Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

3.4. Заходи протипожежної безпеки Категорія д

Основної з головних причин виникнення пожеж в цеху: недбале поводження з вогнем, несправність обладнання, недотримання правил протипожежної безпеки при проведенні електрозварювальних робіт, користуванні відкритим вогнем.

При виникненні пожежі дії адміністрації цеху повинні бути направлені на евакуацію людей і матеріальних цінностей.

Відповідальні за пожежну безпеку підприємство покладається на керівника підприємства, який призначає відповідальних за пожежну безпеку окремих об’єктів.

Передбачена система протипожежного водопостачання, обладнані пожежні крани з брезентовими рукавами.

На підприємстві проводять організаційно-технічні заходи по забезпеченню пожежної безпеки. Вони включають в себе: організацію пожежної охорони, навчання робітників та службовців правилам пожежої безпеки, розробку інструкції про порядок роботи з пожежонебезпечними речовинами і матеріалами, заходи по діям адміністрації, робітників ті службовців на випадок виникнення пожеж та інше.

При виникненні пожежі дії адміністрації цеху повинні бути направлені на евакуацію людей і матеріальних цінностей.

Якщо зайнялася ізоляція проводів або обмоток електродвигунів транспортерів , необхідно знеструмити електромережу (це роблять електрики або особа, що обслуговує електроустановку).

Електроустановки, які знаходяться під напругою, пропоную гасити вуглекислотними і порошковими вогнегасниками або сухим піском (водою, або пінними вогнегасниками електроустановки, що знаходяться під напругою, гасити не можна).

До первинних засобів гасіння пожеж в гіпсоливарному цеху відносять:

- внутрішні пожежні крани (ПК), обладнані рукавами і стволами;

- вогнегасники пінні;

- як первинний засіб вогнегасіння може бути використаний: протипожежний щит, обладнаний відрами, баграми, гаками, сокирами, ящиками з піском, бочками з водою;

- кошми або азбестові покривала.

Пропоную застосовувати пінні вогнегасники для гасіння твердих та рідких горючих матеріалів, за виключенням речовин, які здатні горіти та вибухати при взаємодії з піною.

Евакуаційні шляхи кожна виробнича будівля повинна мати 1 двох евакуаційний вихід на випадок утворення аварійних ситуацій; пожежі або вибуху.

Проектуєме виробництво за вибухопожежною небезпекою відноситься до категорії «Д».

Основна причина виникнення пожеж в цеху: несправність обладнання, порушення правил експлуатації електрообладнання, недотримання правил протипожежної безпеки при проведенні електрозварювальних робіт, користуванні відкритим вогнем, палінні.

Щоб попередити дію на людей небезпечних факторів пожеж, при проектуванні споруд необхідно передбачити можливість швидкої евакуації людей з приміщень.

3.5. Охорона навколишнього середовища

Виробництво керамічних виробів пов’язано з виділенням димових газів, пилу та інших шкідливих речовин, що може призвести до забруднення атмосфери, води і території підприємства.

Вирішення проблем охорони праці навколишнього середовища в керамічній промисловості здійснюється шляхом багатостороннього вивчення питань, пов’язаних із зменшенням забруднення навколишнього середовища викидами відходячих газів від пічних агрегатів керамічних виробництв.

Мета охорони навколишнього середовища – збереження природних умов для життя людей на Землі

При вирішенні питань зниження забруднення природного середовища головним є створення і введення в дію нових безвідходних технологічних послуг, так і експлуатації технічних систем. В першу чергу необхідно перешкодити появі нових джерел забруднення підприємств, машин і агрегатів без очисних споруд і пристроїв.

Виробництво гіпсових виробів пов’язано з виділенням пилу та інших шкідливих речовин, що може призвести до забруднення атмосфери, води і території підприємства.

Для запобігання забруднення повітря від пилу передбачено встановлення рукавних фільтрів. Для запобігання забруднення стічними водами передбачено використання загальнозаводських очисних споруд, на яких осаджуються тверді включення, а очищена вода повторно використовується у виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]