Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота .doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Фізичні властивості

Ізобутан — безбарвний газ без запаху, розчиняється в органічних розчинниках, з водою утворює кристалогідрати. Міститься в газовому конденсаті та нафтових газах. Горючий. Екологічні характеристики і пожежонебезпека: ODP HGWP GWP ГДК Клас небезпеки 4. Транспортування та зберігання: Заливають в залізничні цистерни, а також в балони, місткістю від 32 до 120дм3, у контейнери і інші посудини, розраховані на тиск 2МПа. Коефіцієнт заповнення 1.0 кг продукту на 1дм3 місткості посудини. Перевозять будь-яким видом транспорту. Зберігають у складських приміщеннях, які забезпечують захист від сонячних променів.

Отримання

У промисловості ізобутан отримують шляхом каталітичного крекінгу і гідрокрекінгу нафтових фракцій з подальшою ректифікацією, а також за допомогою каталітичної ізомеризації н-бутану.

Генетики з Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі вивели генетично модифікованих бактерій, які споживають вуглекислий газ і виробляють замість нього рідке паливо у вигляді ізобутанолу. Для реакції бактеріям потрібно лише сонячне світло.

Застосування Холодоагент

Застосовується в холодильній промисловості в якості холодоагенту (носить позначення R-600a), особливо для побутових холодильників. Не руйнує озоновий шар. Застосування ізобутану як холодоагенту дозволяє забезпечити знижене енергоспоживання. На холодильники, що працюють на горючих холодоагентах, яким є і ізобутан, поширюються додаткові вимоги безпеки.

Техніка безпеки

  • З метою уникнення поломки компресора після відключення холодильника від

мережі його повторне ввімкнення припускається не раніше ніж через 5 хвилин.

  • Не використовуйте холодильник поза приміщенням

і не піддавайте його впливу атмосферних опадів.

  • Не дозволяйте дітям гратися з холодильником або висіти на його дверцятах, оскільки це може пошкодити холодильник, а діти можуть отримати травму.

  • У теплому приміщенні не відкривайте дверцята холодильника надовго або

занадто часто, оскільки ефективність роботи холодильника буде знижена

через надмірне навантаження.

  • Не розташовуйте продукти занадто близько до датчика температури, щоб

він міг правильно показувати температуру.

  • Не зберігайте в холодильнику легкозаймисті та вибухонебезпечні речовини, міцні кислоти та луги, такі як бутан, ефір, бензол, сірчана кислота, бензин, спирт тощо; не кладіть до морозильної камери рідини у пляшках, оскільки пляшка може лопнути.

  • Якщо холодильник несправний або пошкоджений, необхідно негайно припинити ним користуватися. Від`єднайте холодильник від мережі змінного струму і зверніться до сервісного центру. Заміну пошкодженого мережевого шнура повинен здійснювати тільки представник фірми-виробника або особа з аналогічною кваліфікацією.

Не допускайте потрапляння води на задню стінку холодильника, оскільки це може порушити ізоляцію електричних компонентів холодильника