Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота .doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

2. Загальні характеристики і призначення Принцип роботи побутових холодильників

Робота побутових холодильників відбувається на основі теплових насосів. Теплові насоси передають тепло з холодильника назовні, таким чином охолоджується простір всередині холодильника та продукти. Холодильники бувають середньо-і низькотемпературні: перші зазвичай називають холодильними, другий - морозильні камери. Останнім часом найчастіше холодильник вміщує обидва типи камер.

За принципом роботи холодильники бувають декількох видів. Загалом робота всіх їх побудована на основі другого початку термодинаміки. У холодильниках компресійного типу основними частинами є компресор, конденсатор і випарник, а також ТРВ термореголюючий розширювальний вентиль і холодоагент. У них тепло передається на переходах випаровування та конденсації. Через дросель холодоагент проходить у випарник, де різко знижується тиск, при цьому відбувається випаровування, на яке відіймається тепло у стінок випарника .Далі в компресорі відбувається стиск хладагента, з підвищенням його температури та його подальше охолодження в конденсаторі, тепло при цьому виділяється у навколишнє середовище.

Холодильники абсорбційного типу для своєї роботи використовують холодоагент аміак з допомогою його властивості дуже добре розчинятися у воді. Тут для видалення з випарника хладагента він розчиняється у воді і далі водний розчин хладагента перекачується в ємність, де нагрівається і розпадається знову на аміак і воду. Через пристрій поділу пари аміаку потрапляють в конденсатор, прохолоджуючи, вони конденсуються і знову потрапляють у випарник через дросель. Замість аміаку в таких холодильниках може використовуватися ацетилен, розчин літію. Абсорбційні холодильники працюю безшумно, в них немає механічних частин, які знаходяться в русі.

Холодильники термоелектричного типу працюють за допомогою елементів Пельтье, ці холодильники практично безшумно, однак дуже дорогі, тому в виробництві побутових холодильників їх майже не використовують, однак,автомобільні холодильники іноді робляться заснованими на методі охолодження від елементів Пельтье. У холодильниках з вихровими охолоджувачами в їх блоках відбувається охолодження повітря, який до цього був стиснутий в компресорі. Такі холодильники безпечні, не використовують електрики, довговічні.

РОЗТАШУВАННЯ СКЛАДОВИХ ЧАСТИН

Установка холодильника

Встановіть холодильник на тверду рівну поверхню. Якщо б поверхня

недостатньо рівна, вирівняйте холодильник за допомогою регулювальних ніжок, що знаходяться під корпусом холодильника (щоб при підняти холодильник, поверніть ніжку проти годинникової стрілки). Під регулювальною ніжкою знаходиться отвір, який дозволяє регулювати висоту

за допомогою найпростіших інструментів, наприклад, хрестоподібної викрутки.

Забезпечте простір не менший за 300 мм над холодильником і не менше

за 55 мм між бічними стінками холодильника та стіною. Ви можете поставити холодильник впритул до стіни, оскільки компресор захищений задньою панеллю холодильника.

Встановлюйте холодильник подалі від прямого сонячного світла та інших джерел тепла.

Не встановлюйте холодильник у вологих місцях, оскільки металеві

частини холодильника можуть заіржавіти і може порушитися ізоляція. У випадку стихійних лих (гроза, надзвичайні ситуації) не слід вмикати холодильник, що потрапив у воду, поки сервісний центр, уповноважений компанією Bosch не відремонтує його і не перевірить правильність його роботи. Не затискайте мережевий шнур.

Підготовка холодильника до роботи

Зніміть зі скляних полиць 4 запобіжні стрічки і встановіть полиці на місце, вставивши виступи полиць з обох сторін у пази, щоб надійно зафіксувати полиці.

Протріть зовнішню і внутрішню частину холодильника ганчіркою, змоченою теплою водою (у теплу воду можна додати трохи нейтрального миючого засобу).

Перед увімкненням холодильника дайте йому висохнути протягом однієї

години, після чого ввімкніть холодильник і подивіться на індикатори панелі управління у верхній частині холодильника. Якщо необхідно використати режим посиленого охолодження, ввімкніть цей режим натисненням кнопки Super, при цьому загориться індикатор режиму Super. Якщо ви не хочете використати режим посиленого охолодження всі 3 години, знову натисніть кнопку Super, після чого індикатор режиму Super погасне, показуючи, що режим посиленого охолодження вимкнений. Якщо функція посиленого охолодження не була вимкнена вручну, вона автоматично вимкнеться по закінченні 3 годин. Продукти можна завантажувати через 2–3 години після ввімкнення холодильника.