Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приклад 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Визначення взаємозалежності факторів, які впливають на вибір і купівлю йогуртів

Взаємозалежність упаковки та виду йогурту

Питання про вид йогурту і упаковку стояли один за одним, таким чином, більшість відповідей показує який вид йогурту відповідає якому виду упаковки. Перехресний аналіз показав, що більшість респондентів споживає питний йогурт у великих пластикових пляшках, менше у малих пластикових пляшках. В’язкий споживають більше у малих пластикових стаканах, а десерти у великих пластикових стаканах, рідше у малих пластикових стаканах.

Взаємозалежність виду йогурту від ціни

Рис. 31. Взаємозалежність виду йогурту і ціни

Найдорожчими, за результатом опитування, є десерти, які коштують понад 9 грн., ціна питних йогуртів варіюється (рис. 31). Найчастіше це 4-6 грн., рідше 7-9 грн. В’язкі йогурти купують респонденти за різними цінами, що показано на графіку.

Взаємозалежність купівлі йогурту та його виду

Питний йогурт опитані найчастіше купують для себе, або для родини. В’язкий для себе, а десерти для себе і для родини. При чому для дітей/онуків найчастіше купують питні йогурти, дещо рідше в’язкі і найменше десерти. Для родини найчастіше купують питні йогурти, рідше десерти і дуже рідко в’язкі.

Взаємозалежність виду йогурту та його смаку

В результаті опитування було отримано інформацію, що питні йогурти найчастіше споживаються зі смаками: полуниці, персику, злаків, вишні. В’язкі – персику, вишні, полуниці, або інші (комбіновані смаки). А десерти – персику, вишні, банану, полуниці. Інші види смаків обирають рідше.

Взаємозалежність жирності йогурту від виду

Всі види йогурту до смаку споживачам з жирністю 2,5% ,або 1,5-2%. З жирністю 0% споживачі обирали лише десерти, до речі на відміну від десертів з більшою жирність вони більш рідкі, таким чином 0% питний йогурт за консистенцією нагадував би воду.

Споживання виду йогурту за статтю

З рисунку 32 видно, що як чоловіки так і жінки більше споживають питні йогурти, що стосується в’язких та десертів, то розподіл дещо відрізняється. Так чоловіки споживають більше десерти, а жінки біле в’язкі йогурти. Це може бути викликано тим, що десерти, зазвичай, мають більший відсоток жирності.

Рис. 32. Споживання виду йогурту за статтю

Споживання виду йогурту за віком:

Пік вживання йогуртів припадає на вік від 21 до 28 років, це активна молодь з насиченим графіком. Стосовно питних йогуртів, їх споживання зменшується зі збільшенням років, в’язкі і десерти до 50 років трохи зменшуються, але залишаються на одному рівні, а надалі також знижується їх споживання. Дана картина пояснюється тим, що йогурти в сучасному їх вигляді з’явились не так давно і відповідно особи віком від 50 і далі споживають їх набагато рідше.

Диференціація упаковки йогурту та ціни в процесі купівлі:

Даний аналіз показує, що респонденти за ціною понад 9 грн. купують йогурти у великих пляшках або стаканах, це йогурти високої цінової категорії і їх купують рідше. За ціною 7-9 грн. купують у тих же упаковках, а також у малих пляшках та картонних коробках. За ціною 1-4 грн. найчастіше купують йогурти у малих стаканах, рідше у поліетиленових пакетах та картонних коробках. В ціновому діапазоні 4-6 грн. споживачі купують в абсолютно всіх упаковках, в даному випадку ціна залежатиме від престижності торгової марки, а також складу відповідного йогурту.

Чутливість споживачів різних цінових сегментів до зростання ціни

Дослідження залежності між реакцією на зростання ціни та споживачів, які купують йогурти різних цінових сегментів показало, що зростання ціни найбільше вплине на споживачів йогурту сегменту 4-6 грн, і вони почнуть рідше купувати дану продукцію, заміщаючи більш дешевшими пропозиціями (рис. 33). Хоча споживачі даного цінового сегменту також проявили найбільшу лояльність по відношенню до марки товару. Але найбільш лояльними споживачами виявились споживачі, які найчастіше купують йогурти (десерти) за ціною у діапазоні 7-9 грн та вище 9 грн. Це показує, їх байдужість до ціни та прихильність до обраної марки, що говорить про високу якість та гарний смак продукції або про без альтернативність вибору.

Рис. 33. Чутливість споживачів різних цінових сегментів до зростання ціни

Рівень споживання йогурту за різними цінами в залежності від статусу

Порівняння статусу та ціни, показало, що йогурти ціною 1-4 грн. найчастіше купують студенти (14% із 100%студентів) та працівники (18% із 100%працівників). Найбільшими прихильниками йогуртів за ціною 4-6 грн є також студенти (68% із 100%) та працівники (46%), крім того 75% із опитаних пенсіонерів та 80% із безробітних найчастіше купують йогурти за цінами даного діапазону. На подив, 40% керівників, теж надають перевагу таким йогуртам. Щодо йогуртів сегменту цін 7-9 та понад 9 грн, то найчастіше їх купують керівники – 50% опитаних керівників, та працівники – 30%.

Залежність чутливості на зростання ціни від споживачів із різною частотою споживання

Цікавим є порівняння впливу зміни ціни на тих респондентів, які споживають йогурти із різною частотою. Так найменше зростання ціни вплине на споживачів, яку споживають йогурт практично кожен день, 80% яких не змінить свій вибір, що говорить про сильну лояльність до марки та перевагу мотиву здоровя при виборі. Із зменшенням частоти споживання, зростання ціни має все більший вплив, так 42% із тих респондентів, що споживають йогурт декілька разів на тиджень почнуть рідше купувати йогурт, що подорожчав. 12% з них взагалі перейдуть на іншу марку. Щодо споживачів, які купують йогурт декілька разів на місяць, то лише 21% продовжить купувати ту марку, що й купували, 45% з них почнуть комбінувати різні марки, 15% - перейдуть на більш дешеві йогурти, а 13% взагалі перестануть споживати йогурти, та перейдуть на кефір чи ряжанку. Дана тенденція не стосується споживачів, які купують йогурти декілька разів на рік, 40% з яких не змінять марку, 40% взагалі затруднялися дати відповідь, що є наглядно, адже споживаючи так рідко йогурти не завжди в змозі порівняти ціни останньої купівлі цього продукту.

Чутливість до зміни ціни різних верств населення

Дане порівняння зростання ціни та статусу характеризує реакцію респондентів різних статусів на зростання ціни. Так більшість з опитаних керівників (70%) проігнорують зростання ціни, в свою чергу як студенти (61%) почнуть рідше купувати даний йогурт та придивлятися до інших марок. Хоча 40% безробітних та 25% пенсіонерів також залишаться вірними своєму виборі, що знову підтверджує високий рівень їх лояльності та одночасно ефективні маркетингові комунікації виробника. Найбільш диференційованими за поведінкою виявилися працівники, 40% з яких теж залишаться вірними своєму вибору, 31% - почнуть шукати альтернативи, 15% взагалі змінять марку, та 5% перестануть споживати йогурти.

Диференціація смаків за віком:

Найбільшими прихильниками полуничного смаку йогурту (40% опитаних)виявились молоді люди віком від 16 до 21 року, які також надають перевагу персиковому смаку (20% опитаних) та вишневому (27%). Персиковий йогурт найчастіше попадає у кошик респондентів 35-55 років (50%), крім того у 18 випадках зі 100, його куштують люди віком від 21-28 років, але кожен третій з яких надає перевагу все ж таки вишневому смаку йогурту. Також 10% від опитаних респондентів даного віку споживають йогурти (десерти) із банановим смаком. Крім того спостерігається цікава тенденція споживання йогуртів із злаками зі зростанням віку, так у віці 21-28 років їх споживають 12%, тоді як уже 28-35 та 35-45 – 8% та 10% відповідно, і лише у віці 45-55 споживання йогурту із злаками становить 17% від усіх опитаних даного віку. Злаки найчастіше представляють собою мюслі. Крім того, споживання йогуртів із комбінованими смаками найчастіше відбувається за такими смаками: яблуко-кориця, полуниця-банан, полуниця-ківі, злаки-родзинки.

Взаємозалежність відсотка жирності йогурту і причини його вживання

Як було виявлено під час аналізу отриманих даних, людям які споживають йогурт для власного задоволення або щоб втамувати голод, відсоток жирності не надто важливий, деяким взагалі без різниці даний показник. Особи, які вживають йогурт, щоб покращити мікрофлору кишечнику віддають перевагу таким відсоткам жирності – 1,5%, 2,5%. І, нежирний йогурт споживають люди, які дотримуються дієти (0,5%, 1,5% жирності).

Взаємозалежність причини і частоти вживання йогурту.

Респонденти, які назвали причиною споживання йогурту втамування голоду, найчастіше вживають йогурти декілька разів на тиждень. Споживачі, які бажають покращити мікрофлору кишечнику або для власного задоволення споживають йогурт декілька разів на тиждень/місяць. І, нарешті, ті, хто дотримуються дієти, вживають йогурти практично кожен день або декілька разів на тиждень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]