Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота .doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

6.Види фреонів (r-600)

Фреони - галогеноалкани, фторовмісні похідні насичених вуглеводнів (головним чином метану і етану), використовувані як холодоагенти в холодильних машинах (наприклад, в кондиціонерах). Крім атомів фтору, в молекулах фреонів містяться зазвичай атоми хлору, рідше - брому.Відомо більше 40 різних фреонів; більшість з них випускається промисловістю.

Властивості

Фізичні властивості

Фреони - безбарвні гази або рідини, без запаху. Добре розчиняються в неполярних органічних розчинниках, дуже погано - у воді і полярних розчинниках.

Хімічні властивості

Фреони дуже інертні в хімічному відношенні, тому вони не горять на повітрі, вибухобезпечні навіть при контакті з відкритим полум'ям.Однак при нагріванні фреонів понад 250 ° C утворяться досить отруйні продукти, наприклад фосген COCl2, який у роки першої світової війни використовувався як бойова отруйна речовина.

Стійкі до дії кислот і лугів.

Види фреонів

Найбільш поширені такі сполуки:

• тріхлорфторметан (tкип 23,8 ° C) - Фреон R11

• діфтордіхлорметан (tкип -29,8 ° C) - Фреон R12

• тріфторхлорметан (tкип -81,5 ° C) - Фреон R13

• тетрафторметан (t кип -128 ° C) - Фреон R14

• тетрафторетан (tкип -26,3 ° C) - Фреон R134A

• хлордіфторметан (tкип -40,8 ° C) - Фреон R22

• хлорофторокарбонат (tкип -51,4 ° C) - Фреон R407C, Фреон R410A

• ізобутан (tкип -11,73 ° C) - Фреон-R600A

Історія назви

У 1928 році американському хіміку корпорації «Дженерал Моторс» («General Motors Research») Томасу Мідглі молодшому (Thomas Midgley, Jr. 1889-1944 рр..) Вдалося виділити і синтезувати в своїй лабораторії хімічна сполука, що одержала згодом назву «Фреон».Через деякий час «Хімічна Кінетична Компанія» («Kinetic Chemical Company»), яка займалася промисловим виробництвом нового газу - Фреон-12, ввела позначення хладагента буквою R (Refrigerant - охолоджувач, холодоагент).Таке найменування набуло широкого поширення і з часом повна назва холодоагентів стало записуватися в складеному варіанті - торгова марка виробника і загальноприйняте позначення хладагента.Наприклад: торгова марка GENETRON AZ-20 відповідає холодоагенту R410A, який складається з холодоагентів R32 (50%) і R125 (50%).Існує так само торгова марка з такою ж назвою, як і у хімічної сполуки - FREON ® (Фреон), основним правовласником якої є американська компанія «Дюпон» («DuPont»).Це збіг у назві до цих пір викликає плутанину і суперечки - чи можна словом фреон називати довільні холодоагенти.

Вплив на озоновий шар

Основна стаття: Озоновий шар

Причиною зменшення озону в стратосфері та освіта озонових дір є виробництво та застосування хлор-і бромвмісних фреонів. Потрапляючи після використання в атмосферу, вони розкладаються під впливом ультрафіолетового випромінювання Сонця.Вивільнені компоненти активно взаємодіють з озоном у так званому галогенової циклі розпаду атмосферного озону.

Підписання та ратифікація країнами ООН Монреальського протоколу призвело до зменшення виробництва озоноруйнівних фреонів і сприяє відновленню озонового шару Землі.

У зв'язку із згубним впливом озоноруйнівної фреону R12, його використання рік від року скорочується в США [1] і Європі, де з 2010 року офіційно заборонено застосовувати цей фреон.У Росії також заборонений імпорт холодильного обладнання, в тому числі кондиціонерів промислового та напів-промислового класу. [2]. На заміну фреону R22 повинен прийти фреон R410A, а також R407C

Парниковий ефект

Парникова активність (англ.GWP - ПГП) фреонів в залежності від марки варіюється в межах 1300-8500 разів вище ніж у вуглекислого газу. Основним джерелом фреону є холодильні установки та аерозолі.

Застосування

• Використовується як робочої речовини - холодоагенту в холодильних установках.

• Як виштовхуюча основа в газових балончиках.

• Застосовується в парфумерії та медицині для створення аерозолів.

• Застосовується в пожежогасінні на небезпечних об'єктах (наприклад, електростанції, кораблі і т. д.)

Ізобутан або R600a (метилпропан, 2-метилпропан) C4H10 — вуглеводень класу алканів, ізомер нормального бутану (н-бутану).