Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

5. Комісійно-посередницькі банківські операції к омісійно-посередницька діяльність

П о­лягає у здійсненні різноманітних операцій з доручення клієнтів за певну плату - комісію.

С труктура комісійно-посередницькіх банківськіх операцій

Р озрахункові

К асові

В алютні

Т растові

К онсультаційні

Г арантійні

Розрахункові операції

П ов'язані із здійсненням з доручення клієнтів внутрішніх та міжнародних безготівкових розрахунків переказуванням коштів на рахунках у банку.

Структура розрахункових операцій

І нкасові

А кредитивні

П ерекази

Інкасові операції

Комерційний банк з доручен­ня свого клієнта і на підставі отриманих від нього грошових доку­ментів стягує кошти з боржників та зараховує їх на рахунок клієнта.

Акредитивні операції

П олягають у дорученні клієнта банку виплатити певну суму коштів третій особі за виконання нею умов, передбачених в акредитивній заяві клієнта. В акредитивній операції беруть участь: клієнт, що дає доручення на відкриття акредитива; банк, у якому відкрито акредитив (банк одержувача); особа, на користь якої відкрито акредитив (бенефіціар); банк котрий відкриває акредитив (банк платника).

Переказні операції

Полягають у тім, що клієнт дає доручення своєму банкові переказати певну суму коштів в інше місто (країну), де їх може отримати він сам або інша особа, на адресу якої здійснено переказ.

Касові операції

П олягають у прийманні банками від своїх клієнтів готівки і зараховуванні сум на різні види рахунків, видачі готівки на вимогу клієнтів, забезпеченні надійного збереження довірених банку коштів.

Валютні операції

Ц е вид банківської діяльності, пов'язаний з обміном однієї валюти на іншу, що передбачає купівлю і продаж іноземної за національну або за інші валюти. Такий обмін може здійснюватись банком з допомогою операцій «спот», «форвард» та комбінування цих операцій.

О перації «спот»

Ц е купівля однієї валюти за іншу на ринкових умовах з поставкою валюти не пізніше, ніж за два робочі дні після укладення угоди. Операції «спот» застосовуються здебільшого для негайного отримання іноземної валюти, а також для швидкого «переливання» капіталів.

О перації «форвард»

П ередбачають поставку для обміну певної суми валюти на визначену дату в майбутньому (понад два робочі дні) за курсом, зафіксованим на момент укладення угоди. До настання строку обміну (як правило, через 1-6 місяців) розрахунки не проводяться. Метою операцій «форвард», крім отримання валюти для комерційних операцій, є страхування капіталовкладень за кордоном.

Опера­ції «своп»

Я вляють собою комбінацію купівлі або продажу валюти на умовах «спот» із одночасним укладенням зворотної угоди на умовах «форвард». Дані операції є зручними для банків, оскільки тимчасово забезпечують необхідною валютою без ризику, пов'язаного зі зміною курсу. Операції «своп» здійснюються з ме­тою придбання банком необхідної валюти для забезпечення міжна­родних розрахунків, страхування валютних ризиків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]