Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом спеціаліста.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
7.65 Mб
Скачать

Благоустрій території

Озеленення території:

В сучасних умовах досить важливою є проблема збереження і оздоровлення середовища, яке оточує людину в місті, формування таких місцевих умов, що позитивно впливають на здоров’я людини. Особливо важливим це є в період інтенсивного росту міст, розвитку всіх видів транспорту, підвищення з кожним роком тонусу міського життя. Важливу роль у рішенні цієї проблеми відіграє озеленення, оскільки зелені насадження виконують ряд функцій: містобудівну, архітектурно-естетичну, санітарно-гігієнічну, рекреаційну.

В основу дипломної роботи покладена ідея максимального збереження існуючого ландшафту, що включає в себе складний характер рельєфу та систему озеленення. З цією метою будівлі житлового комплексу запроектовані на ділянці таким чином, щоб найменше втручатися в існуюче навколишнє середовище. Таким чином житловий комплекс максимально поєднаний з навколишнім середовищем за рахунок вдало використаних архітектурних прийомів,а саме:озелененням терасового даху.

Основний критерій, за яким підбираються рослини, зокрема дерева, є збереження зеленого вигляду насадження навіть у зимовий період, за рахунок хвойних порід дерев.

Газон, або трав’яний покрив може бути природнім, або створений штучно. З усіх видів газонів, що існують для озеленення території вибрано газон партерного типу. Даний тип газону використовують для озеленення входів до будівель центру, у вузлових точках архітектурної композиції. Запропонована наступна суміш трав для створення газону, стійкого до витоптування:

    1. райграс пасовищний 10%;

    2. вівсяниця червона 30%;

    3. мятлик луговий 30%;

    4. польовиця біла 30%;

Тип штучного газону використано в озелененні придорожньої території. У переважній більшості, для створення естетично – репрезентативного вигляду, в озелененні часто використовуються квітники. Квітники мають різноманітну форму, розміри, композиційне рішення, різне співвідношення рослин і місце розташування.

При розробленні плану озеленення були враховані норми озеленення згідно ДБН 360 – 92 Містобудування. Планування і забудова міських та сільських поселень. Розділ №5 Ландшафтно-рекреаційна територія.

Покриття проїздів, тротуарів, майданчиків

Значну частину території ділянки займають доріжки і площі. Саме тому їх влаштування займає велике місце в комплексі робіт по благоустрою території.

Особливо важливим у прокладанні дорожніх покриттів є підбір типу покриття доріжок і площадок. Слід враховувати також санітарно – технічні, економічні та естетичні характеристики.

Покриття доріжок має бути стійким до атмосферних впливів, різноманітних навантажень, зручним у прибиранні і експлуатації.

Для замощення проїздів використане асфальтобетонне покриття, в деяких місцях – ФЕМ. У якості твердого покриття тротуарів та площ застосовані ФЕМ.

Збірний тип покриття із фігурних елементів є найбільш ефективним і найбільш розповсюдженим. Збірні елементи мощення є технологічними у виготовленні і мають досить широку кольорову гамму. Крім того це покриття має ряд переваг: здатність не нагріватися до значних температур і не плавитися від сонячного опромінення; швидкість і легкість монтажу, стійкість до фізико-механічних чинників.

В оздобленні ділянки використовуються два види мощення: асфальтне (на під’їздах до території),та декоративним камінням.

Конструкція покриття

Асфальтне покриття не виділяється своїми естетичними якостями. Воно одноманітне у своєму вирішенню, а сірий колір служить поганим фоном для оточуючого середовища, тому доцільніше використовувати цей вид дорожнього покриття та території руху транспортних засобів. Крім того, при виконанні ремонтних робіт на трубопроводах потрібно його руйнувати, а потім вкладати повторно, та й в літній період року асфальт сильно нагрівається, а у вечірній час виділяє теплову енергію.

Збірний тип покриття із фігурних елементів є найбільш ефективним і найбільш розповсюдженим типом покриття. Збірні елементи мощення є технологічними у виготовленні і мають досить широку кольорову гамму. Крім того це покриття має ряд переваг: вони не нагріваються до таких температур як асфальт, не плавляться, його легше і швидше монтувати. Воно має хороші дані при дії фізико - механічних чинників та багато іншого. Збірні покриття є ідеальним варіантом для мощення ділянки забудови, зокрема площ та підхідних шляхів.

Малі архітектурні форми

Всі малі архітектурні форми, що присутні на території об’єкту можна розділити на ті, що несуть утилітарну функцію (ліхтарі, смітники, лави, демонстраційні стенди, тощо) і на ті, що мають суто художньо – естетичне значення (скульптурна група, інсталяція тощо).

На території розмішені як типові, так і індивідуально виготовлені МАФ. Малі архітектурні форми, розроблені за індивідуальним проектом, виконані в одному стилі з усім житловим комплексом. Приклади розроблених архітектурних форм а також їх номенклатуру див. на аркушах креслення дипломного проекту.

Штучне освітлення терасового даху для відпочинку, принципово відрізняється від освітлювання вулиць та площ, де забезпечуються умови безпечного руху транспорту та пішоходів. Штучне освітлення на території студентського житлового комплексу забезпечує художньо-естетичний вигляд об’єкту у вечірній час та вночі ( за допомогою системи підсвіток та декоративних ліхтарів), якісне освітлення задля безпечного перебування людей та комфортних умов експлуатації. Моделі декоративних ліхтарів виконуються в єдиному художньому стилі архітектури комплексу.