Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-1_fakhovy.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
69.49 Кб
Скачать

Суб’єкти кримінального процесу

Поняття суб'єктів кримінального процесу та їх класифікація. Державні органи і посадові особи, які ведуть кримінальний процес. Органи судової влади (суд, суддя). Прокурор (державний обвинувач). Державні органи і посадові особи, відповідальні за досудове провадження у кримінальній справі (слідчий; начальник слідчого відділу; орган дізнання; особа, яка провадить дізнання). їх процесуальний статус.

Суб'єкти (учасники кримінального процесу), що мають правовий інтерес в кримінальному судочинстві (підозрюваний, обвинувачений, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач).

Захисники і представники (обвинуваченого, потерпілого, цивільного позивача і відповідача). Процесуальний статус вищезазначених учасників процесу.

Особи, залучені до сфери судочинства в зв'язку з процесом доказування (свідки, експерти, спеціалісти, поняті, асистенти і ін). Особи, що виконують допоміжні завдання у кримінальному судочинстві (перекладачі, секретар судового засідання, поручитель, заставодавець та інші). Їх процесуальний статус.

Кримінально-процесуальний інститут відводів. Обставини, які виключають участь у кримінальному процесі і є підставами для відводів судді, прокурора, дізнавача, слідчого, перекладача, експерта, спеціаліста, секретаря судового засідання.

Обставини, що виключають участь у справі захисника. Усунення захисника від участі у справі. Обставини, що виключають участь у справі представника потерпілого цивільного позивача і цивільного відповідача.

Державний захист суддів, працівників суду і правоохоронних органів та забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві

Фактори, що зумовлюють необхідність державного захисту суддів працівників суду і правоохоронних органів та осіб, які сприяють кримінальному судочинству. Міжнародно-правові акти, присвячені питанням забезпечення безпеки суб'єктів кримінального судочинства. Правова основа державного захисту та забезпечення безпеки суб'єктів кримінального судочинства в Україні.

10

Суб'єкти, які мають право на державний захист. Органи, що приймають рішення та забезпечують державний захист і безпеку суб'єктів кримінального процесу. Приводи і підстави для забезпечення безпеки. Умови для прийняття рішення про застосування спеціальних заходів безпеки. Порядок прийняття рішення про застосування заходів безпеки.

Заходи забезпечення безпеки. Заходи безпеки, які застосовуються на досудових стадіях кримінального судочинства. Заходи безпеки, які застосовуються в судових стадіях кримінального процесу. Особливості порядку застосування як заходу безпеки прослуховування телефонних та інших переговорів. Особливості порядку застосування заміни документів, зміни зовнішності та переселення в інше місце проживання. Способи забезпечення нерозголошення відомостей про особу, взяту під захист. Проблеми законодавчого визначення такого заходу безпеки, як закритий судовий розгляд.

Спеціальні заходи безпеки, які можуть бути застосовані до військовослужбовців. Спеціальні заходи безпеки, що можуть бути застосовані до осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі або у місцях із спеціальним режимом тримання.

Права і обов'язки суб'єктів правовідносин із забезпечення безпеки. Обмеження прав учасників кримінального процесу, які допускаються у зв'язку із забезпеченням конфіденційності відомостей про заходи безпеки та осіб, взятих під захист.

Приводи і підстави для скасування заходів безпеки. Оскарження рішень про відмову в застосуванні заходів безпеки або про їх скасування. Правові наслідки невжиття заходів безпеки щодо осіб, взятих під захист, службовою особою органу, на який покладено функції забезпечення безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]