Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

3. Охорона праці

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Вони визначаються застосовуваним обладнанням, технологією, предметами і продуктами праці, системою захисту робітників, обслуговуванням робочих місць і зовнішніми чинниками, які залежать від стану виробничих приміщень, що створюють певний мікроклімат. Таким чином, виходячи з характеру виконуваних робіт в живописному цеху фарфорового підприємства, умови праці специфічні для кожного робочого місця. Тому питанням охорони праці при виробництві виробів художньої кераміки повинно приділятися багато уваги.

Санітарно-гігієнічні умови в гіпсоливарному цеху формуються під впливом на людину навколишнього середовища, а саме:

- шкідливі хімічні речовини,

- вібрація,

- вентиляція,

- освітлення,

- рівень шуму,

- мікроклімат.

Підвищені або знижені проти норми температура і вологість повітря викликають додаткові виробничі витрати енергії людини, знижують продуктивність праці. Систематичні охолодження і прогрівання організму можуть призвести до різних захворювань.

Недостатнє або неправильно обладнане штучне освітлення в цеху порушує функції ока у працючих, викликає стомлюваність, знижує працездатність. Найбільш доцільними для гіпсоливарного цеху є світильники рівномірно розсіяного і відбитого світла. Шум і вібрація від мішалки сприймаються слухом та дотиком. В даний час шум - один з найбільш поширених чинників зовнішньої, у тому числі виробничого середовища.

Шум характеризується силою (рівнем) звуку, яка визначається в децибелах (дБ), частотою в герцах (Гц) і інтервалом частот в октавах Шкідливий вплив шуму позначається на нервовій і серцево-судинної системи, на роботі органів травлення, підвищує кров'яний тиск, притупляє увагу і призводить до швидкої втоми. При цьому рівень інтенсивності звуку викликає у людини різні відчуття.

Вібрація супроводжує багато виробничих процесів. Вона викликає захворювання суглобів, може порушити рухові рефлекси людини. Характеризується частотою (в Гц) і амплітудою (у мм).

Вібрації неоднаково впливають на людину, при цьому за характером впливу слід розрізняти місцеву і загальну вібрації. Загальна вібрація викликає струс підлоги, стін, місцева вібрація впливає на обмежену ділянку тіла.

Велике значення для гігієнічної оцінки умов праці мають метереологічні фактори виробничих приміщень – стан повітряного середовища: температуру, відносну вологість, швидкість руху повітря. Ці фактори обумовлюють здатність регулювати теплообмін організму з навколишнім середовищем, зберігати температуру тіла постійною.

При нормальних умовах праці виділене тепло відводиться в навколишнє середовище шляхом тепловипромінювання, конвекції і випаровування вологи з поверхні шкірного покрову.

Важливим фактором у створення мікроклімату і дії на організм є рухливість повітря. При підвищенні температури рухливість повітря допомагає охолодженню тіла

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]