Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-1_fakhovy.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
69.49 Кб
Скачать

Кримінальний процес Поняття, суть і завдання кримінального процесу

Поняття кримінального процесу. Завдання кримінального процесу, його роль у державному механізмі контролю над злочинністю.

Історичні форми кримінального процесу. Обвинувальний (змагальний) кримінальний процес. Інквізиційний (слідчо-розшуковий) кримінальний процес. Теорія формальних (або легальних) доказів у інквізиційному кримінальному процесі. Змішана (або континентальна) форма кримінального процесу. Основні шляхи подальшого удосконалення кримінального процесу в Україні.

Система кримінального процесу. Стадії процесу.

Кримінально-процесуальні функції. Шляхи здійснення основних кримінально-процесуальних функцій: обвинувачення, захисту, вирішення кримінальної справи. Суб'єкти кримінально-процесуальних функцій.

Кримінально-процесуальна форма Наслідки порушення процесуальної форми. Диференціація кримінально-процесуальної форми. 9

Кримінально-процесуальні гарантії правосуддя. Процесуальні гарантії прав і законних інтересів людини у кримінальному судочинстві.

Кримінально-процесуальні акти. Основні функції кримінально-процесуальних актів (документів). Класифікація кримінально-процесуальних актів. Вимоги, що ставляться до кримінально-процесуальних актів.

Кримінально-процесуальне право і його джерела

Поняття кримінально-процесуального права Метод і тип правового регулювання кримінально-процесуального права як ознаки самостійності даної галузі права. Режим галузевого правового регулювання кримінально-процесуального права.

Джерела кримінально-процесуального права. Застосування кримінально-процесуального закону за аналогією. Види і структура кримінально-процесуальних норм. Засоби забезпечення виконання кримінально-процесуальних норм: переконання, примус і відповідальність при застосуванні цих норм.

Чинність кримінально-процесуального закону в часі, просторі та щодо окремих осіб. Питання про зворотну силу нового кримінально-процесуального закону. Дипломатична недоторканність. Умови притягнення до кримінальної відповідальності окремих категорій державних службовців України.

Принципи (засади) кримінального процесу

Поняття та значення принципів кримінального процесу. Класифікація принципів кримінального судочинства. Загальноправові та загальнопроцесуальні принципи, принципи – конституційні гарантії прав особи, конституційні засади правосуддя, інші галузеві принципи кримінального процесу, принципи стадій судових. Принципи судоустрою і судочинства (організаційні і функціональні).

Характеристика окремих принципів (засад) кримінального процесу.

Загальноправові принципи. Законність, публічність і диспозитивність. Рівність всіх громадян перед законом і органом, що веде процес.

Загальнопроцесуальні принципи – конституційні гарантії справедливого правосуддя. Здійснення правосуддя виключно судами. Самостійність і незалежність суддів, підкорення їх тільки закону. Участь народу у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Державна мова судочинства.

Принципи – конституційні гарантії прав особи (принципи недоторканності особи). Принцип права на свободу і особисту недоторканність. Недоторканність житла особи, її майна і невтручання в приватне (особисте) та сімейне життя особи. Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Охорона гідності і честі особи, яка попадає у сферу кримінального судочинства Свобода від самовикриття у вчиненні злочину та викриття членів сім'ї і близьких родичів. Свобода оскарження рішень і дій органів, що ведуть кримінальний процес, та забезпечення доступу до правосуддя.

Конституційні засади правосуддя. Забезпеченість доведеності вини обвинуваченого (презумпція невинуватості). Змагальність сторін та свобода у наданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості. Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором. Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому і підсудному права на захист. Гласність (відкритість) судового розгляду та його повне фіксування технічними засобами. Система таємниць у кримінальному процесі як підстави для проведення закритих судових засідань при розгляді кримінальних справ. Забезпечення апеляційного і касаційного оскарження рішень суду. Обов'язковість рішень суду.

Інші галузеві принципи кримінального процесу. Встановлення істини повним, всебічним і об'єктивним дослідженням обставин справи. Принцип вільної оцінки доказів суб'єктами, які ведуть процес, за їх внутрішнім переконанням.

Принципи провадження в судових стадіях. Поєднання одноособовості та колегіальності складу суду. Безпосередність і усність судового розгляду незмінним складом суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]