Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mariyi.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

15. Основні тенденції соціально-економічного розвитку пореформеної Росії

Реформи 60-70-х рр.. ХІХ ст. значно поліпшили політичні та правові умови для розвитку капіталістичних відносин в економіці. В перші пореформені десятиліття відбувалися вагомі зрушення в с/г, тривав процес технічного переозброєння промисловості, формувалися нові характерні я ринкової економіки соціальні прошарки населення – пролетаріат і промислова буржуазія. У др.. пол.. ХІХ ст.. Росія залишалася с/г країною. Розвиток с/г у пореформений період мав значні регіональні відмінності.

На розвиток с/г Росії мала вплив світова аграрна криза, що почалася наприкінці 70-х рр.. і тривала до середини 90-х рр.. ХІХ ст.. Промисловий переворот, що почався на зламі 30-40х рр.. ХІХ ст.., у пореформений період пришвидшився і в основних сферах промило свого в-ва машинна техніка поступово заміняла ручну працю. Індустріальний розвиток у перші пореформенні роки визначала легка промисловість. Скасування кріпосного права болісно позначилося на гірничозаводській промисловості Уралу, заснованій на винятково примусовій праці. У перші пореформені роки ставало на ноги машинобудування. Відповідно зявилася потреба у покращенні шляхів сполучення, для покращення експорту та імпорту в економічній сфері. Спостерігається створення широкої мережі залізничних доріг. Залізничне будівництво найінтенсивніше розвивалося в 1866-1880 рр. інтенсивне будівництво залізниць позитивно вплинуло на розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі. Успішно розвивався зерновий ринок. Зростала і торгівля промисловими товарами. Втягування Росії у світовий ринок зумовило зростання обсягу її зовнішньої торгівлі. Головними у експорті країни були продукти землеробства і тваринництва. У структурі імпорту збільшувалася частка сировини і напівфабрикатів для промисловості. Перше місце серед імпортованих товарів 1861 р. посідала бавовна. Основними торговельними партнерами Росії були Німеччина та Велика Британія. У пореформені роки було створено мережу державних кредитних установ, які відіграли важливу роль у фінансуванні промисловості, залізничного будівництва, торговельного землеробства. Утворений 1860 р. Державний банко держав право емісії грошових знаків і надання комерційних позик. Селянський та Дворянський банки здійснювали операції на ринку землі. Розвиткові кредитної системи сприяв іноземний капітал ,який вливався не тільки у банківську справу, але і в впромисловість, у транспорт, засоби зв’язку.

Загалом економічний розвиток Росії в перші 20 років після реформ йшов успішно. Торгівля виявляла потреби ринку, потреби людини. На основі цих потреб формувалися і розвивалися всі галузі економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]