Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом спеціаліста.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
7.65 Mб
Скачать

Розділ 7. Технологія і організація будівельного виробництва

1.1. Область застосування.

1.2. Організація та технологія виконання робіт.

1.3. Графік виконання робіт

1.4. Розрахунок заробітної плати

1.1. Область застосування.

Монолітні мозаїчні підлоги влаштовуються вкоридорі.

1.2. Організація та технологія виконання робіт.

Підготовка основ.

Перед вкладанням цементно-піщаного або бетонного (по технології вібровтоплювання) покриття підлоги, основу очищають від забруднень та цементного пилу. Зачищати забруднення поверхні основи можна машиною призначеною для шліфування прошпатльованих місць поверхонь підлог.

Затверділий бетон підстилаючого шару обробляють сталевими щітками до оголення щебеня. На поверхні старої бетонної основи, великої міцності, роблять насічку пневматичним молотком на глибину 3-5мм.

Поверхню основи на рівність та відхилення від горизонтальної площини перевіряють двометровою рейкою та рівнем. При наявності відхилень більш як 10мм поверхню вирівнюють. При влаштуванні підлог з нахилом для забезпечення відведення води ухили влаштовують в підстилаючому бетонному шарі.

Засоби механізації.

Для влаштування монолітних мозаїчних одноколірних підлог широко використовуються засоби механізації, а саме:

- універсальна загладжуюча машина – СО-170;

- віброрейка (тех. характеристики на листі №8) – СО-219;

- вакуумний комплекс – СО-177;

- шліфувальні машини – СО-111А, СО-199;

Виконання робіт.

Для однокольорових покрить мозаїчну суміш економічніше готувати централізовано за межами будівельного майданчика.

В даному випадку однокольорові мозаїчні покриття влаштовуються по технології вібровтоплювання мармурової крихти в підстилаючий бетонний шар.

Рухома бетонна суміш вкладається по направляючих рейках, віброущільнюється та вакуумується з використанням гнучких матів. Після зняття вакуум-матів на поверхню бетону наносять мармурову крихту шаром товщиною 15...20мм. Для виконання даної операції використовується спеціальна роздаточна машина, оснащена бубункером та укладчиком барабанного типу. Наступною операцією є втоплювання мармурової крихти в бетон за допомогою спеціального механізму з віброплитою.

Заглажування поверхні виконується машиною СО-170, оснащеною диском.

Вигідність технології вібровтоплювання заключається в тому, що покриття стає одношаровим, а зерна мармуру під дією вібрації орієнтуються на поверхні, що дозволяє навіть при незначних глибинах шліфування отримати високо декоративнімалюнки покриття.

Обробка мозаїчних покрить заключається в відтирці та шліфуванні верхнього шару ручними мозаїчно-шліфувальними машинами, оснащеними зернистими абразивними брусками відповідно №100...50 та №40...16. Обробку слід проводити в середовищі змочуючої рідини, наприклад 0,2% водного розчину вуглекислого натрію. Полірування мозаїчних підлог складається з операцій:

- шпатлювання; - чистого шліфування; - мащення; - безпосередньо полірування.

Вимоги до якості та приймання робіт:

Мозаїчні підлоги повинні мати рівномірну задану товщину покриття. Відхилення товщини елементів підлоги від проектної тільки в окремих місцях не більше 10% від проектної товщини. Товщину елементів підлоги перевіряють при їх влаштуванні.

Колір (вміст фарби) одноколірного мозаїчного покриття повинен бути однаковим по всій площі покриття. Роздільні жилки повині бути прямолінійними або мати задану кривину, без звивин і верхнім ребром лежати в одній площині з покриттям підлоги.

На поверхні мозаїчного покриття не повино бути плям, тріщин, а також щілин в місцях примикання до стін, колон, фундаментів під обладнання, в місцях обрамлення каналів.

Витягнуті плінтуси повинні бути прямолінійними, не мати помітних на око викривлень по висоті та товщині.