Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма Методика проведення роботи з народозн...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Методика роботи з народознавства» є нормативним документом Київського університету імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою дошкільної освіти на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчального плану для спеціальності «Дошкільна освіта» денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати студент відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, вивчення навчального матеріалу дисципліни «Методика проведення роботи з народознавства», необхідне методичне забезпечення, технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Предмет «Методика проведення роботи з народознавства» є складовою частиною дисциплін психолого-педагогічного циклу нормативного блоку, спрямований на підготовку кваліфікованих фахівців в галузі дошкільного виховання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр».

Мета курсу – сприяти відродженню національної свідомості, духовності молоді, творчому використанню багатств української культури в педагогічній діяльності, підготовці студентів до роботи в дошкільних закладах.

Завдання курсу:

  • ознайомити студентів з теоретичними засадами та історією національної української етнопедагогіки;

  • ознайомити з українською національною культурою, традиціями і звичаями народу;

  • збагатити словник майбутніх педагогів народознавчими поняттями, народною термінологією, образними виразами, малими формами українського фольклору;

  • ознайомити зі змістом і завданнями народознавчої роботи з дітьми дошкільного віку;

  • прищепити практичні вміння і навички роботи з дітьми з народознавства;

  • ознайомити з передовим педагогічним досвідом народознавчої практики в галузі дошкільного виховання.

Специфіка даного курсу полягає у поєднанні освітніх та виховних завдань, формуванні світоглядних позицій у майбутніх фахівців та професійних вмінь з організації навчально-виховного процесу у дошкільному навчальному закладі.

На основі цих знань повинні бути сформовані уміння та навички:

  • визначити мету та відповідні завдання народознавчої роботи;

  • планувати народознавчу роботу з дітьми дошкільного віку, визначити доцільний зміст та обсяг народознавчого матеріалу, добирати різноманітні форми навчально-виховної роботи;

  • складати методичні розробки в змісті яких реалізуються завдання національного виховання;

  • здійснювати різноманітні форми просвітницької роботи серед батьків широко використовуючи народні та родинні свята;

  • творчо застосовувати передовий педагогічний досвід з методики народознавства у власній професійній діяльності.

Для студентів ІV курсу кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни становить 108 год., з них 18 год. – лекції, 12 год. – практичні, 12 год. – семінарські, 48 год. – самостійна робота, 4 год. - екзамен.