Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 7 - Учет депозитных операций.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

2. Принципы отражения в учете депозитных операций

С целью привлечения средств юридических и физических лиц Банк открывает депозитные счета, как в национальной, так и в иностранной валюте в соответствии с Инструкцией №492.

Банк і юридична або фізична особа укладають між собою договір банківського вкладу. Депозитный договор заключается письменно. Залучення банком вкладів юридичних і фізичних осіб підтверджують:

  • договором банківського рахунка;

  • договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки;

  • договором банківського вкладу з видачею ощадного сертифіката;

  • договором банківського вкладу з видачею іншого документа, що підтверджує внесення грошової суми або банківських металів.

Бухгалтерський облік депозитних операцій ґрунтується на загальноприйнятих у міжнародній практиці принципах: безперервність діяльності, обережність, поділ звітних періодів, дата операції, окреме відображення активів і пасивів, перевага змісту над формою.

Для відображення в обліку внесених коштів на умовах депозитного вкладу використовують депозитні рахунки.

Депозитний рахунок — це рахунок, що банк відкриває вкладнику на договірних засадах для зберігання грошових коштів або банківських ме­талів, які вкладник банку передає на встановлений строк (або без зазначення такого строку) та під визначений процент відповідно до умов договору.

Класифікація депозитних рахунків:

  • за строковістю: депозити на вимогу (2600), строкові депозити (2610);

  • за характером рахунку: активний (1512), пасивний (1612, 2620);

  • за категоріями депонентів: депозити банків (1512), депозити суб’єктів господарювання (2610), депозити фізичних осіб (2630), депозити небанківських фінансових установ (2651), депозити клієнтів, які утримуються за рахунок Держбюджету України (2525), депозити клієнтів, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів (2545), депозити Держбюджету (2512), депозити місцевих бюджетів (2546).

После открытия депозитного счета юридическим лицом, Банком отсылается налоговому органу по месту регистрации налогоплательщика сообщение об открытии депозитного счета. Депозит обліковують за номіналом на депозитному рахунку до часу погашення.По окончании срока депозита, в случае отсутствия пролонгации срока депозита и по возвращении средств и выплаты процентов, депозитный счет закрывается. Сообщение о закрытии счета отсылается банком налоговому органу по месту регистрации налогоплательщика.

Активними депозитними операціями вважаються операції з розміщення банком коштів на депозит, а пасивними депозитними операціями – операції із залучення банком коштів на депозит. Депозитні операції можуть бути активними лише на міжбанківському ринку.

Класифікація балансових депозитних рахунків банків зображена на рис. 1.

Рис. 1. Класифікація депозитних рахунків банків України

Для відображення в обліку депозитних операцій з випуском ощадних (депозитних) сертифікатів використовують балансові рахунки 3 класу (груп 332, 333, 334), а також позабалансові рахунки для обліку бланків сертифікатів.

Інформацію з первинних документів систематизують на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку, які розробляє банк.

Банк самостійно обирає систему та підсистеми ведення рахунків і регістрів аналітичного обліку, затверджені правила документообороту та визначає відповідальних осіб на право підписання документів.

Деталізовану інформацію про кожного клієнта і кожну операцію фіксують на рахунках клієнтів на рівні аналітичного обліку. Внутрішній план аналітичних рахунків дає змогу здійснити повний облік операцій за контрагентами банку, видами і строками депозитів та видами валюти.

До загальних обов'язкових параметрів депозитних рахунків відносять:

  • номер аналітичного рахунка;

  • номер балансового рахунка;

  • код контрагента;

  • код валюти або банківського металу;

  • характеристику аналітичного рахунка.

До спеціальних обов'язкових параметрів депозитних рахунків належать:

  • процентна ставка;

  • строк розміщення депозиту (на вимогу; овернайт; від 2 до 7 днів, від 8 до 21 дня; від 22 до 31 дня; від 32 до 92 днів; від 93 до 183 днів; від 184 до 365 (366) днів);

  • строк до повернення депозиту (на вимогу; овернайт; від 2 до 7 днів, від 8 до 21 дня; від 22 до 31 дня; від 32 до 92 днів; від 93 до 183 днів; від 184 до 365 (366) днів; понад 365 (366) днів).

Аналітичний облік депозитних операцій в іноземній валюті здійснюють в подвійній оцінці за тими ж балансовими рахунками, що і в національній валюті: в іноземній валюті – за номінальною вартістю, у національній валюті України – за офіційним курсом НБУ. Курсові різниці від переоцінки суми депозиту, а також нарахованих за ним процентів в іноземній валюті та банківських металах у зв'язку зі зміною офіційного валютного курсу відображають за рахунком 6204 "Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами".

Дотримання основних принципів відображення в обліку депозитних операцій банку забезпечить банківських менеджерів об'єктивною інформацією, яка сприятиме виробленню адекватної політики управління активами та пасивами банку.