Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТУДЕНТСЬКА НАУКОВА РОБОТА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Ілюстрації

Основними видами ілюстративного матеріалу у студентських наукових роботах є схема, діаграма, графік, малюнок. Усі види ілюстрацій оформлюються однаково. Спочатку подається ілюстрація, під нею знаходиться підпис. Підпис під ілюстрацією має три основних елементи:

1) найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом „Рис.” (з великої літери);

2) порядковий номер ілюстрації, який вказується без знака номера арабськими цифрами і складається з двох цифр: перша цифра позначає номер розділу, в якому знаходиться ілюстрація, друга – номер самої ілюстрації. Після кожної цифри ставиться крапка. Якщо в роботі подано одну ілюстрацію, то її нумерують за загальними правилами;

3) тематичний заголовок ілюстрації, що містить текст із якомога стислою характеристикою зображеного. Текст заголовку починається з великої літери. Після заголовку крапка не ставиться.

Наприклад:

Рис. 2.3. Семіотичний квадрат Греймаса

Ілюстрації необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці.

У роботі обов’язково має бути посилання на ілюстрації. Посилання оформлюються таким чином. У тому місці, де викладається тема, пов’язана з ілюстрацією, і де читачеві треба вказати на неї, розміщують посилання у вигляді виразу у круглих дужках „(рис. 3.1)” або зворот типу: „...як це видно з рис. 3.1” або „... як це показано на рис. 3.1”. Якщо посилання знаходиться на іншій сторінці, ніж сама ілюстрація, то у посиланні перед словом „Рис.” додається „див.”, наприклад: „див. рис. 3.1”. Якщо ілюстрація займає всю сторінку, то вона виноситься в додатки.

Примітка. Шрифт надписів у ілюстраціях може бути іншим ніж 14 Times New Roman.

Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлятися у вигляді таблиць. Таблицю розмішують після першого згадування про неї в тексті таким чином, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку наукової роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Підпис таблиці розміщується над таблицею і складається з таких елементів:

1) найменування графічного сюжету, що позначається словом „Таблиця” (з великої літери);

2) порядковий номер таблиці, який вказується без знака номера арабськими цифрами і складається з двох цифр: перша цифра позначає номер розділу, в якому знаходиться таблиця, друга – номер самої таблиці. Після першої цифри ставиться крапка, після другої – не ставиться. Якщо в роботі подано одну таблицю, то її нумерують за загальними правилами. Слово „таблиця” та її номер розташовують з орієнтацією по правому краю сторінки;

3) тематичний заголовок таблиці, який починається з великої літери і розташовується відцентровано на наступному рядку після слова „таблиця” і її номера. Після заголовку крапка не ставиться.

Наприклад:

Таблиця 2.1

Аксіологія ролі ЛАНДШАФТ

Оцінка

Кількість регіонів

абсолютна

у відсотках

ДУЖЕ ДОБРЕ

5

7,25

ДОБРЕ

7

10,15

НЕ-ПОГАНО

8

11,59

НЕ-ПОГАНО/НЕ-ДОБРЕ

8

11,59

НЕ-ДОБРЕ

6

8,7

ПОГАНО

22

31,88

ДУЖЕ ПОГАНО

13

18,84

Разом

69

100

Таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. У роботі обов’язково має бути посилання на таблиці. Посилання оформлюються таким чином. У тому місці, де викладається тема, пов’язана з таблицею, і де читачеві треба вказати на неї, розміщують посилання у вигляді виразу у круглих дужках „(табл. 3.1)” або зворот типу: „...як це видно з табл. 3.1” або „... як свідчать дані табл. 3.1”. Якщо посилання знаходиться на іншій сторінці, ніж сама таблиця, то у посиланні перед словом „табл.” додається „див.”, наприклад: „див. табл. 3.1”. Якщо таблиця займає всю сторінку, то вона виноситься в додатки.

Таблицю бажано розміщувати так, щоб вона не розривалась і знаходилась на одній сторінці. При перенесенні частини таблиці на іншу сторінку слово „Таблиця” і номер її вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова „Продовження табл.” і вказують номер таблиці, наприклад: „Продовження табл. 1.2”.

Примітка 1. Таблиця НЕ МАЄ графи (колонки) із зазначенням порядкових номерів рядків, наприклад:

НЕПРАВИЛЬНО:

Таблиця 3.1

Тропи: аксіологічна сфера

№ п/п

Оцінний концепт

Тропи

Разом

Епітет

Метонімія

Метафора

1

Утилітарна оцінка

274

13

158

445

2

Модусна оцінка

152

14

33

199

3

Естетична оцінка

143

-

13

156

4

Емотивна оцінка

82

-

9

91

5

Разом

651

27

213

891

ПРАВИЛЬНО:

Таблиця 3.1

Тропи: аксіологічна сфера

Оцінний концепт

Тропи

Разом

Епітет

Метонімія

Метафора

Утилітарна оцінка

274

13

158

445

Модусна оцінка

152

14

33

199

Естетична оцінка

143

-

13

156

Емотивна оцінка

82

-

9

91

Разом

651

27

213

891

Примітка 2. Шрифт тексту в таблицях може бути іншим ніж 14 Times New Roman.