Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

3.2. Заходи промислової санітарії

Цех лиття гіпсових форм повинен бути забезпечений приточно-витяжною вентиляцією.

Розпакування пакетів з гіпсом повинна проводитися під витяжною вентиляцією.

Підлога в усіх робочих приміщеннях повинна бути без щілин, з рівною нековзкою поверхнею, покриття її не повинно викликати охолодження ніг працюючих.

При проектуванні і будівництві приміщень необхідно звернути увагу на будову вікон.

Форма, розташування і розміри вікон мають суттєвий вплив на інтенсивність та рівномірність освітлення. В цеху необхідно підтримувати температурний режим. Влітку застосовується загальна обмінна вентиляція, а взимку – система загальноводяного опалення.

Система опалення виробничих приміщень повинна забезпечувати рівномірне її обігрівання.

При проектуванні і будівництві приміщень необхідно звернути увагу на будову вікон.

Форма, розташування і розміри вікон мають суттєвий вплив на інтенсивність та рівномірність освітлення. В цеху необхідно підтримувати температурний режим. Влітку застосовується загальна обмінна вентиляція, а взимку – система загальноводяного опалення.

Пропоную гіпсоливарному цеху проводити ряд заходів для усунення шкідливих впливів на людину під час роботи:

- для захисту від пилу використовувати місцеві витяжки;

- для зменшення шуму і вібрації, обладнання встановлювати на віброізольовані фундаменти і обладнують шумопоглинаючими кожухами. У випадку, коли віброізоляція і віброгасіння не дозволяють знизити рівень вібрації до норми, застосовують засоби індивідуального захисту – рукавиці, спецвзуття, спец костюми.

- підвищений рівень шуму усувати за рахунок архітектурно-планувальних заходів, удосконалення технологічних процесів;

- порушення метеорологічних умов на робочих місцях усувати за рахунок влаштування аерації (природна вентиляція) і штучної вентиляції, встановлення систем кондиціювання повітря, механізації і автоматизації тяжких робіт;

- захист від механічних пошкоджень здійснювати за рахунок встановлення огороджень небезпечних зон, які найчастіше зблоковані з пусковими механізмами працюючого обладнання, встановленням необхідних знаків безпеки, пофарбування в червоний колір обертових механізмів, які не можливо огородити;

- захист від ураження електричним струмом здійснювати за рахунок влаштування заземлення та занулення корпусів обладнання, встановлювання попереджувальних знаків при ремонті електричного обладнання.

Велике значення для створення сприятливих умов праці має виробниче освітлення. Виробниче освітлення повинно відповідати таким вимогам: створювати на робочій поверхні освітленість, що відповідає характерові зорової роботи; не повинно чинити засліплюючої дії від джерел освітлення; не створювати на робочій поверхні різких та глибоких тіней (особливо рухомих); повинно бути надійним і простим в експлуатації, економічним та естетичним.

3.3. Заходи з техніки безпеки

Техніка безпеки входить в систему заходів, що забезпечують охорону праці.

Інструктаж працюючих потрібно проводити на всіх підприємствах незалежно від характеру та ступеня небезпеки виробництва. Вступний інструктаж проводить інженер з техніки безпеки згідно інструкції, затвердженої головним інженером будівельної організації. Під час вступного інструктажу робітників ознайомлюють із загальним характером даного будівництва, правилами внутрішнього розпорядку та додержання трудової і виробничої дисципліни, з основними причинами травматизму і вимогами щодо подання першої допомоги потерпілим, а також як користуватися індивідуальними засобами захисту, з організацією робочого місця, заходами протипожежної та електробезпеки.

Первинний інструктаж: з техніки безпеки з кожним робітником індивідуально проводить майстер або виконавець робіт, якому підлеглий робітник. Проводячи інструктаж на робочому місці, особливу увагу приділяють організації і технології виконання робіт, правам, посадовим обов'язкам та відповідальності при виконанні дорученої роботи, правильній організації та утриманню робочого місця, можливим небезпекам на робочому місці й правилам обслуговування машин та поводження з ними, із засобами малої механізації та інструментами, вимогам інструкції про охорону праці для даної професії.

Повторний (періодичний) інструктаж: проводять за програмою первинного інструктажу з метою поглиблення знань робітників із техніки безпеки. Проводять інструктаж не рідше одного разу на три місяці з групою робітників однієї професії.

Позаплановий інструктаж: необхідний при зміні умов роботи в цеху; при порушенні робітниками вимог норм, правил інструкції з безпеки праці; при аваріях і нещасних випадках.

Відповідальність за проведення інструктажу по безпечних методах праці в цеху несе начальник цеху, а по підприємству в цілому – головний інженер.

Одночасно з інструктажем по техніці безпеки поступаючі на роботу проходять інструктаж по пожежній безпеці.

Для виділення робочих зон частин машин і механізмів, що є небезпечними, використовують фарбування в різні кольори. Одним з засобів захисту від небезпеки є огороджувальні пристрої для ізоляції на час роботи рухаючихся частин машин.

Для безпеки роботи на виробничому обладнанні використовують блокувальні пристрої, які розподіляються на перешкоджаючі пуску машин, зупиняючи обладнання при виникненні небезпечного моменту в процесі роботи.

Для запобігання опіків застосовується теплоізоляція печей та допускається розвантаження вагонеток при температурі виробів не менше 400С.

Електронебезпека. Механічні нетоковедучі частини машин заземляють. Дріт повинен бути ізольованим від доступу працюючих. Автоматичне відключення механізмів та засоби індивідуального захисту.

Усі працівники, яких приймають на виробництво на постійну або на тимчасову роботу повинні проходити на підприємстві навчання у формі інструктажу з техніки безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]