Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з Фінансів підприємств.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
295.42 Кб
Скачать
    1. Плановість. Кожне підприємство свою діяльність здійснює на базі цього принципу. При адміністративно-командній системі фінансові плани підприємств зводилися у директивному порядку. В ринковій економіці це дуже важливий фактор діяльності, але у директивного він перетворюється на розрахунковий.

    2. Комерційний розрахунок. Це один з найважливіших принципів побудови ринкової економіки. Теоретично цей принцип існує в Україні. Суть його полягає в тому, що кожне підприємство повинно отримувати прибуток розмір якого дає можливість сплачувати платежі з прибутку, дивіденди, створювати фінансові резерви та направляти прибуток на соціальні потреби колективу.

    3. Ділення коштів на власні і залучені. Кожне підприємство в момент утворення створює статутний фонд. Але в ході виконання поставлених цілей цих коштів може не хватати і тому підприємство вкладає в оборот мінімальну кількість фінансових ресурсів яка дає можливість забезпечити кругооборот коштів підприємства, але трапляються випадки коли на певну дату підприємстві може не вистачати коштів і тому існує банківська система

    4. Створення фінансових резервів. Це створення резервів. Пов'язаний він з тим що підприємство на той чи інший момент може мати труднощі в ресурсах і тому підприємство створює резерв для майбутніх витрат.

  1. Управління фінансами.

Кожна галузь економіки здійснює свою діяльність шляхом управління який здійснює відповідний адміністративний апарат. Управління – це сукупність прийомів і методів ціле направленого впливу на об’єкт для досягнення певного результату.

Управлінню притаманні всі сфери людської діяльності. В управлінні велику роль відіграє держава через свої органи. Важливою системою управління є управління фінансами, що дає можливість власник отримати максимальний прибуток. Важливим в управлінні є вибір найбільш ефективного з числа наявних, або створення умов для раціонального використання застосовуваних методів з метою швидкого вирішення поставлених задач.

В управлінні фінансами виділяються об’єкт і суб’єкт управління.

В якості об’єкта виступають різноманітні види фінансових відносин, щодо суб’єктів то це організаційні структури які здійснюють управління фінансами. На підприємствах як правило головним є фінансовий менеджер, фінансовий відділ. Сукупність всіх організаційних структур, що здійснюють управління фінансами називається фінансовим апаратом.

Незалежно від форми власності і галузі економіки всім підприємствам притаманні єдині прийоми і способи управління. До таких єдиних функціональних елементів управління відносять планування, оперативне управління і контроль.

Планування управління займає важливе місце в ході проведення фінансового планування будь який суб’єкт всебічно дає оцінку фінансових ресурсів їх необхідності та можливості виявлення їх росту. Управлінське рішення процесу планування слід приймати лише на основі аналізу фінансової інформації яка повинна бути повна і достовірна.

В ринкових відносинах до фінансового планування відносяться як до процесу оцінки майбутніх фінансових потреб, але виходячи з того як проводилось попереднє фінансування і на які потреби витрачались кошти. Це в свою чергу дає можливість приймати достовірне рішення з використанням коштів у плановому періоді. Інформаційною базою для управління фінансами підприємств є бухгалтерська, статистична, і оперативна звітність.

Оперативне управління представляє собою комплекс заходів, що розраховують протягом року на основі оперативного аналізу фактичної фінансової ситуації і переслідує мету отримати максимальний ефект при мінімальному ризику за допомогою маневрування фінансовими ресурсами.

Контроль як елемент управління здійснюється як в ході планування так і протягом оперативного управління. Дає можливість виявляти резерви росту фінансових ресурсів і приймати ефективні рішення для використання ресурсів.

  1. Фінансові ресурси підприємств та їх формування

В сучасних умовах немає точного визначення фінансових ресурсів підприємств. Створення фінансових ресурсів на підприємств це створення самого підприємства. Його джерелами бувають акціонерний капітал, пайові внески, бюджетні кошти держави. В процесі виробництва фінансові ресурси підприємств формуються в ході розподілу виручки від реалізації. Основним власним джерелом є прибуток і амортизація.

В сучасних умовах з’явились нові фінансові ресурси – це залучені кошти до яких входять банківський кредит, кошти інвесторів, спонсорські внески, страхові відшкодування, дивіденди і % по цінних паперах.