Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Карфаген

Великий Карфаген - саме тут було засновано фінікійську державу. Після падіння римської імперії Карфаген переходив з рук в руки і був повністю розграбований і розорений.

Ось вже два століття ведуться розкопки розвалин стародавнього міста. Ви зможете відвідати найцікавіші з них.

Місто Карфаген, розвалини якого знаходяться недалеко від столиці Тунісу, за свідченнями істориків, було засноване фінікійцями близько 814 року до нашої ери. Фінікійці побудували на туніському побережжі декілька колоній-факторій для мінової торгівлі з місцевим населенням.

До V століття до нашої ери ці колонії розвинулися в сильну морську державу - Карфаген. У III столітті до нашої ери ця держава стала грізним супротивником Риму, що набирав силу. Суперництво між двома державами вилилося в три пунічні війни, які стрясли стародавній світ.

Карфаген з його найманою армією, бойовими слонами і видатним полководцем Ганнібалом наводив жах на римлян. Для багатьох сучасних людей слово "Карфаген" пов'язане з крилатою фразою "Карфаген повинен бути зруйнований". Цими словами в давнину закінчував всяке свій виступ римський сенатор Катон старший.

Третя пунічна війна закінчилася розгромом держави Карфагена в 146 році до нашої ери, і Карфаген був дійсно зруйнований римлянами вщент. Більш того, не залишивши від поверженого міста каменя на камені, римляни потрудилися розсипати на розвалинах 400 возів соли, щоб навіть саму землю Карфагена зробити надовго безплідною.

Махдiя

Махдiя - це старовинне місто з цікавим минулим.

У VIII в. до н.е. тут виникла колонія фінікійців, яка поступово перетворилася на крупне торгове місто, яке існувало багато сторіччя, переживши періоди розквіту і занепаду. У римський період тут знаходився важливий торговий порт, в місті розміщувався крупний римський гарнізон. У X в. Махдія на 300 років стала столицею країни. Надалі Махдія перетворилася на оплот арабських піратів, що наводили жах на середземноморських мореплавців впродовж сторіччя. У XV в. що влаштувалися в Махдії піратів вигнали іспанці.

Махдія розташована в 45 км. на південь від міста Монастір, на невеликому мисі, що вдається до моря. Це найпівденніший (після острова Джерба) з курортів Тунісу.

Візитною карткою Махдії є пляжі з розкішним білим піском, які виграшно виділяються навіть на тлі прекрасних пляжів решти всього туніського побережжя. Махдія стала розвиватися декілька пізніше за такі туніські курорти, як Сусс і Монастір.

Зараз в туристичній зоні, розташованій на півночі Махдії працює не більше дюжини готелів і туристична інфраструктура тут не ще досить добре розвинена. Всі ці особливості і визначили специфіку і спеціалізацію курорту. Сюди не варто їхати любителям бурхливого нічного життя. Махдія - ідеальний курорт для сімейного відпочинку біля моря.

Монастир

Монастир знаходиться на побережжі в 24 км. на південь від курортного міста Сусс. З півночі до Монастиру прилягає курортна зона Ськанес, поряд з якою знаходиться аеропорт Монастира ім. президента Хабіба Бургиби - основний міжнародний аеропорт в регіоні.

Як і більшість сучасних міст Тунісу, Монастир стоїть на місці стародавнього фінікійського міста - колонії, заснованого в V в. до н.е.

У сучасній назві міста відчувається вплив християнства. Річ у тому, що в V в. н.е. візантійці звели тут могутню фортецю для захисту торгового порту. Гарнізон фортеці складали воїни-ченці, яких і називали словом грецького походження, - "монастер". Так і з'явилася нова назва міста.

Монастир - це курортне містечко на узбережжі Середземного моря.

Туриста, що вперше потрапив в Монастир, напевно відразу ж уразить поєднання величних проспектів і споруд з провінційним характером цього невеликого міста. Це суперечність, що здається, пояснюється просто: Монастир - це рідне місто першого президента незалежного Тунісу - Хабіба Бургиба.

У 60-і роки XX в. до 10% державного бюджету Тунісу витрачалося на розвиток Монастира. Тут були зведені широкі проспекти, красиві площі, які зробили б честь будь-якому столичному місту, конгресс-зали, прекрасна набережна і живописний порт для яхт. Місто будувалося з розмахом, "на вирощування". На центральній площі Монастира підноситься величний мавзолей президента Хабіба Бургиби.

Район Монастира - прекрасне місце для відпочинку на морі. Тут немало місць для прогулянок, маса затишних ресторанчиків і барів, сувенірних магазинів. Проте нічне життя тут не таке бурхливе , як на курортах Сусс і Хаммамет.

Набель

Набель, колишній Неаполіс, - прекрасний морський курорт. На вершині мису Бон невелике рибальське село Ель-хаварія збереглося практично незайманим. Тут дрібним піском поступається місце живописним гротам, в яких живуть численні ракоподібні; саме у цих місцях і влаштовується полювання на соколів-перепелятників.

Знаменитий Набель, перш за все, творами з кераміки (посуд, горщики, вази, тарілки, глеки). Величезний глиняний глек перед залізничним вокзалом зустрічає тих, що приїхали в Набель - місто гончарів, продукція яких надзвичайно багатообразна: білі, блакитні, зелені, жовті вази і блюда виставлені на кам'яних огорожах будинків і у вітринах сувенірних магазинів фантастичними кахлями прикрашені стіни будинків, а в деяких місцях і тротуари. Набель є центром керамічної промисловості Тунісу.

У місті широкі прямі вулиці і сучасні будівлі, і лише навколо Великої мечеті декілька критих вулиць.

Тут можна придбати тканини, домашні туфлі або залізні товари. М'ясники вивішують голову барана або корови, з тим щоб покупці знали, яке м'ясо сьогодні є у продажу. Продавці овочів і фруктів будують грандіозні піраміди з апельсинів і лимонів. Навколо цього ідилічного куточка розташоване кільце сувенірних магазинів з керамікою і безліччю верблюдів різних розмірів і кольорів.

Дромадери - головний атракціон міста. По п'ятницях туристи можуть побувати на Верблюжому ринку, де для звеселяння іноземців завжди розгулюють декілька тварин, і куди з рівнини Громбалія і з мису Бон приїжджають селяни зі своїм товаром.

Сусс

Сусс - третє місто в країні після Тунісу і Сфакса. Вважається, що Сусс ще стародавніший за Карфаген. Завдяки своїй спокійній красі, помірному клімату і гостинності жителів, Сусс, без сумніву, є одним з найпривабливіших міст туніського узбережжя.

Тут знаходиться музей, за допомогою мозаїчних картин що оповідає про історію міста. Колекція мозаїки, що зберігається тут, справді є найкрасивішою в світі. Тут представлені роботи періоду I-VI вв., що відображають греко-римську і християнську міфологію, повсякденну життя і найважливіші події країни. В мусульманской части города, по улицам-лестницам которой приятно пройтись пешком, находятся нескол мастерских, где изготавливают и продают изделия из кожи, меди, железа и дерева.

Сусс зручно розташований по відношенню до основних міжнародних аеропортів Тунісу: аеропорт р. Монастір - 12 км.,аеропорт м. Туніс - 140 км.

З півночі до Суссу примикає всесвітньо відома курортна зона - Порт Ель Кантауї

Сусс - крупне курортне місто на побережжі Середземного моря. По кількості готелів він ділить перше місце з іншим популярним курортом Тунісу - Хаммаметом. Так само як і Хаммамет, Сусс чудово підходить для активного відпочинку. Цей курорт славиться своїм бурхливим нічним життям, дискотеками і казино, а також своїми прекрасними пляжами з дивовижно білим і дрібним піском.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]