Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота .doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

46

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування Технічний коледж

Дипломна робота

На державну кваліфікаційну атестацію зпідготовкіи робітничой професії

«Електромеханік торгівельного та холодильного устаткування»

на тему:

«Технологія ремонту та обслуговування холодильників марки Bosch»

Виконав:

Учень групи №14

Чубірка . Ю. В.

Керівник:

Гадьо.Б.В

Рівне 2011

ЗМІСТ

  1. Вступ 3

  2. Загальні характеристики і призначення 6

  3. Загальні технічні характеристики 10

  4. Новітні технології 15

  5. Опис технічного обслуговування і ремонту 18

  6. Види фреонів (R-600) 34

  7. Заходи з охорони праці 37

  8. Види компресорів та їх сумісність на різних фреонах 38

  9. Висновок 42

  10. - Список використаної літератури 43

11. - Графічна частина А 1 44

1 Вступ

Історія створення

Холодильник, що заповнюється льодом.

Приміщення для зберігання продуктів, які наповнюються льодом, з'явилися кілька тисяч років тому. Для імператора Нерона слуги заготовлювали на замерзлих водоймах у горах сніг та лід. Південна Європа довгий час навіть не підозрювала того, що сніг і лід здатні принести користь у господарстві. Знаменитий мандрівник і купець Марко Поло, після тривалого перебування в Китаї, написав книгу, в якій описав всі достоїнства льоду і снігу. Починаючи з 18 століття ємності з фаянсу і порцеляни заповнювалися пляшками з вином, після чого зверху вкладали колотий лід. Своєрідний холодильник подавали прямо до столу. У Росії широко використовувалися льодовики, які представляли собою зруб, вкопаний у землю. Набитий великою кількістю снігу і льоду, вкритий товстим настилом, поверх якого була насипана земля і покладений дерен, такий льодовик дозволяв зберігати тривалий час швидкопсувні продукти. У 1686 році італієць Франческо Прокопіо відкрив у Парижі кафе Прокіп, яке користувалося популярністю у парижан, за рахунок того, що в ньому продавали заморожені щербети і морозиво. У 1803 році американський бізнесмен Томас Мур, що поставляє до Вашингтона вершкове масло, представив світу прототип кухонного холодильника, виготовленого своїми руками. Не маючи можливості доставляти масло до місця призначення спеціальним транспортом, він розробив, а потім втілив у життя модель, яка дозволяла зберігати продукти тривалий час. Для виготовлення рефрижератора, саме так бізнесмен назвав свій винахід, йому знадобилися тонкі листи сталі, з яких і була виготовлена ​​ємність для олії. Загорнута шкурками кролика, ємність була поміщена в спеціальну цебер, виготовлену з кедрових клепок, і потім засипана зверху льодом.

Масово використовувалися в середині XIX століття домашні льодовики. Зовні їх неможливо було відрізнити від звичайних кухонних шаф. Кролячі шкурки для теплоізоляції вже не використовувалися, замість них засипалися тирсу.

Відсік, який заповнювався льодом, в одних моделях був під камерою для продуктів, а в інших над нею. Через кран тала вода зливалася в спеціальний піддон. 14 липня 1850 американський лікар Джон Горі вперше продемонстрував процес одержання штучного льоду у створеному ним апараті. У своєму винаході він використовував технологію компресійного циклу, яка застосовується в сучасних холодильниках, а сам апарат міг служити одночасно морозильником і кондиціонером

У 1857 році австралієць Джеймс Харрісон став застосовувати холодильні камери, що працюють з використанням компресора, у пивоварній та м'ясо обробній промисловості.

У 1857 році був створений перший залізничний вагон-холодильник. Французький вчений Фердинад Карре в 1858 році придумав, як за рахунок абсорбції аміаку можна отримувати штучний холод. Незважаючи на те, що його спосіб був дуже вдалим, про винахід забули на кілька десятиліть. На початку XX століття в Москві була відкрита фірма, яка пропонувала всім бажаючим агрегат під назвою «Ескімо». Даний агрегат був виготовлений за принципом запропонованому Фернаном Каре. При своїх великих габаритах, агрегат не видавав гучного шуму і був універсальним. Для роботи необхідні були вугілля, дрова, гас або спирт. Один цикл роботи «Ескімо» дозволяв отримати 12 кг льоду.

У 1879 році аристократ з Німеччини Карл фон Лінде винайшов пристрій з компресором, для роботи якого він використовував аміак. Завдяки його холодильної машині з'явилася можливість виробляти лід у величезній кількості. Дані агрегати відразу ж закупили багато бойні і фабрики, що виготовляють харчові продукти. Принцип роботи був циркуляцію холодного розсолу за системою труб, яка була розгалужена, таким чином приміщення, в якому зберігалися продукти, охолоджувалося. Дане винахід дозволив багатьом підприємцям відкривати холодильні склади великих розмірів.

Перший побутовий електричний холодильник був створений в 1913 році. Як і промислові холодильники, він працював з використанням принципу теплового насоса. У перших побутових холодильниках в якості охолоджуючої рідини використовувалися досить токсичні речовини.

У 1926 році Альберт Ейнштейн зі своїм колишнім студентом Лео Сцилардом запропонували варіант конструкції абсорбційного холодильника, іменованого ейнштейнівської.

У 1926 році датський інженер Крістіан Стінструп представив світу безшумний, нешкідливий і довговічний холодильник, призначений саме для дому. Герметичний ковпак приховував як електродвигун холодильника, так і його компресор. General Electric придбала патент на його винахід. Перша отримала широке поширення модель холодильника Monitor-Top була проведена фірмою General Electric в 1927 році. General Electric продала більше 1 млн. екземплярів Monitor-Top. З 1930 року в якості холодоагенту в побутових холодильниках застосовується фреон. У 1940-і роки в холодильниках з'являються морозильні відділення, також виникають відокремлені морозильні шафи. У 1950-60-і роки на ринок виходять холодильники з функцією розморожування.

У СРСР перші зразки побутового холодильника виробляються в 1937 р. Серійний випуск холодильників ХТЗ-120 розпочався в 1939 році на Харківському тракторному заводі. Ємність камери становила 120 літрів, до початку Великої Вітчизняної війни випущено кілька тисяч примірників.

У 1950 роки автомобільний завод ЗІС випустив першу партію вітчизняних холодильників. Агрегати були наділені дуже високою якістю, тому що для їх виготовлення була використана автомобільна технологія. Корпус холодильника був виготовлений з металу, а камера з нержавіючої сталі. До 1962 року холодильники мали: в США - 98,3% сімей, в Італії - 20%, а в СРСР - 5,3% сімей.