Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота .doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3. Загальні технічні характеристики

ОДНОКАМЕРНИЙ ХОЛОДИЛЬНИК

1. Випарник 2. Конденсатор 3. Фільтр-осушувач 4. Капіляр і теплообмінник 5.Компрессор

У однокамерному холодильнику охолоджування холодильної камери відбувається за допомогою основного випарника, який розташований у верхній частині холодильної шафи. Холодне повітря опускається вниз і охолоджує продукти холодильної камери. Щоб охолоджування не було дуже сильним, під основним випарником встановлюють піддон з невеликими віконцями, через які холодне повітря поступає в холодильну камеру. Прочиняючи і закриваючи віконця можна регулювати температуру в холодильній камері. Морозильна камера в однокамерних холодильниках розташовується тільки у верхній частині холодильної шафи. Як правило, випарник є корпусом морозильної камери. Однокамерний холодильник працює таким чином: мотор-компресор відкачує пари фреону з випарника і нагнітає їх в конденсатор. Тут пари охолоджуються, конденсуються і переходять в рідку фазу. Далі рідкий фреон через фільтр-осушувач і капілярну трубку прямує у випарник. Фільтр-осушувач (осушний патрон) служить для очищення і осушення хладагента, що проходить через нього. Він є циліндром, заповненим речовиною, що поглинає воду (силікагель або цеоліт). Випліскуючись в канали випарника, рідкий фреон скипає і починає відбирати тепло з поверхні випарника, тим самим охолоджуючи внутрішній об'єм холодильника і продукти, що зберігаються в нім. Пройшовши через випарник, рідкий фреон википає, перетворюючись на пару, яка знову відкачується мотором-компресором. Цикл безперервно повторюється до тих пір, поки температура на поверхні випарника не досягне необхідного значення, після чого мотор відключається. Під дією навколишнього середовища температура в морозильній камері підвищується, і мотор включається знову. Таким чином, усередині холодильника підтримується необхідна температура. Для запобігання утворенню конденсату на поверхні трубопроводу всмоктування на нього по всій його довжині припаюється капілярна трубка. При роботі холодильника капілярна трубка нагрівається, нагріваючи трубопровід всмоктування. У сучасних моделях холодильників капілярна трубка знаходиться усередині трубопроводу всмоктування. Оскільки в однокамерних холодильниках чутливий елемент термостата (трубка сільфону) кріпиться на поверхні випарника і охолоджується і нагрівається разом з випарником, включення і відключення компресора здійснюється досягши необхідної температури в морозильній камері. Регулювання температури (тобто частоти включення компресора) підвищує (або знижує) температуру одночасно і в морозильній і холодильній камерах. Щоб охолоджування не було дуже сильним, під випарником (тобто під морозильною камерою) встановлюють піддон з невеликими віконцями, через які холодне повітря поступає в холодильну камеру. Прочиняючи і закриваючи ці віконця можна регулювати температуру в холодильній камері. При цьому в морозильній камері температура залишиться така сама.

ДВОКАМЕРНИЙ ХОЛОДИЛЬНИК

1 - компрессор 2 - нагнетательний трубопровод 3 - конденсатор 4 - фильтр-осушувач 5 - капиллярная трубка 6 – випарник холодильной камери 7 – випарник морозильной камери 8 - всмоктувальний трубопровод Двокамерний холодильник відрізняється від однокамерного наявністю власного випарника для холодильної і морозильної камер. Принцип роботи двокамерного холодильника наступний: рідкий фреон, що накачується мотором-компресором, проходить по конденсатору і капілярній трубці, потрапить у випарник морозильної камери, скипає і, випаровуючись, починає охолоджувати поверхню випарника. При цьому випаровування рідкого фреону і, відповідно, охолоджування починається в місці входу капілярної трубки у випарник і поступово просувається по його каналах до виходу випарника морозильної камери (див. малюнок). Поки поверхня випарника не охолодиться до мінусової температури, у випарник холодильної камери фреон не поступає. Після обмерзання випарника морозильної камери рідкий фреон починає поступати у випарник холодильної камери, охолоджує його до температури -14°С, після чого мотор-компресор відключається. Після відключення мотора повітря в холодильній камері під впливом навколишнього середовища поступово нагрівається, від цього нагрівається випарник холодильної камери. Досягши певної температури мотор знову включається. Випарник , що «плаче»

Так зазвичай називають випарник холодильної камери в двокамерних холодильниках. Як правило, в холодильній камері достатньо великого об'єму встановлюється випарник невеликого розміру (у декілька разів менше, ніж в морозильній камері), який обмерзає до температури мінус 14°С за досить короткий час. Після цього чутливий елемент терморегулятора, закріплений на поверхні цього випарника, «дає команду» на відключення мотора-компресора. За час роботи мотора випарник встигає охолодити об'єм холодильної камери до температури плюс 4°С. Після відключення мотора-компресора повітря в холодильній камері починає нагрівати поверхню випарника. Вода, що утворилася з інею, що розтанув, краплями стікає по випарнику в спеціальний лоток на стінці камери. Регулюючи потужність компресора можна змінювати температуру як в холодильній, так і в морозильній камері. Якщо датчик температури встановлений тільки в холодильній камері, то і температура регулюватиметься по холодильній камері, тобто при пониженні температури в холодильній камері з +4° до +2°С, температура в морозильній камері теж знизиться на 2°С, наприклад з мінус 20°С до мінус 22°С. Якщо температуру в холодильній камері підвищити, то в морозильній камері температура теж підвищиться. Відзначимо, що агрегат холодильника розрахований таким чином, що навіть при мінімальному значенні терморегулятора температура в морозильній камері не підніметься вище покладеної норми мінус 18°С.

.

ДВОХКОМПРЕСОРНІ ХОЛОДИЛЬНИКИ 1 - компрессор 2 - всмоктувальна трубка 3 - капіляна трубка 4 - випарник холодильной камеры 5 - випарник морозильной камеры 6 - конденсатор 7 - фильтр-осушувач 8 - нагнітальна трубка У двохкомпресорних системах в одній холодильній шафі встановлено два окремі агрегати для кожної з камер, і працюють вони незалежно один від одного. У кожного агрегату свій термостат, свідчення якого є сигналом для відключення відповідного компресора. Це все одно, неначебто ми поставили холодильник, що окремо стояв, на морозильну шафу (або навпаки). Температуру, режими суперзаморожування (суперохолоджування), «відпустку» і т.д. можна включати абсолютно незалежно.

4. Новітні технологіїї СИСТЕМА NO FROST Холодильники системи NO FROST відрізняються від холодильників із звичайною системою охолоджування тим, що в морозильній камері вони не мають звичного випарника у вигляді металевої полички або пластини. Випарник (він як правило один), який в таких моделях правильніше називати повітроохолоджувачем, може бути розташований у верхній або нижній частині морозильної камери або за панеллю на задній стінці цієї камери, а холодильна камера взагалі не має свого випарника. Конструктивно повітроохолоджувач в більшості моделей зовні нагадує автомобільний радіатор. За ним встановлюється вентилятор, який нагнітає повітря з морозильної і холодильної камер. При проходженні через випарник повітря охолоджується і за системою каналів прямує на охолоджувані продукти. При цьому велика частина охолодженого повітря поступає в морозильну камеру, а менша - по додатковому каналу в холодильну. Виняток становлять холодильники FROST FREE, в холодильній камері яких встановлений випарник, що «плаче», і холодне повітря циркулює тільки в межах морозильної камери. Всупереч назві системи NO FROST («без інею»), іній все-таки утворюється - просто його не видно, оскільки він утворюється на закритому від очей випарнику. Періодично, через 8-16 г, цей іній відлигає нагрівальними елементами, розташованими на випарнику або під ним. Температура в морозильній камері регулюється шляхом відключення компресора досягши певної температури в морозильній камері або в повітряному каналі, по якому холодне повітря з морозильної камери поступає в холодильну. Температура в холодильній камері регулюється або спеціальною заслінкою, встановленою в повітряному каналі холодильної камери (заслінка може мати ручне управління або управлятися термостатом), або шляхом включення-виключенням додаткового вентилятора, що подає холодне повітря з морозильної камери в холодильну

Холодильник із електромагнітними клапанами Незалежне регулювання температури в холодильній і морозильній камерах можливе у випадку, якщо встановлено два незалежні компресори з своїми випарниками. Інший варіант - двоконтурна система, в якій передбачена можливість незалежної роботи кожного контура. Найпростіший спосіб реалізації цієї ідеї - установка клапана, що перекриває подачу хладагента у випарник холодильної камери. При закритті клапана хладагент починає поступати у випарник по додатковому капілярному трубопроводу, який упаяний в конденсатор агрегату. Кількість хладагента, що подається, зменшується, внаслідок чого перестає обмерзати випарник холодильної камери (через зменшену кількість речовини, що охолоджує, рідкий хладагент до нього просто не доходить, википаючи у випарнику морозильної камери). Робота клапана пов'язана з свідченнями термостата холодильної камери, що дає можливість регулювання температури в холодильній камері окремо від морозильної. Компресор в таких холодильниках відключається відповідно до свідчень термостата, встановленого в морозильній камері. У холодильниках складнішої конструкції можуть встановлюватися клапани, що перекривають надходження хладагента у випарники камер холодильника по черзі, дозволяючи регулювати температуру в кожній з камер окремо. У таких холодильниках управління роботою клапанів і мотора-компресора проводить електронний блок. Температура в камерах прочитується спеціальними датчиками, і на підставі цієї інформації, а також на підставі датчика температури навколишнього середовища відбувається регулювання температури в камерах холодильника.

СУПЕРЗАМОРОЖУВАННЯ Режим примусового заморожування продуктів застосовується в морозилках і двокамерних холодильниках для заморожування великої кількості продуктів. При звичайному режимі заморожування заморожувані продукти, поміщені в морозильну камеру, починають охолоджуватися зовні і лише через деякий час промерзають всередині. Термостат відстежує температуру випарника або повітря в морозильній камері, але не температуру заморожуваних продуктів. Тому мотор-компресор відключається досягши певної температури усередині морозилки, а не в той момент, коли продукти повністю замерзнуть. При використанні режиму примусового заморожування, при якому відключається регулятор температури, і мотор-компресор працюватиме, не вимикаючись, поки користувач самостійно не відключить цей режим (або це не зробить автомат). Реалізація режиму суперзаморожування може бути різною: 1. Пряме підключення компресора до мережі в обхід датчиків температури і установка максимально можливого значення температури на терморегуляторі. 2. Включення слабкого нагрівального елементу на випарнику в безпосередній близькості від датчика температури.

Цей елемент не дозволяє датчику охолодитися, і компресор починає працювати не відключаючись. У системах з електронною системою управління активація цього режиму здійснюється процесором, що управляє. Оскільки в режимі примусового заморожування мотор-компресор працює, не вимикаючись, необхідно пам'ятати, що така робота мотора-компресора більше трьох діб може привести до скорочення його ресурсу. Треба мати на увазі, що в більшості моделей при включенні режиму суперзаморожування температура знижується як в морозильній, так і в холодильній камерах

ОБІГРІВ ДВЕРНОГО ОТВОРУ Для запобігання появі вологи, що конденсує, на поверхні дверних отворів застосовується їх обігрів. Конденсат на цих поверхнях з'являється із-за різниці температури усередині морозильної шафи (камери) і температури навколишнього середовища. Наприклад, якщо в приміщенні, де встановлений холодильник, температура плюс 30°С, а усередині морозильної камери мінус 18°С, те утворення конденсату на торцях морозильної шафи в місцях прилягання гуми ущільнювача практично неминуче. У деяких холодильниках функція обігріву дверного отвору може бути відключена спеціальною клавішею. Це робиться у випадках, коли в приміщенні, де знаходиться холодильник, достатньо прохолодно. Функція відключення обігріву дверного отвору є енергозбережною, оскільки обігрів здійснюється електричними нагрівальними елементами. Проте в більшості сучасних холодильників обігрів дверного отвору здійснюється за рахунок гарячого хладагента, що нагнітається мотором-компресором в конденсатор холодильного агрегату. У таких моделях гарячий хладагент, що нагнітається мотором-компресором, проходить по трубопроводу, прокладеному в стінці холодильної шафи, потім йде по трубопроводу, укладеному усередині шафи по периметру дверного отвору, обігріває цей отвір і, що вже небагато остигнув, по трубопроводу в стінці шафи поступає в конденсатор агрегату.