, які враховуються при обранні запобіжного заходу. Умови обрання запобіжного заходу. Особи, уповноважені на обрання, скасування або зміну запобіжного заходу. Процесуальне оформлення обрання запобіжного заходу. Підстави зміни або скасування запобіжного заходу.

Підписка про невиїзд. Особиста порука. Порука громадської організації або трудового колективу. Застава. Нагляд командування військової частини. Віддання неповнолітнього обвинуваченого під нагляд законних представників або адміністрації дитячої установи.

Взяття під варту. Підстави, порядок обрання і строки застосування цього запобіжного заходу. Порядок утримання осіб, які взяті під варту. Процесуальні гарантії прав заарештованого. Заходи піклування про членів сім'ї та майно затриманого.

Запобіжне обмеження щодо особи, стосовно якої порушено кримінальну справу. Скасування або зміна запобіжних заходів. Постанова (ухвала) про застосування, скасування чи зміну запобіжного заходу.

Порушення кримінальної справи

Суть і завдання стадії порушення кримінальної справи. Специфічні ознаки, критерії самостійності стадії порушення кримінальної справи. Значення порушення кримінальної справи.

Органи і особи, які уповноважені (зобов'язані) порушити кримінальну справу. Повноваження суду (судді) щодо порушення кримінальної справи.

Зміст стадії порушення кримінальної справи. Основні засоби проведення попередньої перевірки приводів для порушення кримінальної справи Процесуальні документи, які складаються до винесення постанови про порушення кримінальної справи або про відмову в порушенні кримінальної справи.

Приводи і підстави порушення кримінальної справи. Заяви і повідомлення громадян. Повідомлення установ, підприємств, організацій і посадових осіб. Повідомлення, опубліковані в пресі. Явка з повинною. Безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину.

Порядок порушення кримінальних справ. Попередня перевірка заяв і повідомлень про злочин. Постанова про порушення кримінальної справи. Підстави для відмови в порушенні кримінальної справи. Обставини, які виключають провадження в кримінальній справі. Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи. Оскарження рішень про відмову в порушенні кримінальної справи. Особливості порушення кримінальних справ приватного та приватно-публічного обвинувачення.

Нагляд прокурора за законністю порушення кримінальної справи. Предмет та об'єкти прокурорського нагляду на стадії порушення кримінальної справи. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду на стадії порушення кримінальної справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]