Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом спеціаліста.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
7.65 Mб
Скачать

2.2 Генеральний план

2.2.1 Обґрунтування прийнятого рішення

На розроблення генерального плану важливий вплив мали наступні містобудівні фактори:

  • існуючий ландшафт з його складним рельєфом, існуючим озелененням;

  • умови зорового сприйняття будівлі (трикутник видимості);

  • розміщення існуючих будівель та споруд;

  • наявність існуючих інженерних комунікацій (електропостачання, водопостачання, водовідведення);

  • система транспортних та пішохідних шляхів;

  • орієнтація ділянки по сторонах світу.

Дане рішення задовольняє функціональні, санітарно – гігієнічні, архітектурно – естетичні та ін. вимоги.

Ділянка, на якій проектується житловий комплекс має трикутну форму.

Розміщення даної споруди на земельній ділянці відповідає містобудівним, екологічним, протипожежним, санітарним нормам і здійснюється згідно з вимогами ДБН 360-92**, ДБН Б.2.4-1, ДержСанПіН 173.

Навколо кожної багатоповерхівки передбачений протипожежний проїзд шириною 6 м. До споруд господарського призначення та спортивного майданчика влаштовані зручні під’їзди.

На території житлового комплексу передбачена підземна автомобільна стоянка. Від зупинки громадського транспорту, до будівель запроектовані пішохідні доріжки.

Для кращої організації технологічних процесів вся територія умовно поділена на зони: житлову, паркову і зону закладів соцкультпобуту.

Усі входи в будівлю обладнані пандусами з ухилом 1:12-1:20 і огородженням висотою 0,9м для інвалідів на кріслах-колясках.

2.2.2 План організації рельєфу

План організації рельєфу території культурно-спортивного центру подано на окремому аркуші.

При розробці вертикального планування було враховано природній рельєф ділянки, розташування існуючих будівель, а також транспортні та пішохідні шляхи.

Відведення талих та дощових вод з території комплексу здійснюється завдяки природному ухилу ділянки до централізованої мережі водовідведення. Водовідведення від будівель здійснюється закритим способом (через систему дренажних труб та водостоків, що знаходиться під землею.

Ухили проїздів, тротуарівта майданчиків прийняті згідно норм: поздовжні ухили в межах 5‰ - 80‰, а поперечні ухили в межах 10-30‰.

При розробці вертикального планування ділянки, прилеглої до житлової групи, враховано існуючий природний рельєф. Перепад висот існуючого рельєфу здійснюється з заходу на схід. Планування проїздів, майданчиків і доріжок виконано таким чином, що земляні роботи зведені до мінімуму. Відвід атмосферних вод з території здійснюється в північну частину ділянки по проїздах і доріжках. Профілі проїздів і доріжках виконано з поперечним схилом під бордюри і поребрики, під якими здійснюється стік води. Території під'їздів і майданчика біля стоянки автомобілів спланована таким чином, що атмосферні води збираються в одне місце і потрапля­ють на місцеві фільтрові колодяі.

Т алі та дощові води від будівель відводяться завдяки ухилам відмосток і прилеглих майданчиків на проїзди і пішохідні доріжки.

2.2.3 Заходи з дотримання санітарних і пожежних норм та охороні навколишнього середовища

Генеральний план забудови , благоустрою і озеленення ділянки виконано враховуючи вимоги санітарних норм і заходів з охорони навколишнього середовища.

З метою зменшення шуму в генплані враховано один з найефективніших заходів - зонування території. Зі сторони вулиць і доріг влаштовані зелені санітарно - захисні зони, які забезпечують зменшення шуму, пилу і газів від навколишнього транспорту.

З і сторони головних входів в запроектовану будівлю пе­редбачені вічнозелені насадження, які зменшують попадання пилу і газів.

Планом забудови ділянки житловогокомплексу передба­чено протипожежні заходи. До основної будівлі забезпечено кру­говий під'їзд пожежних автомашин і механізмів. З тимчасової сто­янки автомобілів передбачено два відособлені виїзди. На території стоянки влаштовано місце з протипожежним інвентарем і вогнегас­никами.

Зовнішнє пожежегасіння здійснюється від пожежних гідрантів, які розташовані на вуличних, та внутрішньо дворових водопрово­дах в радіусі, що не перевищує 150м. На будівлях і спору­дах влаштовуються вказівні флуоресцентні знаки пожежних гідран­тів.

Будівлі мають ряд евакуаційних виходів та незадимлюваних сходових кліток.

Крім того у конструктивному та оздоблювальному вирішенні будівлі використані негорючі та важкоспалимі матеріали і конструкції. У будівлі влаштовано систему оповіщення та автоматизовану систему пожежогасіння, на шляхах евакуації передбачені пристрої для димовидалення при пожежах.

Захист пішохідних доріжок, майданчиків для відпочинку від дії відбитої радіації дорожніми покриттями здійснюється екрануванням з допомогою зелених насаджень, висота яких 2м.

Життєдіяльність мешканців впливу на навколишнє середовище здійснювати не буде. При виконані земляних робіт по влашту­ванню фундаментів під будівлю і влаштуванні корита під до­рожні покриття родючий шар грунту зрізається і складується в тимчасові бурти. Після закінчення будівельних робіт рослинний грунт використовується для підсипкиг азонів під час проведення ро­біт з благоустрою ділянки. Залишки рослинного грунту виво­зяться на поля сільськогосподарського призначення.

З метою дотримання санітарних вимог транспортна магістраль відокремлена від пішохідний шляхів захисною смугою зелених насаджень для забезпечення шумозахисту, та очищення повітря від пилу.

З метою збереження навколишнього середовища, що є головною ідеєю проекту, дерева, які потрапляють під пляму забудови підлягають пересаджуванню. Існуючий рельєф, що буде пошкоджений під час будівництва підлягає відновленню до первісного стану.

Перед початком будівництва рослинний шар ґрунту зрізується та вкладається у спеціальні вольєри. По закінченні будівельних робіт зрізаний шар ґрунту використовується для благоустрою території.

Передбачена система озеленення території відіграватиме не тільки естетичну роль, а й нестиме важливу екологічну функцію.