Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24_infoforstudents (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Тема. Міждержавні організації суть і види міждержавних організацій

Суть і види міждержавних організацій визначається офіційною участю в їхній діяльності держав та урядів, а також важливістю завдань, що їх покликані вирішувати ці організації. Держави сьогодні беруть участь у міжнародних організаціях з метою раціонального вирішення практичних проблем, які не можуть бути розв’язані зусиллями однієї країни, для ефективного об’єднання потенціалів зацікавлених сторін. Однак, коли виникає певна проблема, першим кроком урядів є не створення організації, а спроба врегулювання ситуації за допомогою договорів або неформальних ad hoc угод, що, як відомо, є значно дешевшим. Але якщо проблема виникатиме періодично або потребуватиме постійного врегулювання, то виникає необхідність у створенні організації. При цьому слід зазначити, що міждержавні організації не завжди є інструментом співробітництва. Іноді вони являють собою форум для вирішення конфліктів та міждержавних незгод.

Уряди, як правило, розглядають членство в МО як один із головних засобів здійснення своєї зовнішньополітичної програми, оскільки:

  • у структурі МЗС усіх країн є відділи, які займаються питаннями співробітництва з МО;

  • членські внески в міжурядові організації становлять окрему (і дедалі більш відчутну) статтю державних витрат на зовнішню політику;

  • при багатьох міжурядових організаціях створені спеціальні постійні представництва держав.

Участь у МО, у свою чергу, накладає на держави визначені й офіційно зафіксовані обов’язки, а в деяких випадках робить для них обов’язковими рішення, що їх приймає організація.

Можна виділити два види міждержавних економічних організацій залежно від широти їхньої компетенції – загальноекономічного та галузевого характеру.

Загальноекономічні організації орієнтовані на налагодження координації та співробітництва країн для вирішення широкого кола іноді не тільки економічних, а й політичних, соціально-культурних, екологічних та інших проблем. Орієнтація галузевих організацій значно вужча – координація міжнародного економічного співробітництва в окремій галузі чи сфері діяльності. Як правило, держави більше схильні до співпраці з міждержавними організаціями, що мають вузьку функціональну спрямованість і чітко визначені цілі, ніж з організаціями широкого профілю. Найвпливовішими серед міждержавних організацій загальноекономічного характеру є ЄС, ОЕСР, Ліга арабських держав (ЛАД), Економічна співдружність держав Західної Африки (ЕКОВАС), Латиноамериканська економічна система (ЛАЕС), Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво (АТЕС) та ін.

Серед галузевих економічних організацій виокремлюють ті, що сприяють міжнародному співробітництву в галузі промислового розвитку та будівництва, у галузі сільського господарства та переробної промисловості, у сфері транспорту і засобів зв’язку, у галузі фінансів і кредитів, у галузі міжнародної торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]