Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 7 - Учет депозитных операций.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

3. Облік вкладів (депозитів) і заборгованості за ними.

Отражение в учете вкладных (депозитных) операций на дату заключения договора банковского вклада (депозита) на межбанковском рынке осуществляется следующим образом.

На дату заключения договора о размещении средств на межбанковском рынке банки отражают по внебалансовым счетам требования в соответствии с заключенным договором банковского вклада (депозита). В этом случае осуществляется такая бухгалтерская проводка:

Дебет – 9350 «Активы к получению и депозиты к размещению»;

Кредит – 990 «Контрсчет».

А в случае привлечения средств на межбанковском рынке банки отражают обязательства:

Дебет – 990 «Контрсчет»;

Кредит – 9360 «Активы к отправлению и депозиты к привлечению».

Учет по внебалансовым счетам осуществляется до момента размещения или привлечения средств по вкладу (депозиту). Если размещение или привлечение вклада (депозита) осуществляется на дату заключения договора, то требования и обязательства по внебалансовым счетам не отражаются.

В случае прекращения действия договора банковского вклада (депозита) или его выполнения осуществляются такие бухгалтерские проводки:

Дебет – 9360 «Активы к отправлению и депозиты к привлечению»;

Кредит – 990 «Контрсчет».

Дебет – 990 «Контрсчет»;

Кредит – 9350 «Активы к получению и депозиты к размещению».

Порядок учета договоров банковского вклада (депозита) определяется банком самостоятельно с обеспечением их регистрации и хранения.

Размещение вклада отражается в бухгалтерском учете бухгалтерской проводкой:

Дебет – Счета для учета размещенных вкладов (депозитов) (1212, 1510, 1512, 1513…);

Кредит – Счета для учета денежных средств и банковских металлов (1200, 1500).

Бухгалтерский учет просроченной и сомнительной задолженности по размещенным вкладам (депозитам). Сумма не полученного в определенный договором срок размещенного вклада (депозита) на следующий рабочий день отображается в бухгалтерском учете такой проводкой:

Дебет – Счет для учета просроченной задолженности по срочным вкладам (депозитам), размещенным в других банках (1517);

Кредит – Счета для учета размещенных вкладов (депозитов) (1212, 1512, 1515…).

Банк відображає в бухгалтерському обліку погашення простроченої заборгованості за розміщеними вкладами (депозитами) такою проводкою:

Дебет – Рахунки для обліку грошових коштів і банківських металів (1200, 1500);

Кредит – Рахунок для обліку простроченої заборгованості за розміщеними вкладами (депозитами) (1517).

Банк списує за рахунок спеціальних резервів заборгованість за вкладами на вимогу та розміщеними вкладами (депозитами) у разі визнання такої заборгованості безнадійною.

Бухгалтерский учет привлеченных вкладов осуществляется на дату привлечения средств на вклад (депозит) при этом составляется бухгалтерская проводка:

Дебет – Счета для учета денежных средств и банковских металлов, счета клиентов (1001, 1002,1101, 1102, 1200, 1500, 2520, 2523, 2530, 2600, 2605, 2620, 2625 и др.);

Кредит – Счета для учета привлеченных вкладов (депозитов) (табл. 7.1).

Грошові кошти на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб можуть бути внесені готівкою, перераховані з іншого депозитного рахунка або поточного рахунка і повертатися банками готівкою або в безготівковій формі на зазначений в договорі рахунок.

Грошові кошти на вкладні (депозитні) рахунки юридичні особи перераховують з поточних рахунків і їх банки повертають в безготівковій формі на поточні рахунки юридичних осіб.

Банки можуть перераховувати грошові кошти на вкладні (депозитні) рахунки юридичної особи з її іншого вкладного рахунка, відкритого в цьому банку лише в разі зміни банком порядку бухгалтерського обліку рахунка юридичної особи, пов'язаної із:

  • запровадженням банком процедури зміни рахунків клієнтів не за їх ініціативою, у випадках та в порядку, визначених нормативно-правовими актами НБУ;

  • зміною умов договору банківського вкладу.

Сумма вклада (депозита) учитывается на вкладном (депозитном) счете до момента его возврата.

Возврат вклада в определенный договором срок отражается в учете такой проводкой:

а) возврат привлеченного вклада (депозита) – на сумму вклада (депозита) с учетом суммы процентов в случае их капитализации:

Дебет – Счета для учета привлеченных вкладов (депозитов) (табл. 7.1);

Кредит – Счета для учета денежных средств и банковских металлов, счета клиентов (1001, 1002,1101, 1102, 1200, 1500, 2520, 2523, 2530, 2600, 2605, 2620, 2625 и др.);

б) погашение размещенного вклада (депозита):

Дебет – Счета для учета денежных средств и банковских металлов (1200, 1500);

Кредит – Счета для учета размещенных вкладов (депозитов) (табл. 7.1).

Если вкладчик не требует возврата суммы срочного вклада по истечении срока, установленного договором банковского вклада то такой вклад переносится на счет с учетом вкладов до востребования, если другое не установлено договором.

Бухгалтерский учет просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) на межбанковском рынке.

Сумма неуплаченного в определенный договором срок привлеченного вклада (депозита) в бухгалтерском учете отражается такими проводками:

Дебет – Счета для учета привлеченных вкладов (депозитов) (1612);

Кредит – Счет для учета просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) (1617).

Погашение просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) отражается такой бухгалтерской проводкой:

Дебет – Счет для учета просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) (1617);

Кредит – Счета для учета денежных средств и банковских металлов (1500).

Вклады (депозиты) овернайт предоставляются сроком на один рабочий день и отражаются в бухгалтерском учете аналогично к учету привлеченных и размещенных вкладов (депозитов), которые оборачиваются на межбанковском рынке.

Банк відображає в бухгалтерському обліку заборгованість за вкладами (депозитами) овернайт у разі зміни початкової дати їх погашення (пролонгації) за відповідними рахунками з обліку короткострокових або довгострокових вкладів (депозитів) залежно від строку, що визначається від дати пролонгації договору до дати їх погашення

Процентні ставки за депозитними операціями банки встановлюють самостійно.

Банк сплачує вкладнику суму депозиту і нараховані за ним проценти у:

  • національній валюті, якщо кошти надійшли в національній валюті;

  • валюті вкладу, якщо кошти надійшли на депозитні рахунки в іноземній валюті, або на умовах та в порядку, передбачених договором, відповідно до заяви вкладника – в іноземній валюті чи в національній валюті;

  • у банківських металах, якщо депозитні рахунки відкриті в банківських металах, або на умовах та в порядку передбачених договором відпо­відно до заяви вкладника – у національній валюті.

Проценти на депозит нараховують від дня, наступного за днем надходження до банку грошових коштів або банківських металів, до дня, який передує поверненню грошових коштів або банківських металів вкладнику або списання з депозитного рахунка вкладника з інших підстав.

Нараховані проценти за вкладами банки можуть перераховувати на поточний рахунок юридичної особи або зараховувати на поповнення вкладу. Проведення розрахункових операцій за депозитними рахунками юридичним особам забороняється, крім операцій, пов'язаних з реалізацією майнових прав на суму вкладу відповідно до укладених договорів застави.

Нараховані доходи за депозитами фізичним особам можуть видаватися готівкою або перераховуватися для поповнення вкладу, або на поточний рахунок.

Банк здійснює перерахування процентів за ставкою, що застосовується за вкладами на вимогу, якщо інше не передбачено договором, у разі дострокового повернення вкладу (депозиту) за вимогою вкладника.

У цьому разі, якщо протягом дії договору банківського вкладу (депозиту) проценти вкладникові не сплачувалися, у бухгалтерському обліку зменшення суми процентних витрат відображається такими бухгалтерськими проводками:

Дебет – Рахунки для обліку нарахованих витрат за залученими вкладами (депозитами) – на суму нарахованих процентів за вкладом (депозитом);

Кредит – Рахунки для обліку грошових коштів і банківських металів, рахунки клієнтів – на суму процентів за вкладом (депозитом) за ставкою, що застосовується до вкладів на вимогу;

Кредит – Рахунки для обліку процентних витрат за залученими вкладами (депозитами) – на різницю між нарахованими та сплаченими процентами за зниженою ставкою.

Якщо проценти сплачувалися вкладникові періодично протягом дії договору банківського вкладу (депозиту), то різниця між раніше сплаченими та перерахованими за ставкою, що застосовується за вкладами на вимогу, процентами повертається банку відповідно до умов цього договору, тобто сплачується вкладником або утримується банком із суми вкладу (депозиту).