Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Міхєєвичева Олена. Туніс Загальна інформація про країну

Географія. Туніс - це невелика арабська держава на півночі Африки, одна з країн Арабського Магріба. Він розташований у центрі середземноморського басейну на південному узбережжі Середземного моря. Від острова Сіцілія Туніс відокремлений Туніською (Сіцілійською) протокою, найменша ширина якої 148 км. Протяжність країни з півночі на південь складає 800 км., тоді як її середня ширина всього 150 км. Площа Тунісу - 164,1 тис. км.2. Столиця – Туніс.

Клімат. Клімат в Тунісі переважно субтропічний середземноморський, з жарким сухим літом і відносно прохолодною вологою взимку. Середні літні температури тут від +220 до +320 С, а середні зимові температури - від +50 до +120 С. Різниця між середніми температурами найжаркішого і найхолоднішого місяців не перевищує 15-200 С.

Державний апарат. Туніс - президентська республіка. Розділ держави – президент - обирається загальним голосуванням громадян. Законодавча влада належить однопалатному парламенту - Національним зборам. Судова система Тунісу включає касаційний суд, 3 апеляційних суда і суди 1-ої інстанції.

Населення. Населення Тунісу складає близько 9 мільйонів чоловік, з них 2/3 живуть на родючих землях північної і центральної областей Тунісу. Як майже у всіх країнах, що розвиваються, у Тунісі борються з високим темпом зростання населення і з відтоком жителів з сіл. Найбільш привабливі для молоді великі міста - Туніс і Сфакс. Така ж інтенсивна міграція спостерігається і на узбережжі, де завдяки туризму відкриваються можливості для заробітків. Араби Тунісу - основне населення країни. Також країну населяють бербери, середземноморські африканські народності, єврейська община.

Релігія. Державна релігія - іслам. Туніс - це єдина мусульманська країна, в якій з 1960-х років офіційно дозволені аборти, а також легалізована проституція і під контролем держави працюють публічні будинки.

Мова. Державною мовою в Тунісі є арабська. З часів французького протекторату, який закінчився у 1956 році, другою за поширеностю в Тунісі є французька мова. Тунісці, що працюють в туризмі, як правило, непогано володіють ще англійським і німецьким.

Кухня. Кухня в різних провінціях Тунісу має свої особливості, які зможуть гідно оцінити гурмани сьогодення. У симпатичних маленьких ресторанчиках вам запропонують типові туніські страви: "Брік" - щось схоже на чебурек з начинкою з тунця і яєць; всілякі салати; "Тажімн" - омлет з куркою "Шакшука" і "Тбіха". Найбільш поширена закуска це - "Шорба" - овочевий томатний суп з додаванням риби, курки або ягняти і злегка приправлений макаронними виробами. Також дуже популярна "Мешуя", холодна закуска з солодкого перцю, помідорів горошка, обсмажених і заправлених тунцем, каперсами і яйцями. Морські води Тунісу багаті різною рибою - тунець, дорада, сардини, кефаль, морський вовк по праву очолюють список. Найчастіше її вживають смажену на грилі або обсмажену в клярі, як головну страву. Обов'язково спробуйте свіжовичавлені соки. І не забудьте про солодкі східні десерти: пахлаву, асиду, махруд, тістечка, що пахнуть квітами апельсина з начинкою з мигдаля, фісташок, фініків або меду.

Сувеніри. Найпопулярніші покупки – ремісничі і шкіряні вироби, квіткові аромати, килими, оливкове масло, східні солодощі, кращі на Сході фініки.

Час. Різниця з українським часом в Тунісі мінус 2 години влітку і 1 годиниа взимку.

Години роботи. Відділення банків працюють з понеділка по п'ятницю з 08:00 до 14:00, а в зимовий час ще і з 15:00 до 17:00.

Магазини працюють в будні взимку - з 09:00 до 12:00 і з 15:00 до 19:00, влітку - з 08:00 до 12:00 і з 16:00 до 20:00. В період мусульманського свята Рамадан зазвичай встановлюється особливий режим роботи: з 09:00 до 13:00 і з 19:00 до 21:00.

У музеях зазвичай вихідний день - понеділок. У період з квітня по вересень музеї, як правило, відкриті для відвідувачів з 09:00 до 16.30. Деякі музеї закриваються опівдні на тригодинну перерву.

Вихідний день в Тунісі, на відміну від всієї решти мусульманських країн, не п'ятниця, а неділя. В суботу у більшості державних службовців і робочих - укорочений робочий день.

Митниця. Турист може ввезти в країну 100 сигар або 400 сигарет, 2 л алкогольних напоїв міцністю до 23% або 1 л міцніших напоїв. Фото - і кіноапаратура митним збором не оподатковується; при більш дорогому технічному обладнанні, наприклад, персональні комп'ютери, при в'їзді в країну робиться позначка в паспорті. Заборонені до ввезення і вивозу: національна валюта, наркотики, вибухонебезпечні речовини і зброя, порнографічні видання. Туристи, що купили "предмети старовини" (монети, масляні світильники), при виїзді з країни можуть зіткнутися з труднощами. Більшість виробів туніських ремісників митним збором не обкладаються. Не нехтуйте митними правилами, особливо щодо декларування валюти, що ввозиться.

Зв'язок. У Тунісі всі таксофони мають вихід на міжнародну лінію (для цього потрібно набрати "00"). Дзвінок до України з таксофона обійдеться вам приблизно в DT 1 за хвилину. Переговорні пункти в місті легко дізнатися по вивісці TAXIPHON INTERNATIONALE таксофони мають блакитний колір. Пункти працюють з 08.00 до 22.00. Автомати працюють від монет гідністю 1 динар для міжнародних переговорів і 1/2 динара і 100 міллімов для внутрішніх переговорів. Розмін грошей можна провести у працівника переговорного пункту.

  • Національна поліція - 197;

  • Нічна швидка медична допомога - 71-71-71;

  • Швидка допомога - 198;

  • Довідкова - 216;

  • Прокат автомобілів - (01) 24 85 59 HERTZ, (01) 34 03 03 EUROPCAR, (01) 78 20 17 AVIS;

  • Міжнародний аеропорт Туніс-картаж - (01) 28-80-00; 23-60-00.

Чайові. 10% від вартості замовлення.

Електроживлення. Напруга в мережі - 220V, частота струму - 50Hz.

Валюта. Національна валюта Тунісу - туніський динар, який позначають буквами DT. У одному динарі - 1000 міллімов. Існують паперові купюри - 5, 10, 20 і 30 динарів. Монети - в 1 динар, 1/2 динара, 100, 50, 20, 10 і 5 міллімов. Майже не трапляються монети в 1 міллім, які стали такою рідкістю, що деякі туніські магазини іноді в рекламних цілях оголошують, що за 1 міллім продадуть будь-який товар, виставлений на розпродаж. Купюри однакового номінала можуть бути різного зразка і відрізнятися за розміром і кольором.

Транспорт. Найзручніший і оптимальний транспорт - це звичайні таксі (жовтого кольору з цифрами на даху). Оплата по лічильнику. З 21.00 до 07.00 вартість проїзду в два рази вище денного тарифу. Є також "великі таксі", на даху яких знаходиться табличка "GRAND TAXI" - вони обійдуться вам в 1,5-2 рази дорожче звичайних. Існують також спеціальні маршрутні таксі "луаж" - вони досить дешеві - 1/2 динара, незалежно від відстані.

Національні особливості. Життя правовірного мусульманина визначається обов'язками, що накладаються на нього ісламом: він повинен визнавати виключно єдиного бога - Аллаха і щодня п'ять разів, звернувшись лицем до мекки, підносити молитву ("салят"); протягом тридцяти днів місяця Рамадан віруючі дотримують пост ("саум"); один раз в житті віруючий повинен зробити "хадж" - паломництво до мекки, після чого він отримує звання хаджі; крім того, він повинен виплачувати релігійний податок ("захід"), який в Тунісі стягує держава. Понад те, більшість мусульман прагнуть подавати милостиню жебракам. Для запобігання нещастя вдаються до різних запобіжних засобів. Символ "Рука Фатіми", званий також "камса" (п'ятірня або долоня) - найбільш поширене засіб захисту. "Руку Фатіми" носять як кулон або брелок. Багато немолодих жінок наносять хною знаки на тілі, які захищають від того, щоб не наврочили. У мусульман не прийнято їсти стоячи або на ходу, дивитися в обличчя людини, що їсть і пити воду після жирних страв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]