Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з Фінансів підприємств.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
295.42 Кб
Скачать

Тема 8: Фінансове планування в діяльності підприємства

  1. Мета та завдання фінансового планування

  2. Процес фін. планування

  3. Перспективне фін. планування

  4. Поточне фінансове планування;

  5. Оперативне фінансове планування;

  6. Фінансове планування у складі бізнес плану.

  1. Мета та завдання фінансового планування

Важливим елементом підприємницької діяльності є планування. В тому числі і фінансове. Ефективне управління фінансами підприємства можливе лише при плануванні всіх фінансових потоків і відносин підприємства.

Основна мета фінансового планування забезпечення оптимальних можливостей для успішної господарської діяльності, отримання необхідних для цього коштів і в кінцевому рахунку досягнення прибутковості підприємства..

Планування пов’язане з одного боку з попередженням помилкових дій в сфері фінансів, а з іншого зменшенням кількості невикористаних можливостей. Таким чином фінансове планування – це процес розробки системи фінансових планів і планових показників по забезпеченню розвитку підприємства підвищенню ефективності його фінансової діяльності в майбутньому. Основним завданням фінансового планування діяльності підприємства є слідуючі:

  • забезпечення необхідними фінансовими ресурсами виробничої, інвестиційної і фінансової діяльності;

  • визначення шляхів ефективного вкладення капіталу і оцінка ступеня раціонального використання;

  • пошук внутрішньогосподарських резервів, збільшення прибутку за рахунок економного використання грошових коштів;

  • встановлення раціональних фінансових відносин з бюджетами і банками;

  • контроль за фінансовим станом, платоспроможністю і ліквідністю підприємства.

Основна умова фін. планування, це максимальне наближення до реальних умов. Проте в сучасних умовах в Україні діє ряд факторів які обмежують його використання підприємством і до них належать слідуючі:

  • високий рівень невизначеності на ринку, що пов'язаний з значними змінами в усіх сферах суспільного життя;

  • відсутність ефективної нормативно правової бази в сфері внутрішньогосподарського фінансового планування;

  • обмежені фінансові можливості для здійснення серйозних фінансових розробок в сфері планування більшості підприємств;

Найбільші можливості для здійснення ефективного фін. планування мають великі підприємства. На невеликих підприємствах як правило для цього не вистачає коштів, хоча потреба у фін. плануванні саме в малих підприємствах є частішою ніж у великих.

Невеликі фірми частіше потребують залучення позикових коштів для забезпечення своєї господарської діяльності, крім цього зовнішнє середовище здійснює значний вплив на їх діяльність і важче піддається контролю . В результаті майбутнє невеликої підприємницької фірми більш невизначені і непередбачувані.

Значення фін. планування для підприємства полягає в тому що воно:

  • втілює виробничі стратегічні цілі у форму конкретних фін. показників ;

  • надає можливості визначення життєздатності фін. проектів;

  • служать інструментом отримання зовнішнього фінансування.

  1. Процес фін. планування

Він включає етапи:

  1. Аналіз фін. ситуації

  2. Розробка діяльності фін. стратегії

  3. Складання поточних фін. планів

  4. Коректування, ув’язка, конкретизація фін. плану

  5. Розробка оперативних фін. планів

На першому етапі аналізуються фін. показники діяльності підприємства за попередній період. Основна увага приділяється таким показникам як обсяг реалізації, вимірами і обсяг отриманого прибутку проведений аналіз дає змогу оцінити фін. результати діяльності підприємства і визначеними проблемами які стають перед ними.

Другий етап – розробка стратегії і фінансової політика за основними напрямками фін. діяльності. На цьому етапі складаються основні прогнозні документи які належать до перспективних фінансових планів і включаються в структуру бізнесплану.

В процесі здійснення третього етапу уточнюються і конкретизуються основні показники прогнозних фін. документів через складання поточних фін. планів.

На четвертому етапі відбувається ув’язка показників фін. планів у виробничими, комерційними, інвестиційними та іншими планами і програмами які розроблюються підприємством.

На п’ятому етапі здійснення оперативного фін. планування шляхом розробки оперативних фін. планів.

Завершується процес фін. планування на підприємстві аналізом і контролем за виконаних фін. планів. Даний етап полягає у визначенні фактичних кінцевих результатів діяльності, співвідношенні з запланованими показниками виявлені причин відхилень від запланованих показників. В розробці заходів по їх усуненню.

Фінансове планування на підприємстві включає в себе три основні підсистеми:

- перспективне фін. планув.

- поточне фін. планув.

- оперативне фін. планув.

  1. Перспективне фін. планування

Перспективне фін. планування визначається найважливішими показниками, пропорціями і темпами розширеного відтворення і воно є основною формою реалізації цілей підприємства.

Перспективне фінансове планування в сучасних умовах охоплює період від 1 до3 років, рідше до 5. проте такий часовий інтервал має умовний характер. Оскільки залежить від фінансово стабільності в країні, можливості прогнозування обсягів фінансових ресурсів, і напрямків їх використання.

Перспективне планування включає розробку фінансової стратегії підприємства і прогнозування фінансової діяльності.

В загальному фінансова стратегія підприємства представляє собою визначення довгострокових цілей фінансової діяльності під-ва і вибір найбільш ефективних способів і шляхів їх досягнення.

Процес формування фінансової стратегії під-ва включає в себе такі основні етапи:

  1. Визначення періоду реалізації стратегії;

  2. Аналіз факторів зовнішнього фінансового середовища під-ва.

  3. Формування стратегічних цілей фінансової діяльності;

  4. Розробка фінансової політики;

  5. Розробка системи заходів по забезпеченню реалізації фінансової стратегії;

  6. Оцінка розробленої фінансової стратегії;

Важливим моментом при розробці фінансової стратегії під-ва є визначення періоду її реалізації. Тривалість цього періоду залежить в першу чергу від тривалості періоду формування загальної стратегії розвитку під-ва.

Крім цього на нього впливаются такі фактори:

  1. Динаміка макроекономічних процесів;

  2. Зміни, що відбулися на фінансовому ринку;

  3. Галузева належність і специфіка виробничої діяльності під-ва.

Важливе значення в процесі формування фінансової стратегії відводиться аналізу факторів зовнішньго середовища шляхом вивчення економіко правових умов фінансової діяльності під-ва. Крім цього велика увага приділяється врахуванню факторів ризику. Формування стратегічних цілей фінансової діяльності під-ва є наступним етапом стратегічного планування, основним завданням якого є максимізація ринкової вартості під-ва.

Система стратегічних цілей під-ва повинна формуватись чітко і коротко, відображаючи кожну з цілей в конкретних показниках. Як правило в якості таких стратегічних нормативів використовується середньорічний темп зростання власних фінансових ресурсів, частка власного капіталу, коефіцієнт рентабельності власного капіталу під-ва, співвідношення оборотного і основного капіталу під-ва.

На основі фінансової стратегії визначається фінансова політика під-ва за конкретними напрямками фінансової діяльності: податкової, амортизаційної, дивідендної, емісійної.

В результаті розробки системи заходів які забезпечують реалізацію фінансової стратегії на під-ві формуються центри відповідальності, визначаються права, обов’язки і міра відповідальності керівників за реалізацію фінансової стратегії під-ва.

Заключним етапом розробки фінансової стратегії під-ва є оцінка ефективності розробленої стратегії, яка здійснюється за декількома параметрами.

По-перше оцінюється на скільки розроблена фінансова стратегія узгоджується із загальною стратегією.

По-друге оцінюється узгодженість фінансової стратегії підприємства з прогнозованими змінами у зовнішньому середовищі.

По-третє оцінюється можливість реалізації розробленої фінансової стратегії, тобто розглядаються можливості під-ва у формуванні власних і залучених фінансових ресурсів.

По-четверте і на кінець оцінюється результативність фінансової стратегії, така оцінка може бути заснована на прогнозних розрахунках різних фінансових показників, а також на основі аналізу динаміки фінансових результатів реалізації розробленої стратегії, і на основі зростання ділової репутації під-ва, підвищення рівня керованості фінансової діяльності його підрозділів. Основу перспективного планування складає прогнозування яке є втіленням стратегії під-ва

  1. Поточне фінансове планування

Система поточного планування фінансової діяльності під-ва базується на основі розробленої фінансової стратегії і фінансової політики, за окремими аспектами фінансової діяльності. Даний вид фінансового планування полягає в розробці конкретних видів поточних фінансових планів, які дають можливість під-ву визначати на наступний період всі джерела фінансування, сформування структури його доходів і витрат забезпечити його постійну платоспроможність, а також визначити структуру активів і капіталу під-ва на кінець періоду що планується. Результатом поточного фінансового планування є розробка трьох основних документів, а саме план руху грошових коштів, план звіту про фінансові результати і план бухгалтерського балансу. Основною метою розробки цих документів є оцінка фінансового стану під-ва на кінець періоду що планується. Поточний фінансовий план складається на період який рівний 1 року з розбивкою його по кварталах. Оскільки така періодизація відповідає законодавчим вимогам до звітності.

Поточні фінансові плани розробляється на підставі даних які характеризують фінансову стратегію під-в і результати фінансового аналізу за попередній період; системи розроблених на під-ві норм і нормативів, затрат ресурсів, діючої системи оподаткування; діючої системи норм амортизаційних відрахувань.

Для розробки фінансових документів в процесі здійснення поточного фінансового планування важливо правильно визначити обсяг майбутніх продаж. Це необхідно для організації виробничого процесу, ефективного розподілу коштів, як правило, прогнози обсягів продаж складається на три роки, а річний прогноз розробляється на квартали, і місяці, при чому чим коротший період прогнозу, тим точніша і конкретніша інформація у ньому міститься.

Прогноз обсягу продаж допомагає визначити вплив обсягу виробництва, ціни продукції. На основі даних по прогнозу обсягів продаж розраховується необхідна кількість матеріальних і трудових ресурсів. А також визначається і інші складові затрат на виробництво.

З використанням отриманих даних розробляється плановий звіт про фінансові результати за допомогою якого визначається величина отриманого прибутку в наступному періоді. Особлива увага при складанні звіту про фінансові результати приділяється визначенню виручки від реалізації продукції. Як правило у якості вихідної точки береться значення виручки від реалізації за попередній період. Потім ця величина змінюється в поточному році з урахуванням таких змін:

  • Собівартість порівняної продукції;

  • Ціни на продукції, що реалізується;

  • Ціни на покупні матеріали і комплектуючі;

  • Оплата праці робітників підприємства;

Потім визначається планова середньорічна сума амортизаційних відрахувань на основі даних про середньорічну балансову вартість основних засобів і норм амортизаційних відрахувань. Важливо також правильно запланувати витрати на сировину і матеріали, прями витрати по оплаті праці.

Після цього розробляється план руху грошових коштів. Цей план враховує надходження і видатки грошових коштів. План руху грошових коштів складається на рік з розбивкою по кварталах і включає в себе дві основні частини: надходження, видатки.

В розділі надходження відображається виручка від реалізації продукції у видатковій частині відображаються затрати на виробництво продукції, суми податкових платежів, погашення позик, сплата відсотків. Заключним документам поточного річного фінансового плану є плановий баланс активів і пасивів на кінець періоду що планується, який відображає всі зміни в активах і пасивах заходів і показує стан майна і фінансів під-ва.

Метою розробки балансового плану є визначення необхідного приросту окремих видів активів, формування оптимальної структури капіталу яка б забезпечувала достатню фінансову стійкість під-ва в майбутньому.

  1. Оперативне фінансове планування;

Система оперативного планування фінансової діяльності полягає в тому що розробляється комплекс короткострокових планових завдань по фінансовому забезпеченню основних напрямків господарської діяльності під-в. Оперативне фінансове планування включає складання та виконання платіжного календаря, касового плану і розрахунок потреби в короткостроковому кредиті. В процесі складання платіжного календаря вирішуються наступні завдання:

  1. Організація врахування часового погодження грошових надходжень і видатків;

  2. Формування інформаційної бази;

  3. Щоденне врахування змін в інформаційній базі;

  4. Аналіз неплатежів та заходи щодо їх попередження;

  5. Розрахунок тимчасово вільних коштів;

  6. Аналіз фінансового ринку з позиції найбільш надійного і вигідного розміщення тимчасово вільних коштів;

Платіжний календар складається на квартал з розбивкою по місяцям і більш дрібні періоди для того щоб він був більш реальним, його створювачі повинні слідкувати за ходом виробництва і реалізацією, станом запасів з метою попередження невиконання фінансового плану.

В платіжному календарі надходження і видатки грошових коштів повинні бути збалансовані. Правильно складений платіжний календар дозволяє виявити фінансові помилки, нестачу коштів, знайти причину такого стану. Інформаційною базою платіжного календаря служить:

  • План реалізації продукції;

  • Кошторис затрат на виробництво;

  • План контрольних вкладень;

  • Виписки на рахунок підприємства;

  • Угоди;

  • Внутрішні накази;

  • Графік зарплати;

  • Встановлені строки платежів та фінансових зобов’язаннь;

Процес складання платіжного календаря можна поділити на 5 етапів:

  1. Вибір періоду планування;

  2. Розрахунок обсягу можливих грошових надходжень;

  3. Оцінка грошових витрат які очікуються в плановому періоді;

  4. Визначення грошового сальдо;

  5. Підведення підсумків і визначення чи буде нестача чи надлишок коштів.

  1. Фінансове планування у складі бізнес плану.

Одним із планових документів є бізнес план. Метою складання бізнес плану є:

  • Здійснення інвестиційних проектів;

  • Визначення перспектив розвитку під-ва;

  • Проведення реорганізаційних заходів;

  • Фінансове оздоровлення і вихід з тимчасової економічної кризи;

  • Реалізація окремих комерційних операцій.

Бізнес план це документ внутрішньо фірмового планування, який висвітлює основні аспекти планування виробничої і комерційної діяльності під-ва, аналізує ризики з якими воно може зіштовхнутись, а також визначає способи вирішення фінансово-госп. завдань.

Важливою частиною бізнес плану є Фінансовий план, який узагальнює матеріали попередніх розділів і представляє їх у грошовому виразі. Під-ва повинні знати джерела і розмір фінансових ресурсів необхідних для проектування напрямків використання коштів і кінцеві результати своєї діяльності.

Фінансовий план включає ряд документів:

  • Прогноз обсягів реалізації;

  • Прогноз доходів і витрат;

  • Прогноз грошових надходжень і виплат;

  • Зведений баланс активів і пасивів;

  • План по джерелах і використання коштів.

Прогноз обсягів реалізації розробляється з врахуванням показників плану маркетингу і базується на інформації про передбачувані обсяги реалізації по кожному товару і очікувані ціни кожного товару.

Прогноз доходів і витрат - як буде формуватись та змінюватись прибуток розробляється як правило на перші три роки.

Прогноз грошових надходжень і виплат оцінює потребу під-ва в грошових коштах, та його нормального функціонування. Він розробляється також для перевірки синхронності грошових надходжень і виплат, ліквідності під-ва тобто наявності на його рахунку грошових коштів необхідних для погашення фінансових зобов’язань.

Зведений баланс активів і пасивів п-ва - це прогноз по джерелах і використання коштів, призначений для відображення джерел отримання коштів а їх використання а також зміни активів під-ва за визначений період часу.

11