Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_z_ekologichnoyi_geomorfologiyi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать
  1. У чому виявляється роль рельєфу як потужного ресурсу рекреаційного та лікувального характеру – Максименко

Рекреаційний аспект рельєфу України дуже тісно пов'язаний з такими ж аспектами інших складників довкілля. Зазвичай, при оцінюванні можливостей використати геоморфологічні феномени у процесі розроб­лення туристичних маршрутів значна частка припадає на унікальність феноменів геологічних. І у цьому немає нічого незвичайного, адже унікальні естетичні і рекреаційні риси геоморфологічних явищ форму­ються на тлі взаємодії ендогенних та екзогенних чинників формування рельєфу. Саме специфіка і переважання впливу чинників геологічного характеру створюють притягальну силу таємничості карстових порожнин, химерність екзотичних форм вулканічних утворень, відслонення складних складок гірських порід в урвищах, загадкові комбінації розломів, добре видимих у штучних (кар'єри) або природних уступах (стінки глибоких ярів, обриви долин гірських річок тощо), несподівані геометричні форми окремості магматичних порід у відслоненнях кар'єрів і у природних умовах. Чимала частка повноти використання геолого-геоморфологічних феноменів із рекреаційною метою визначається інформованістю рекреан­тів, але часто про визначні рекреаційні ресурси геоморфологічного характеру відомо лише вузькому колу фахівців та ще вужчому – аматорів.

  1. Рельєф є об’єктом релігійно-культового, ритуального сприйняття світу (поклоніння) – Мисько

Ця властивість рельєфу не так виразна в Україні, більшість теренів якої складають рівнини. Однак, навіть на загальному рівнинному тлі подекуди рельєф України набуває небаченої ви­разності і саме у таких місцях виникають визначні етнокуль­турні феномени, де реалізується релігійно-культове, ритуальне сприйняття світу.

Так, символом руйнівних геоморфологічних процесів для етнічного українця стала боротьба текучої води і каменю - дніпровські та бузькі пороги - природне явище, унікальне для рівнини, тобто для миролюбної і спокійної природи Краю, яке може ідентифікуватися як боротьба вогню і води. У трактуванні прихильників індоарійських джерел зазначена боротьба, зокрема, відображена поєднанням синього та жовтого кольорів.

Спробуймо знайти об’єкт релігійно-культового, ритуально­го сприйняття світу (поклоніння), будь-то звичайна сільська церква чи відомий усій конфесії заклад, на кшталт монастиря або Лаври, які б не використовували у своєму розташуванні визначні для певного місця морфологічні особливості рельєфу.

Окрім згаданих визначних феноменів, щільно заселені ук­раїнські землі і значна тривалість історичного розвитку теренів України зумовили повсюдну роль морфологічних, генетичних та палеогеографічних особливостей розвитку рельєфу України як об’єкта релігійно-культового, ритуального сприйняття нав­колишнього світу етнічним українцем.

Таким чином, соціальний аспект екологічної геоморфології є незаперечним з огляду на постулати, які характеризують взаємостосунки і результати взаємодії геоморфологічних сис­тем будь-якого рангу з системою екології людини. Такими пос­тулатами є усвідомлені положення про роль рельєфу і геомор­фологічних процесів, які визначають геоморфологічні умови ведення господарства та міру геоморфологічної небезпеки; розподіл земельних ресурсів; стан ресурсів життєзабезпечен­ня; стан середовища мешкання людини; впливає на глобальні процеси; формує просторове та візуальне середовище місце­знаходження людини; є ресурсом рекреаційного та лікуваль­ного характеру; є об’єктом релігійно-культового, ритуального сприйняття світу (поклоніння). Зазначені положення у даний час отримують невпинне підтвердження новітніми результата­ми еколого-геоморфологічних досліджень, значна частка яких здійснюється в Україні. Унаслідок цього складаються окремі напрямки дослідження екологічної ролі рельєфу та геоморфоло­гічних процесів, які здатні окреслити властивості рельєфу та закономірності вияву і розвитку геоморфологічних процесів як соціальну та духовну функцію рельєфу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]