Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24_infoforstudents (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Організаційні структури та форми діяльності міжнародних неурядових організацій

Різні за своїми цілями та складом, формами та методами діяльності, функціональною спрямованістю економічні неурядові організації мають досить схожу систему керівних органів, яка складається з таких основних видів: вищі, виконавчі, адміністративні.

Вищі органи, як і в міжурядових організаціях, вирішують найважливіші питання діяльності організації. Основною формою роботи цих органів, що мають представницький характер, є проведення сесій у терміни, визначені статутом.

Виконавчі органи забезпечують роботу організації у період між сесіями вищих органів, контролюють реалізацію рішень, готують наступні сесії. Вони формуються вищими органами неурядової організації і проводять свої засідання кілька разів на рік.

Адміністративні органи ведуть поточні справи організації: вирішують організаційні питання, представляють організацію в зовнішніх відносинах, організують документообіг, відповідають за діловодство, публікацію необхідних документів і матеріалів тощо.

Деякі МНУО створюють на постійній або тимчасовій основі комітети, комісії, групи експертів або регіональні філії як допоміжні органи для вирішення певних завдань.

Серед сучасних форм діяльності МНУО можна назвати такі:

  • прийняття постанов;

  • організація заходів (конгресів, конференцій, семінарів, симпозіумів, засідань для обговорення актуальних проблем);

  • проведення дослідної роботи;

  • участь у заходах, що їх організовують міжурядові організації;

  • видання інформаційних матеріалів;

  • організація навчання та курсів підвищення кваліфікації.

Прийняття постанов органами неурядових організацій є однією з основних форм діяльності, хоч ці рішення мають рекомендаційний характер. Підготовлені та прийняті постанови, проекти, хартії, декларації досить часто використовуються урядами або міждержавними організаціями для розробки відповідних документів.

Організація заходів. Конгреси, конференції, семінари тощо – це форуми, на яких обговорюються актуальні проблеми міжнародних відносин, виявляється ставлення до них національних організацій та окремих учасників. Уряди також використовують такі зустрічі для висловлення своєї позиції з певного питання у привітаннях (посланнях) глав держав і урядів.

Проведення дослідної роботи (збір інформації з економічних проблем та її опрацювання, підготовка доповідей, розробка рекомендацій), видання і розповсюдження інформаційних бюлетенів, оглядів, інших матеріалів — реалізація інформаційної та консультативної функцій деяких організацій.

Участь у заходах, що їх організовують міжурядові організації, — це риса сучасного розвитку неурядових організацій, свідчення їхнього авторитету та впливу, подальшого вдосконалення інституціональної структури регулювання світогосподарських зв’язків.

Видання і інформаційно-аналітичних матеріалів — форма роботи, що, поряд з проведенням дослідної діяльності, передбачає регулярне видання журналів, брошур, статистичних довідників, газет.

Організація навчання та курсів підвищення кваліфікації — це форма діяльності властива організаціям, у статутах яких зазначено як мету – поширення певних знань серед населення всіх країн.

4

Міжнародні організації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]