Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з Фінансів підприємств.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
295.42 Кб
Скачать

Тема 6: Кредитування господарської діяльності підприємств

  1. Форми і види кредитів;

  2. Принципи кредитування;

  3. Порядок оформлення і підписання кредитної угоди. Зміст кредитного договору;

  4. Основні критерії оцінки кредитоздатності під-в.

  1. Форми і види кредитів;

У своїй господарській діяльності підприємства мають право залучати або використовувати слідуючі форми кредитів, а саме: банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний, консорціумний. Банківські кредити які надаються підприємству розподіляються:

  1. По строкам використання;

  2. По забезпеченню;

  3. По ступеню ризику;

  4. По методам надання;

  5. По строкам погашення.

По строкам використання бувають: короткострокові – 1 р. середньострокові від 1 до 3, довгострокові – 3 р. і більше.

По забезпеченню банківські кредити бувають: забезпечені заставою, тобто майном або цінними паперами; гарантовані банком, майном третьої особи, незабезпечені.

По ступеню ризику: стандартні, кредити з підвищеними ризиком.

По строкам погашення: довгострокові, в рострочку, прострочені.

Комерційний кредит це товарна форма кредиту, яка визначає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів, і характеризує кредитну угоду між двома суб’єктами господарської діяльності.

Лізинговий кредит це кредит який представляє собою відносини між юридичними особами які виникають у випадку оренди майна і супроводжується підписанням лізингової угоди і тому його називають майновим кредитом.

Іпотечний кредит це особливий вид економічних відносин з приводу надання кредиту під заставу нерухомого майна включаючи землю. Кредиторами по іпотеці можуть бути іпотечні банки, або іпотечні компанії.

Консорціумний кредит це такий кредит який може бути наданий підприємствам банкам консорціумам у слідуючому порядку:

  1. Шляхом акумулювання кредитних ресурсів у відповідному банку з подальшим наданням кредитів суб’єктам господарювання.

  2. Шляхом гарантування загальної суми кредиту ведучим банком або групою банків.

Кредитування здійснюється в залежності від потреби кредитів.

  1. Принципи кредитування

Основними принципами кредитування є: строковість, цільовий характер, забезпеченість, платність.

Строковість – позика повинна бути повернена позичальником банку, в чітко визначений термін. Від дотримання цього принципу залежить можливість банку надавати нові кредити іншим під-вам. Основним джерелом є повернуті позики. Порушення принципу строковості призводить до переводу строкової позики у прострочену. Порушення строків повернення лишає права отримати кредит в інших банках.

Цільовий характер – вкладання позичених коштів в конкретні господарські процеси які вказані в договорі. Його дотримання дозволяє банку приймати більш об’єктивне рішення про можливість і доцільність в видачі позики, і служить певною гарантією в її поверненні.

Забезпеченість цей принцип має на меті захищати інтереси банку і не допускати збитки від неповернення позики внаслідок втрати платоспроможності позичальником.

Платність кожне під-во отримавши кредит сплачує відсотки за нього. Відсоткова ставка є об’єктивними супутником кредиту. Вона дає можливість покривати всі витрати і отримувати прибуток.

  1. Порядок оформлення і підписання кредитної угоди. Зміст кредитного договору;

Всі кредитні взаємовідносини регламентується на основі кредитного договору. Ці договори заклечаються між під-вом і банком лише в письмовій формі. Вони визначають взаємні зобов’язання і відповідальність. Договір не має права змінюватись в односторонньому порядку без згоди обох з сторін. Під-во може отримати кредит у будь якому банку України незалежно від виду діяльності, але з дотриманням принципів кредитування. Банки самостійно в кредитному договорі встановлюють відсоткову ставку і порядок її оплати. Кредитний договір який заклечається має такі розділи:

  1. Предмет договору; 2. Умови забезпечення кредиту; 3. Зобов’язання банку; 4. Позичальник зобов’язується; 5. Банк має право; 6.Позичальник має право; 7. Особливі умови. 8.Юр. адреса.

  1. Основні критерії оцінки кредитоздатності під-в.

Основними критеріями оцінки кредитоздатності під-ва є:

  1. Забезпеченість власними коштами не менше 50% всіх видатків;

  2. Репутація під-ва;

  3. Оцінка продукції яка випускається;

  4. Наявність замовлень на реалізацію продукції, характер послуг, які надаються конкурентноздатність продукції на зовнішньому і внутрішньому ринку, під-ва.

  5. Перспективи розвитку під-ва.

На кожне під-во заводиться портфель документів в якому міститься кредитний договір, боргові зобов’язання, гарантійні листи, фінансово економічна інформація, і матеріали про кредитоздатність під-ва.

Банки аналізують фінансовий стан під-ва. Основними критеріями або показниками кредитоздатності є слідуючі: обсяг реалізації продукції, прибутки і збитки, рентабельність, ліквідність, грошові потоки, склад і динаміка кредиторської і дебіторської заборгованості.