Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_z_ekologichnoyi_geomorfologiyi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать
  1. Характеристика рельєфу як чиника, який впливає на глобальні процеси ( у тому числі на урбанізацію суходолу Землі та на зміни клімату) - Климчук

  2. Як визначає рельєф стан середовища мешкання людини, його санітарно-гігієнічні умови, умови комфортності мешкання? - Лукянчук

  3. Рельєф формує просторове та візуальне середовище місцезнаходження людини (різноманітність ландшафтів та їхню естетику). Обгрунтуйте згоду або аргументовано заперечте це твердження. - Макарук

Рельєф формує просторове та візуальне середовище місцезнаходження людини (різноманітність ландшафтів та їхню естетику)/І ця думка є досить вірною.Аналіз рельєфу як екологічної умови середовища життя людини неможливий без естетичного погляду на нього, без урахування впливу рельєфу на духовні потреби, без розгляду рельєфу як природно-есте­тичного ресурсу. Тому, естетична геоморфологія досліджує прекрасне у рельєфі земної поверхні, тобто, визначає, класи­фікує і оцінює естетичні властивості рельєфу, встановлює вплив морфо­логічних властивостей ландшафтів на культуру та здоров'я людини через його емоціональний дух і творчість.

Стецюк Володимир Васильович, професор географічних наук, разом зі своїми учнями для території України виділяють такі критерії естетики рельєфу:

а) унікальність форм рельєфу (за генезисом).

Такими, наприклад, в Україні є Канівські гори – наслідок сукупного впливу тектонічних, олістостромових, гляціальних, зсувних, ерозійних та інших геоморфо­логічних процесів, Словечансько-Овруцький кряж – результат унікальної, як для платформних областей, геологічної будови, незавершеного форму­вання рифтової тектонічної западини і неотектонічної інверсії розвитку геологічної структури, Подільські Товтри - відпрепаровані і виведені на денну поверхню, поховані у геологічному минулому рифові споруди епіконтинентальних сарматських морів, Карадаг - розрізана навпіл і частково схована у чорноморських глибинах вулканічна споруда, переки­нута набік горотворчими геосинклінальними процесами і своєрідно відпрепарована екзогенними геоморфологічними процесами, та чимало інших цизначних геоморфологічних феноменів. Унікальними є відслонен­ня стовпчастої окремості і вигляд базальтів на північно-західній околиці Українського щита (Янова долина), гранітні каньйони р. Південного Бугу, унікально вирізані дією звичайної текучої води.

б) унікальність зовнішнього виду форми.

Несхожість ні на що (фантастичні сюжети застиглої лави Карадагу, відпрепаровані селектив­ною денудацією; неземний вигляд вапнякових останців гори Демерджі у Долині Привидів, яке з далека викликає ілюзію наявності там людей, тварин, колони, і в цілому руїни міста.

в) архітектоніка-композиція. Поєднання частин в одному стрункому цілому, різноманітність форм та поєднання їхніх розмірів. Такою є Карпатська гірська країна з її гармонійним поєднанням плавних обрисів полонин і вершин хребтів, які змінюють один одного у перспек­тиві спостереження, поступово віддаляючись від глядача. Таким є гармонійне поєднання мисів і бухт морського узбережжя на тлі різкої межі суходолу і акваторії, струнка низка рифових споруд Подільських Товтрів, обрамлених пагорбами окремих товтр, суворе чергування округлих пагорбів і знижень правого берега канівсь­кого Придніпров'я, сформоване ритмічними складками і насувами осадо­вих товщ у вигляді риб'ячої луски та багато іншого. Врізані меандри Дністра, які вражають стрункою послідовністю майже ідеально круглих звивин на тлі велетенської долини є Меккою для фотохудожників саме завдяки підпорядкованості форм і розмірів цих об'єктів.

г) оглядовість — здатність спостерігатися тільки здалеку або з певної точки. Як ефектно виглядає хвилясте пасмо Канівських гір із правого корінного схилу р. Рось, коли прямуєш від автошляху Київ - Миронівка у бік Канева!Якими привабливими видаються гірські вершини і екзотичні скелі Кримських гір із боку моря і якими невиразними є вони із боку Степового Криму!А вражаючий вигляд Великого каньйону Криму можна оцінити лише перебуваючи на його дні, коли над головою спинається химера урвистих схилів із численними карнизами.

д) ефекти супроводження. Звуки – тиша (шум водоспаду, при­бою, луна; тепло - прохолода; яскравість, колір, освітленість за певних умов - на зорі, при заході, при місячному сяйві. Своєрідність сприйняття мальовничого краєвиду ставу на твоїй маленькій Батьківщині, коли влітку со­нячним світлом вихоплюються найменші деталі рельєфу його схилів і глибоко синя поверхня і одночасно перламутровий викликає заспокійливі емоції. І неефектно виглядає це ж саме місце похмурої, дощової погоди, але по своєму красивої.

е) поєднання з іншими елементами ландшафту - рослинністю, водними , біологічними та архітектурними феноменами. "Місто на семи пагорбах" (будь то Київ, Москва, Бухарест, Рим, Белград, Кишинів чи Львів) вимагає аж надто обережного поводження із перетворенням рельєфу і формуванням свого архітектурного силуету. Численні київські яри та балки усе більше засіваються урбаністичними витворами ізольованого "елітарного" житла, вертикальні контури і масивна основа якого аж ніяк не пасують до вишуканих обрисів київських храмів і неповторного природного силуету Міста. житлові башти і ділові хмарочоси, дзеркальні і скляні екрани архі­тектурних витворів останнього десятиліття, абияк і де попало насаджені у київський рельєф, страхітливо нависають над заклопотаним киянином, викликають тривожний щем і породжують душевну агресивність, невлас­тиву українському менталітету.

є) стабільність або рухомість (динаміка геоморфологічного ландшафту). Так, рельєф правого корінного схилу столиці України, нави­саючого над днищем долини Дніпра, різко змінив за останні два-три століття свою естетику. Голі, часто урвисті схили, всіяні зсувними тілами з різко окресленими стінками зриву, розітнуті ярами і узвозами постають у сучасному краєвиді лагідними округлими формами, вкритими могут­ньою деревною рослинністю київських парків. На тлі такого рельєфу, який став значно лагіднішим у своїх морфологічних рисах, височать бані київських культових споруд, які перебувають в ідеальній гармонії з обрисами рельєфу.

ж) образність - фотогенічність (улюблені об'єкти художників, фотографів).

Кожна людина бажає фіксувати найважливіші моменти свого життя. Неважливо як: відео, фото, картина. Град позитивних емоцій викликає перегляд разом зі знайомими фотографій з поїздки на Південний берег Криму, як задній фон величного Понту, так і гірського масиву викликає бажання ще раз і ще раз туди з’їздити.

Мрією кожного фотографа зафіксувати захід Сонця в горах, степу або на набережній

з) візуальний ефект (враження); грандіозність видовища. Цей критерій оцінки естетики рельєфу формується із часів дитинства, коли уперше дитячий погляд охоплює видовище панорами річкової долини, адже кожне поселення знаходиться біля річкової тераси.Дивлячись на Говерлу знизу ти хочеш її покорити, а дивлячись вниз – не спускатись. Грандіозна побудова природи викликає незабутній ефект, який надовго карбується в пам’яті.

и) емоційне сприйняття - милування, схиляння, відчуття злиття з природою.Подібно до того як "Слово ранить, слово лікує!", руйнівні й цілющі естетичні властивості має і рельєф земної поверхні.

Ми душевно помолоділи, порівнюючи з скнінням у місті хоч і також величного Києва, перебуваючи у Карпатах. Невимовне полегшення від висоти, чистоти повітря я відчув в наших рідних Карпатах.

і) магнетизм - притягання;Під цей критерій естетики рельєфу підпадають чимало геоморфологічних явищ України різного рангу. Різним об'єктам властиве різне призначення щодо магнетизму - дослідницьке, рекреаційне, почуття обов'язку, асоціація з подією тощо.

ї) етнокультурна значимість.Кожен самосвідомий українець знає свою історію. Вважає своєю гордістю предків, які були до нього. Скіфські та козацькі кургани є могилами не тільки славетних наших попередників, а свідченням нашої славної історії з усіма своїми скарбами. Це спричиняє викид адреналіну в кров українця-патріота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]