Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Табарка

Табарка - невелике місто на північному узбережжі Тунісу, званому "кораловим". Це старовинне місто, яке в давнину називалося "Тарпаса".

Курортне містечко Табарка (Тхабрака по-фінікійські) розташоване в затишній бухті на північному побережжі Тунісу в 20км.від Алжиру, і оточений горбами, поросшими дубами і соснами. Назва міста в перекладі означає "місце, покрите чагарником". Мабуть таким був тут ландшафт, коли у підніжжя гірського масиву Крумірія, півколом того, що охоплює берегову лінію, фінікійці услід за Карфагеном заснували поселення. З часом воно перетворилося на досить крупне портове місто.На заході, напроти порту розташований острів, на якому раніше знаходився маяк і крепост Власне спочатку Табаркой називали тільки острів (600 метрів в довжину, 400 завширшки), розташований приблизно в напівкілометрі від берега. У 1952 г острів і континент були сполучені молом.

У XVI в. Генуя виміняла місто на захоплений ними піратський корабель, але до середини XVII в. на нього претендували французи, поки в 1741г. Табарку не захопив Алі Паша Бий і не продав всіх його жителів (тоді більше 1000 чоловік) в рабство. На початку XX в. сюди прийшли французи. Зараз, після отримання Тунісом незалежності, вони їздять в Табарку відпочити і розважитися. Як курорт Табарка почав розвиватися з початку 90-х рр. минулого століття. В околицях міста Табарки відроги Атласу, покриті хвойними лісами, підходять до самого моря.У прибережних водах Табарки - найбільший в Середземномор'ї кораловий риф. Узявши напрокат човен і все необхідне для занурення під воду, можна під керівництвом досвідченого інструктора побачити на власні очі царство нептуна: морських зірок, невеликих восьминогів, полохливих морських ковзанів. Тут є декілька відомих центрів підводного плавання, оскільки прибережні води вважаються вельми цікавими для любителів дайвінга. Тут відмінні пляжі, які уриваються живописними скелястими виступами.

У Табарка три головні визначні пам'ятки:

  • Гігантські, загострені, голковидні скелі в декількох хвилинах їзди від міста. Їх так і називають - Голки.

  • Генуезька фортеця XVI в., побудована на піднесеності біля входу в порт.

  • Міжнародний джазовий фестиваль, який тут проводиться з 1995 р. і незмінно привертає безліч туристів. Сюди з'їжджаються музичні колективи зі всього світу, яким оплачуються дорога і мешкання. Гонорари не передбачені. Як сказав один з організаторів фестивалю, чарівні слова "Туніс, Табарка, фестиваль" примушують забути про гроші.

Тунiс

Тунiс – це адміністративний, політичний і культурний центр країни. Населення міста складає близько мільйона жителів. Це сучасне місто з вираженим французьким впливом в архітектурі. Центральна вулиця Тунісу, як і в інших туніських містах, називається Авеню Хабіб Бургиба на честь першого президента країни.

У центрі Тунісу розташована Медіна - старе місто, оточене стінами з вузькими вулицями, мечетями і сувенірними лавками. У верхній частині Медіни знаходиться Площа уряду, навколо якої розташовані будівлі державного апарата.

Найекзотичніший квартал Медіни - Сук ель-аттарін – парфюмерний ринок XIII ст, де і сьогодні можна купити різні пахощі.

Центр Медіни займає великий критий ринок, до якого примикає Велика Мечеть – духовний центр Медіни. Це найбільша стара мечеть (VIIIст.) в столиці і друга в Тунісі після кайруанської. Навколо мечеті знаходяться "медресе".

У місті є сусідами сучасні і старовинні будівлі. Заслуговують окремої згадки двері в будинках. Вони покриті різьбленням і забарвлені в блакитний, зелений або коричневий кольори. Ручки дверей робляться у вигляді жіночої руки, що означає щасливу руку Фатіми. На різній висоті висять дерев'яні дверні молотки – для чоловіків, жінок і дітей. Над дверима розташовується спеціальне вікно "машрабіа" - через нього жінки можуть спостерігати за тим, що відбувається на вулиці, залишаючись непоміченими.

На околиці міста, поряд з університетським містечком, знаходиться національний музей. Інше його назва – музей Бардо, що названий в честь палацу, в якому він розташований. Це найбільший музей країн Магріба. Гордість музею – колекція римських мозаїк, найбільша в світі. Міський музей мистецтва і народних традицій Дар бен Абдаллах знаходиться в палаці XVIII в. У палаці знаходиться музей прикладного мистецтва. Прикрашена струнким восьмигранним мінаретом мечеть Хамуда Ори – приклад мусульманського бароко, вона стала прототипом для мечеті Хабіба Бургиба в Монастіре. У мавзолеї Сиді Махреза в 1862г. був похований Абу Мухаммед Махреза Ес-садки, головний святий Тунісу, що надихнув городян на будівельні роботи по відновленню стародавніх споруд міста, зруйнованих в ході численних воєн. Напроти усипальні знаходиться мечеть Сиди Махреза, що архітектурно нагадує стамбульські мінарети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]