Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
588.29 Кб
Скачать

44. Німеччина у 1990-2008.

3 жовтня 1990 р. - об'єднання Німеччини внаслідок краху комуністичного режиму в НДР і ліквідації цієї країни.

Спочатку, особливо восени 1989, коли впала Берлінська стіна, Німеччину охопила загальна ейфорія. Однак практичні аспекти інтеграції двох різних держав виявилися дуже непростими. Не тільки економіка, але навіть матеріальний стан НДР був у значно гіршій формі, аніж припускали на Заході.

Криза в країні тривала протягом всього правління канцлера Герхарда Шрьодера (1998-2005). У 2005 вперше в історії Німеччини канцлером стала жінка, Анґела Меркель. В липні 2006 країна приймала міжнародний чемпіонат з футболу, що значно підвищило настрій в країні.

Зовнішня політика:

1992—1996 — Операция SHARP GUARD с применением военных кораблей и самолетов-разведчиков в Адриатическом море против Югославии;

1993 — Операция сил ООН в Сомали UNOSOM II;

1999 — Война НАТО против Югославии (разведка и задачи по обеспечению);

2002 — 2007 — Война НАТО в Афганистане (разведка и задачи по обеспечению);

с 2002 — Операция Enduring Freedom с участием военно-морского контингента в прибрежных водах Восточной Африки и Средиземном море;

2003 — с самолетами-разведчиками AWACS, с правом пересечения воздушного пространства Ирака, но без права оккупации.

2006 — Участие в вооружённой миссии ЕС по обеспечению выборов в Конго

2006—2007 — Охрана прибрежных вод Ливана с целью пресечения контрабанды оружия (в рамках миссии UNIFIL)

45. Соц-екон.реформи 3 і 4 лейборист. урядів ВБ

5 липня 1945 р. відбулися нові вибори перемогу на яких здобула лейбористська партія, за яку проголосувало 12,1 млн. виборців (48, 5%). Лейбористи сформували свій третій уряд на чолі з Клементом Еттлі.

Новий уряд зіткнувся передусім з серйозною фінансовою проблемою, яка набрала гостроти у зв'язку з тим, що у серпні 1945 р. США оголосили про припинення поставок по ленд-лізу. Відтепер країна змушена була розплачуватися за матеріальні та продовольчі поставки готівкою. В грудні того ж року Англія і США підписали фінансову угоду, за якою лейбористський уряд отримав кредит в 4 млрд. 400 млн. доларів. США, які прагнули якнайш­видше лібералізувати світову торгівлю і надати Великобританії довгостро­кові позики, поставили вимогу конвертувати до кінця 1947 року фунт стерлінгів. Лейбористи оголосили повну конвертованість національної ва­люти достроково - в липні. Це викликало ажіотаж серед громадян, які масо­во почали обмінювали фунти стерлінгів на долари.

1948 р. вступив у дію план Маршала. За час його дії Англія отримала 2 млрд. 351 млн. доларів у вигляді поставок та 337 млн. доларів пози­ки. 1950 р. вона вийшла з плану через критичне ставлення ан­глійської громадськості до зростаючої фінансової залежності країни віл аме­риканських капіталів (Англію іноді називали 49 американським штатом). Влітку 1949 р. її золотовалютні резерви складали на 400 млн. доларів нижче тієї суми, яку вважали мінімально необхідною для безпеки англійської фінан­сової системи.

З метою припинення втечі золотовалютних резервів, поліпшення англ­ійського експорту уряд К.Еттлі прийняв 1949 р. рішення про девальвацію фунту стерлінгів на 30,5 %. Цей захід суттєво стимулював розширен­ня англійського експорту і нагромадження золотовалютних запасів, що доз­волило Англії припинити 1950 року свою участь у плані Маршалла.

Стимулювання та активізація експортних галузей сприяла загальному піднесенню промислового виробництва. Вже 1948 року випуск промисло­вої продукції не тільки досяг, а й перевищив довоєнний рівень. А 1951 року було перевершено рівень 1937 року на 31%.

Найшвидше розвивалися нові галузі: машинобудівна, хімічна, електрое­нергетична, суднобудівна.

В серпні 47р. була прийнята чотирирічна програма розвитку с/г, яка передбачала збільшення с/г виробництва на 50% у порівнянні з довоєнним часом. Було запроваджено систему урядових субсидій та гарантування мінімальних цін на с/г продукцію.

Також було здійснено широку націоналізацію. Першим був націоналізований Англійський банк, так вперше в історії країни виник державний банк. Згодом у державний сектор було переведено вугільну та газову галузі промисловості, електростанції, телеграф і радіозв­'язок, цивільну авіацію, річковий та залізничний транспорт, дальні автовантажні перевезення. В останню чергу 1950 р. була націоналізована части­на сталеливарної промисловості. Загалом у державному секторі на цей час сконцентрувалося 20%в промисловості і майже стільки ж робітників.

Упродовж 1946 - 1948 років було проведено реформу системи охорони здоров'я, тобто перетворено її у державну Передбачалося надання насе­ленню безкоштовних медичних послуг. І почала функціонувати Національна служба охорони здоров'я. Тоді ж було реформовано систему соціального страхування, що дозволило збільшити кількість громадян до 25 мли. осіб, які мали право на різні пенсійні доплати. Нова система гарантувала також вип­лату допомоги при втраті працездатності на виробництві, безробітним, вдо­вам, у зв'язку з хворобою, вагітністю, на виховання дітей і за віком: жінкам з 60, чоловікам з 65 років. 1946 року було скасовано закон 1927 року про профспілки, 1949 року реформовано палату лордів яка відтепер могла затримати закони, прийняті палатою громад лише на рік. В лютому 1950 р. К.Еттлі оголосив дострокові парламентські вибори за результатами яких стали заручниками консерваторів. Почалися суперечки серед лейбористів через новий військовий бюджет. В жовтні 1951 р. – нові вибори. Перемогли консерватори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]