Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_диплом_КФ_ЗНУ_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

9. Підготовка до захисту випускної роботи

Дипломна робота спеціаліста подається на попередній захист на профілюючу кафедру для попереднього захисту не пізніше, як за три тижні до захисту на засіданні ДЕК. Дипломна робота з врахованими зауваженнями скеровується кафедрою на зовнішнє рецензування. До рецензування залучаються провідні фахівці органів державного управління і самоврядування, науково-дослідних та навчальних закладів, коло наукових інтересів яких відповідає тематиці випускної роботи.

Рецензент подає офіційно завірену рецензію, структура якої представлена в додатку (И).

За тиждень до захисту робота підписана рецензентом і завідувачем кафедри разом з відгуком наукового керівника і рецензією подається на профілюючу кафедру.

Кафедра організовує ознайомлення членів ДЕК з випускними роботами, які вони будуть заслуховувати.

Автор роботи зобов’язаний ознайомитись із зауваженнями у відгуку і рецензії і підготувати відповіді на зауваження, які він доповідатиме на захисті перед ДЕК.

До захисту роботи не допускаються студенти, які не виконали навчальної програми і мають на момент подання роботи академічну заборгованість, або заборгованість у бібліотеці чи інших підрозділах університету.

10. Процедура захисту дипломної роботи

Порядок захисту дипломної роботи регламентується "Положенням про державні екзаменаційні комісії".

Комісія формується у вересні поточного навчального року. Склад комісії затверджується наказом ректора університету не пізніше, ніж за 14 днів до початку захисту роботи. До складу комісії входять декан факультету, завідувач кафедри економічної кібернетики, викладачі КФ ЗНУ. Комісія очолюється головою, який призначається наказом ректора з числа провідних вчених або фахівців-практиків в галузі застосування економіко- математичного моделювання або інформаційних технологій.

Захист дипломної роботи проходить на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії (ДЕК).

Процедура захисту складається з:

- оголошення головуючого про автора і тему дипломної роботи;

  • короткої (до 7 хвилин) доповіді автора, в якій стисло викладається мета та завдання дослідження, новизна, актуальність теми для підприємства - об'єкта дослідження, основні положення роботи і питання, що виносяться на захист, економіко-математичний апарат, який використовується в роботі, конкретні пропозиції дипломної роботи, вказується, які практичні розробки впроваджені або прийняті до впровадження на підприємстві (організації), на базі якого написана дипломна робота, даються відповіді на зауваження наукового керівника та рецензента. Під час доповіді слід використовувати наглядний матеріал у вигляді плакатів, роздаткового матеріалу чи презентації (виконується засобами MS Power Point). Свою доповідь автор обов'язково супроводжує посиланням на ілюстративний матеріал у вигляді таблиць, графіків, рисунків, діаграм тощо, які відображають сукупність положень роботи, що виносяться на захист. Кількість ілюстративних матеріалів - не менше п'яти;

  • обговорення роботи, під час якого даються відповіді на запитання членів ДЕК, проводиться дискусія;

  • виступ наукового керівника і оголошення головуючим рецензії.

По закінченні засідання комісія збирається для підбиття підсумків усіх захистів поточного дня та оголошує бал і рішення комісії про присвоєння студенту кваліфікації «Економіст-математик» з видачею диплома спеціаліста зі спеціальності «Економічна кібернетика» та відповідною спеціалізацією.

Секретар ДЕК веде протокол захисту, заносить оцінки до відомості, яка зберігається в університеті. Відомість підписується головою і членами ДЕК Секретар ДЕК після захисту дипломної роботи здає її до архіву університету, де вона реєструється і зберігається у фонді дипломних робіт.

Дипломні роботи, що містять особливо цінні рішення, пропозиції, можуть бути рекомендовані ДЕК для опублікування або для доповідей і повідомлень на науково-теоретичних або науково-практичних конференціях, семінарах, симпозіумах. Окремі дипломні роботи можуть бути рекомендовані для використання в навчальному процесі.

Студенти, які не захистили дипломної роботи не мають права на отримання диплома спеціаліста. Таким студентам видається лише довідка про проходження навчання за відповідним рівнем в університеті.

Особи, які одержали незадовільні оцінки, мають право повторно, після доопрацювання, представити роботу до захисту не раніше ніж через рік (протягом 3-х років після завершення навчання).