Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТУДЕНТСЬКА НАУКОВА РОБОТА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Види студентських наукових робіт

Протягом навчання в університеті студенти факультету романо-германської філології виконують різні види науково-дослідної роботи: беруть участь у роботі наукових гуртків, готують доповіді на студентські наукові конференції, пишуть реферати, курсові, кваліфікаційні, дипломні та магістерські роботи. Написання і захист кваліфікаційної, дипломної та магістерської роботи є необхідною умовою для отримання диплома бакалавра, спеціаліста та магістра відповідно.

  • На четвертому курсі, закінчуючи бакалаврат, студенти виконують кваліфікаційну роботу зі спеціальності 6.030500 – мова та література (англійська) або 6.030500 – мова і література (німецька) в залежності від першої спеціальності навчання.

  • На п’ятому курсі студенти виконують дипломну роботу зі спеціальності 7.030502 – мова та література (англійська та німецька) або магістерську роботу зі спеціальності 8.030502 – мова та література (англійська та німецька) в залежності від обраного освітнього рівня (спеціаліст або магістр відповідно).

  • На шостому курсі студенти виконують магістерську роботу зі спеціальності 8.030502 – мова та література (англійська).

Кваліфікаційні та дипломні роботи виконуються за такими напрямами: лінгвістика, зарубіжна література, методика викладання іноземної мови (англійської або німецької), психологія та педагогіка. Магістерські роботи виконуються за такими напрямами: лінгвістика, зарубіжна література, методика викладання іноземної мови (англійської). Мова наукових робіт – українська. Тема наукової роботи, що має відповідати завданням навчальної дисципліни і тісно пов’язуватись із практичними потребами конкретного фаху, затверджується на засіданні кафедри, де працює науковий керівник студента.

Кваліфікаційна робота – самостійне наукове дослідження студента, яке виконується з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, отриманих студентом під час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Проведення власного наукового дослідження розширює і поглиблює коло фахових знань студента, сприяє формуванню у нього/неї вмінь самостійно усвідомлювати проблему, творчо і критично її досліджувати, добувати фактичний матеріал, нову інформацію, робити власні висновки на основі опрацьованих теоретичних джерел та отриманих практичних результатів.

Кваліфікаційна робота може бути двох видів: реферативна та реферативно-емпирічна. Перша містить лише аналіз теоретичних джерел із теми дослідження, викладення гіпотез і можливих методів аналізу матеріалу та узагальнення положень і концепцій, розроблених науковцями. Друга, крім цього, має продемонструвати застосування цих теоретичних засад для аналізу конкретного емпіричного (фактичного) матеріалу.

Дипломна робота є завершальним самостійним науковим дослідженням випускника, який має продемонструвати весь набір знань, умінь та навичок, отриманих за роки навчання в університеті, підтвердивши відповідність вимогам державного стандарту вищої освіти. У більшості випадків дипломна робота є поглибленою розробкою теми кваліфікаційної роботи студента-випускника. Дипломна робота носить реферативно-емпіричний характер, тобто обов’язково має містити аналіз емпіричного матеріалу.

Магістерська робота – наукове дослідження випускника, який на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра або спеціаліста здобув повну вищу освіту, спеціальні знання та вміння, необхідні для того, щоб викладати іноземні мови і світову літературу в загальноосвітніх школах, у середніх спеціальних навчальних закладах, обіймати викладацькі, науково-дослідницькі та адміністративні посади у вищих навчальних закладах I – IV рівнів акредитації та наукових закладах. Магістерська робота повинна бути виконана на помітно вищому науковому рівні і характеризуватися неабиякою практичною значимістю, порівняно високим ступенем новизни, обґрунтованості й достовірності досягнутих результатів. Виконання магістерської роботи повинно засвідчити глибоку обізнаність випускника з науковою літературою і розробкою обраної теми, його/її вміння критично оцінювати досягнення інших вчених, користуватися науковим апаратом, а також робити правильні, аргументовані та вагомі висновки, узагальнення, тактовно і переконливо вести дискусії з іншими авторами. Магістерська робота має бути свідченням готовності випускника до виконання дисертаційного дослідження. Магістерська робота носить реферативно-емпіричний характер, тобто обов’язково має містити аналіз емпіричного матеріалу.